...

... Zdroj: istock.com

Tipy od profesionála, jak pořídit mobilem co nejkrásnější fotky!

Většina z nás, pokud tedy nemáte focení jako zaměstnání nebo koníček, fotí všechno telefonem. Ať už zážitky z dovolené, jídlo nebo třeba krajinu na výletě. Jak z těchto fotek dostat maximum, aby vypadaly naprosto perfektně?

Dobré světlo je základ

Ano, mobil umí fotit skvěle, ale jen někdy. A je důležité chápat, kdy. „Konkurovat pořádným foťákům umí mobily jen za dobrých podmínek, zejména v situacích, kdy je hodně světla a to světlo je dobré nebo alespoň zajímavé. Tedy se pořádně dívejte a zapamatujte si situace, kdy jste byli s výsledkem spokojeni – budou to hlavně fotky typu: Dcera jde v jemném světle hezky nasvícenou zelenou loukou a nad ní plují na nebi obláčky. Když bude šedivo a pochmurno, nefoťte, nemá to smysl, fotky budou většinou ošklivé,“ radí Jan Rybář, lektor fotografických kurzů iFotografování.cz.

Využívejte všechny funkce

Co je největší chyba při focení mobilem? Jak říká Jan Rybář, je hrozná škoda nenaučit se používat všechny „tajné zbraně“ mobilů. Tedy neprozkoumat, co vše ty hračky umí. „Mobil je výkonný kapesní počítač a já svým studentům vždy doporučuji investovat čas do průzkumu toho, co dokáže. Jen tak cvakat, to je hrozná škoda,“ dodává. A co konkrétně by stálo za průzkum? U mobilů s Androidem se pokročilé funkce nacházejí většinou v sekci PRO, u iPhonů je dobré experimentovat se speciálními fotografickými aplikacemi, například s oblíbenou ProCamerou.

Choďte blízko

Tohle pravidlo je stejné jako u pořádného foťáku, naučte se chodit blízko. Když někoho fotíte, nemá smysl ho cvaknout z několika metrů. Choďte k lidem (nebo k předmětům) až téměř na dotek a uvidíte, že vám najednou začnou vznikat pod rukama skvělé fotky, v nichž bude kromě lidí i okolí, kontext, atmosféra a příběh. Nikdy ovšem nefoťte jen něčí hlavu zblízka. Mobil má širokoúhlý objektiv, a pokud s ním cvaknete jen něčí hlavu, objektiv mobilu zdeformuje tvář a ta bude ošklivá.

Naučte se nastavit ISO

Kdy je třeba nastavit vyšší hodnotu citlivosti, takzvané ISO? Když fotíte něco, co se poměrně svižně hýbe, a to vše se děje ve stínu, v místnosti, zkrátka v situaci, kdy není moc světla. Třeba, když dcera pojede na kole hlubokým lesem, to žádný foťák ani mobil sám od sebe nezvládne (protože nepozná, že na fotce je pohyb, a nedokáže sám zvládnout patřičná nastavení). Nastavíte tedy vyšší hodnotu citlivosti (ISO) a mobilu tak řeknete: „Chovej se citlivěji, cvakni rychleji, použij kratší čas, nerozmazávej fotku.“ A on poslechne. Jen to s tím zvedáním ISO moc nepřežeňte! Čím vyšší ISO, tím je fotka méně kvalitní. Androidy dávají možnost ISO nastavovat přímo v základním foťáku, u iPhonů pomůže aplikace.

Pozor na zoom

Digitálním zoomem se dají věci přibližovat, což na první pohled vypadá lákavě, ale přiblížení jen ořízne fotku a její kvalita bude bídná. Samozřejmě, nejnovější mobily už mají i překvapivě slušné optické zoomy, kdy se o přiblížení starají opravdu čočky, ale pokud máte jen jeden objektiv, je lepší se digitálnímu zoomu zcela vyhnout.

Naučte se korekci expozice

S mobilem, ale ani s pořádným foťákem, se nedá fotit bez chápání jednoduchého principu takzvané korekce expozice. Foťáky mobilní i nemobilní dokáží jen málokdy dobře trefit správnou expozici (tedy to, aby fotka nebyla moc světlá nebo moc tmavá). Když to netrefí, je potřeba jim říci: Vyfoť to světlejší nebo tmavší. Klasický příklad je, když fotíte dceru na louce, za ní je světlá obloha a její obličej je podivně tmavý. Musíte tedy foťáku říci: Zesvětli to celé. Což se obvykle dělá dvěma způsoby: Buď se klepne prstem do tmavšího místa (čímž se mobilu řekne: Řiď se tímto místem, a on poslechne a fotku zesvětlí). Anebo, třeba u iPhonů, se po poklepání na displej objeví žlutá čára se sluníčkem, s nímž se dá jezdit nahoru a dolů a vše zesvětlovat a ztmavovat.

Nepřehánějte to s divokými filtry

„Mobil vám hned nabídne spoustu různých divokých filtrů, které třeba vše polijí žlutým odstínem, domalují oslí uši, případně nějak jinak fotku zdivočí. Jasně, chvíli si s tím hrajte, ale pak to vypněte. Jedna z mála jistot fotografování mobilem totiž je, že každého dříve či později přestanou tyhle divoké filtry zcela bavit. Tedy je lepší používat je střídmě,“ říká Jan Rybář.

Na druhou stranu je ale podle něj celé mobilní focení postaveno na tom, že fotky se zpracovávají a upravují mnohem více než u normálních foťáků. „Zkuste alespoň na čas opustit filtry a hrát si s podobnou kategorií úprav jako u normálních foťáků, třeba s kontrastem, sytostí a podobně.“ Do začátku doporučuje například aplikaci Snapseed, která je zdarma a nabízí nepřeberné množství možností, co a jak upravit.