Video placeholde

Triky, jak své novoroční plány zhubnout proměnit v realitu!

Každoročně pocítíme po svátečním hodování touhu očistit svůj život od zlozvyků a vrháme se do novoročních předsevzetí. Stanovit si je, to je ta lehká část. Dodržet je ta těžší. Jedna britská studie sledovala po dobu celého roku více než 3000 lidí, kteří si dali předsevzetí. Výsledek? Pouhým 12 % se podařilo své cíle splnit. Podle psychologů je problém hlavně ve špatném plánování.

Experti navrhují například pořídit si seznam všech benefitů, které plynou z dodržení vaší nové zásady. Třeba – když budu chodit dvakrát týdně do posilovny, budu večer lépe usínat, zbavím se tukových faldíků na břiše a znovu mi budou ty růžové letní šaty, už nebudu trávit večer u televize, začnu si víc vážit sama sebe… Takový seznam můžete jako první pomoc vytáhnout pokaždé, když vaše bohulibá motivace zeslábne.

Dalším bodem je podpora okolí. Lidé, kteří o svých předsevzetích řekli rodině a přátelům, zůstali u změny životního stylu častěji než ostatní.

Snaha zhubnout vévodí žebříčku novoročních předsevzetí. Je to snad tím, že bychom byli tak neúspěšní? Naopak! Podle americké studie až polovina lidí skutečně zhubne, a to v průměru 3 kilogramy, což není sice málo, ale vzhledem k vysokým metám, které si většinou klademe, ani dost.

Nejčastější důvody neúspěchu tkví v nerealistickém rozvrhu a jídelníčku, který se nedá dlouhodobě udržet. Proto potřebujete plán, který vychází z vašich preferencí, časového rozvrhu a životního stylu.

Jablkový test

Vyzkoušejte takzvaný „test jednoho jablka“. Kdykoli vás zachvátí chuť na neplánovanou svačinku, představte si čerstvé křupavé jablko. Obsahuje dost vlákniny na to, aby vás zasytilo, a zároveň je nasládlé. Pokud vás nepřitahuje představa, že byste se do něj zakousla, jde o zástupnou emoci typu deprese, nuda, úzkost či vztek.

Identifikujte ji a snažte se s ní vyrovnat místo toho, abyste ji umlčela krémovým dortem.

Čas pokušení

Určete svou rizikovou dobu. Máte největší chuť na tabulku čokolády v deset dopoledne, kdy vám pracovní den připadá nekonečný? Nebo si odpolední únavu chcete vykompenzovat koblihou a večer trpíte syndromem luxování ledničky?

Vytipujte hodinu, kdy jste vy osobně nejzranitelnější, a těsně před touto dobou si dopřejte zdravou svačinku v podobě kostičky sýra, hrstičky oříšků či mrkvových hranolků. Budete mnohem odolnější a počet zkonzumovaných kalorií klesne.

Zbavte se dojídání

Dojíst vše až do posledního drobečku je instinkt, který v nás přetrvává od pravěku, kdy šlo o přežití – naši předci totiž neměli tušení, kdy se znovu dostanou ke zdroji potravy, a tak se snažili doplnit energetické zásoby na maximum. Zbavte se tohoto zvyku, ačkoli vám vaše babička v dětství vštěpovala opak. Občas se zeptejte sama sebe, cítíte-li se plná, a v případě kladné odpovědi odložte příbor.

Doma postupujte podobně jako v restauraci. Vyvarujte se servírování miniporcí, které vedou k neustálým přídavkům, při nichž ztrácíte přehled o množství snědeného jídla.