Migréna jde často ruku v ruce s únavou a nespavostí.

Migréna jde často ruku v ruce s únavou a nespavostí. Zdroj: Pexels

Unavená už po probuzení? Proč vám chybí energie a kde ji dobít

Jsou dny, kdy nemyslíme na nic jiného, než jak se večer svalíme do postele a dopřejeme si dvanáctihodinový spánek. Většinou jsou důvody jasné – protančená noc, náročné dny v práci, začátek školního roku nebo třeba myšlenky, které nám nedají spát. Co když jste ale unavená častěji a není vám úplně jasné, proč?

Únava se pro mnohé stala standardním každodenním společníkem. Doba je stále hektičtější a odolat tlakům okolí na to, co člověk „musí“ stíhat, není jednoduché. Každodenní únava může být ale známkou závažnějšího problému. Jaké jsou nejčastější příčiny únavy?

Dehydratace

Stíháte vypít litr a půl až dva denně? A ve vedrech ještě víc? Pokud ne, pak vaše únava může pramenit právě zde. Kromě pocitu žízně, suchých rtů a bolesti hlavy patří únava mezi nejčastější příznaky. Zkuste si v dalších dnech hlídat, jestli pijete dostatečně.

Nekvalitní spánek

To je asi příčina, která napadne každého. Jenže ne každý si uvědomí, že zrovna jeho spánek nemusí být kvalitní, a nadměrná únava bývá právě prvním příznakem. Příčinou nekvalitního spánku můžou být stres, přepracovanost, ale například i spánková apnoe. Při ní dochází k nekontrolované zástavě dechu během spánku a po ní k mikroprobuzení, při němž se dech znovu obnoví. A to se může několikrát za noc opakovat. Tělo ani mozek si pak neodpočinou, člověk je přes den unavený, nesoustředěný a podrážděný. Vyšetření se provádí ve spánkové laboratoři.

TIP NA VIDEO: Jak léčit apnoi?

Anémie

Chudokrevnost neboli anémie je onemocnění, při kterém člověku chybí červené krvinky, které přenášejí kyslík částí těla. Méně kyslíku v těle pak při výdeji většího množství energie způsobuje únavu. Anemičtí lidé také mají pocit nedostatku dechu zejména při námaze. Při vyšším stupni anémii provází bolesti hlavy, hučení v uších, někdy závratě. Anémie se léčí podáváním železa v tabletách a vitamínu B12.

Deprese

Stres z každodenního života je samozřejmě unavující, pokud ale únavu provází i pokleslá nálada, pokud se přestáváte radovat z věcí, které vám byly vždy příjemné, pokud cítíte, že nemáte sílu ani motivaci vstát z postele a vykonávat jakoukoliv činnost, pak se může jednat i o depresi. Bývají přítomné i porucha koncentrace, nerozhodnost, ztráta sebevědomí, pocity viny a bezcennosti, poruchy spánku, ztráta chuti k jídlu, snížení libida. Objevit se mohou i myšlenky na sebepoškozování, touha zemřít a sebevražedné myšlenky. K léčbě deprese je možné využít psychoterapii nebo léky. Efekt léků se projeví až po čase, doporučuje se počítat s dobou 6 týdnů.

Problémy se štítnou žlázou

Únavu může způsobit jak neaktivní, tak nadměrně aktivní štítná žláza. Nejčastějším viníkem tohoto typu únavy je ovšem nedostatek hormonů v naší štítné žláze. To může kromě únavy vést i k nadměrné hmotnosti či k bolesti svalů. Takzvaná hypotyreóza je obvykle léčena nahrazováním hormonu štítné žlázy.

Chronický únavový syndrom

Tohle je opravdu velmi speciální typ únavy se specifickými vlastnostmi. Chronický únavový syndromtrvá obvykle více jak půl roku a jeho průběh se zhoršuje při výrazném psychickém i fyzickém vypětí. Je častější u čtyřiceti až padesátiletých žen. Bohužel dodnes si nejsou odborníci jistí, co toto onemocnění způsobuje. Neexistuje na něj žádný účinný lék ani konkrétní léčba. Pacientům se tak obvykle doporučuje změna životního stylu či kognitivní terapie.

Celiakie

Celiakie je celoživotní autoimunitní onemocnění, které je způsobené nesnášenlivostí glutenu (lepku). U lidí, kteří mají tuto nesnášenlivost, dochází obvykle k rozšiřování zánětu sliznice střeva. Ten následně vede k destrukci slizničních klků a mikroklků.

Tlusté střevo je v tomto případě „narušeno“, a naše tělo pak nedostává potřebné živiny. To může vést nejen k únavě, ale také k již zmiňované anémii, průjmům a k úbytku hmotnosti. Pokud už u pacienta celiakie propukla, obvykle se doporučuje nekonzumovat potraviny s obsahem lepku – tedy konzumovat ovoce, zeleninu, maso, fazole, rýži či brambory.

Příliš mnoho technologií

Víte, kolikrát denně se podíváte na telefon? A kolikrát denně si vzpomenete na svého partnera? Tipli bychom si, že partner tento virtuální souboj prohraje. Technologie nás obklopují, lákají a kromě toho, že nabízejí rozptýlení, jsou také žroutem času a energie. Zkuste si pár hodin před usnutím zakázat počítač, telefon či tablet. Kromě toho, že váš spánek nebude narušovat modré světlo, se vám také uklidní mysl, a váš odpočinek bude tak efektivnější.

Spánku dále neprospívá například práce na směny, nepravidelný rytmus spánku a bdění nebo změna času.