Jak zahřát studené nohy?

Jak zahřát studené nohy? Zdroj: iStock.com

Trpíte na studené nohy? Ověřené tipy, jak je zahřát!

I když ještě není teplota u bodu mrazu, oblékáte teplé ponožky, neboť vaše nohy jsou jako led? Na vině jsou v mnoha případech neurocirkulační poruchy projevující se nedostatečným krevním zásobením dolních končetin. Souvisí se stresem, životním stylem i stravou. Jak tedy vrátit nohám teplo?

Věčně studené nohy většinou nepředstavují vážný zdravotní problém. Pokud ale s poklesem teploty pod 20 stupňů pokukujete po teplých ponožkách, váš život to poměrně omezuje a stojí za to navštívit lékaře, který vyloučí závažnější onemocnění. Mohou být totiž i projevem vážnějšího onemocnění, jako je například cukrovka, poruchy štítné žlázy, Raynaudova nemoc nebo ischemická choroba dolních končetin.

U většiny lidí, zejména žen, se ale velmi často jedná o nedostatečné krevní zásobení dolních končetin. Většinou souvisí s chladnějším počasím nebo třeba s náročnou psychickou situací, kdy dochází ke zúžení cév. Ty nohy pak dostatečně neprokrvují a nezahřívají.

Rychlé zahřátí studených nohou asi zvládne každý: Můžete vyzkoušet tření nebo jednoduché cviky na prokrvení těla (například stoupání na špičky a zase zpátky). Pak tu pro vás ale máme tipy, které se vyplatí opakovat každý den a tím zlepšit prokrvení končetin trvaleji.

Cvičte nejen po ránu

Do svého životního stylu zařaďte pravidelné cvičení, které vám rozproudí krev, vytvoří svalovou hmotu a zrychlí metabolismus. Konkrétně spodní končetiny procvičujete speciálními cviky na studené nohy. Patří sem třeba roztahování a stahování prstů, stoupání na špičky – oběma nohama současně i střídavě – záleží na tom, jak umíte držet balanc. Chcete-li předejít studeným nohám už od samotného rána, cvičte ráno.

„Pokud vás trápí studené ruce a nohy, dopřejte si po ránu nějakou dynamickou sestavu. Pozdrav slunci výborně rozproudí krevní oběh. Tělo dokáží prohřát také dechové techniky, například Surya bhédana – Sluneční dech, při které se nadechujete pravou nosní dírkou a vydechujete levou,“ doporučuje Alice Mičunek, jogínka, autorka Jóga v souladu.

Stimulujete mozek a nohy

Aby mozek vyhodnotil, že je potřeba nohy zahřát, potřebuje impulzy. A když člověk stále nosí boty nebo bačkory, není mozek dostatečně stimulován. Zkrátka si vyhodnotí, že není potřeba dané části tolik prokrvovat. Zařazení bosé chůze do svých denních aktivit vám pomůže. Nemusíte se nutně stát bosochodcem, ale pokud to jde, zujte boty a choďte po různých površích. Začínejte s trávou, pískem, asfaltem, kamínky a stimulujte své chodidlo. Jak potvrzuje Lucie Vybíral Pastňáková, lektorka funkčních pohybových návyků a bosochodkyně: „Bosá chůze nejenže stimuluje chodidlo, posiluje jeho svaly a zpevňuje klenbu, ale také výrazně přispívá k stimulaci krevního a lymfatického oběhu v dolních končetinách a probíhá přirozená masáž reflexních zón na chodidle.“

Masáže

Prokrvení napomáhají i masáže nohou. Na pomoc pozvěte různé druhy olejů, mezi něž by měl patřit teplý olivový olej, měsíčkový nebo například sezamový, který se využívá pro masáž nohou zvanou abhyanga. Při domácích masážích je třeba se soustředit na krouživé pohyby prsty či kartáčem po chodidle a postupovat přes kotníky až po lýtka.

Využijte pálivé chilli

Jana Štumpová Konicarová, homeopatka a zakladatelka Kantu.cz, doporučuje tyto zahřívací bylinky: „Ráda používám zahřívající balzám Kantu Warm, který obsahuje bylinky a koření, které prokrví svaly – arniku, kostival a kaštan se skořicí a chilli. Tato směs bylin ulevuje od bolesti, namožení a hlavně prohřívá svaly. Chilli zrychluje metabolismus a pomáhá uvolnění energie, proto prohřívá naše tělo.“

Chilli je koření, které má pro tělo mnoho pozitivních účinků přes trávení až po prohřívání organismu, čehož si byly vědomé i prastaré civilizace: „Chilli je úžasná bylinka, která se velmi používala v mnoha starých kulturách pro své medicinální účinky,“ vysvětluje homeopatka, „ayurevéda ji používá na podporu ohnivého elementu Pitta, ulevuje od bolesti kloubů. V prastarých civilizacích Majů a Aztéků se chilli používalo pro léčení astmatu, kašle a bolesti zubů. Indiáni ve vysokých horách si potírali šlapky chodidel chilli proti omrzlinám. Málokdo zná použití chilli jako náhradní první pomoci při krvácení nebo proti bolení hlavy, jak ho používali dříve v přírodní medicíně.“

Teplé koupele

Teplá koupel nohou vždy pomůže. Připravte si vodu, která není teplejší než 40 °C, a stejnou teplotu udržujte alespoň 15 minut. Osvědčené jsou odvary ze skořice, nálev z rozmarýnu nebo třeba levandule. Další možností je koupel s mořskou solí v teplé vodě, nejenže prohřeje, ale tělo krásně zrelaxuje a udělá dobře i na duši.

Jezte teplé potraviny

„Z pohledu ajurvédy trápí chladné končetiny nejčastěji lidi s dóšickým typem Váta. Tato prastará věda hledá příčinu nerovnováhy v těle a jako řešení nabízí v tomto případě prohřívat tělo z venku i zevnitř. Pro vyrovnání Váty je vhodné pít dostatek teplých tekutin (káva, zelený a černý čaj však ochlazují) a po ránu skvěle prohřeje teplá kaše okořeněná zázvorem, hřebíčkem a skořicí,“ říká Alice Mičunek, jogínka, autorka Jóga v souladu. Prohřát organismus můžete také pomocí potravin jako jahody, třešně, ryby, luštěniny, česnek nebo pepř. Podobně funguje hořčík, vitamin E, jinan dvoulaločný nebo také pupalkový olej.