...

... Zdroj: iStock.com

Tipy, jak si zpříjemnit advent. Co děláme, abychom se nezbláznily?

Podle nás to jde. Říct si, že se před Vánoci nezblázníme a užijeme si to, co nás baví. I když je to třeba uklízení, a přitom každý říká, že by se tolik uklízet nemělo. Nebo chození po obchodech, i když každý říká, že je tam blázinec. Nebo školní besídky... každá máme určitě radosti, které si nenecháme vzít.

Andrea Zelníčková, redaktorka

Obklopím se svíčkami

Před Vánoci to u nás doma vypadá, jako když se chystám provádět magický čarodějnický rituál. Prosinec je pro mě zkrátka ve znamení svíček, a tak je ráda nakupuji i dostávám a pak ve velkém pálím a užívám si jejich vůni. Pokud jste stejně jako já fanatická milovnice svíček, můžu vám doporučit designově krásné a samozřejmě i dokonale voňavé svíčky DW Home nebo Hearts & Home. Na ty nedám dopustit.

Vonná svíčka ve skle růže a gardenie, DW home
Vonná svíčka ve skle růže a gardenie, DW home | Zdroj: DW Home

Hledám ztracený čas

Zatímco většina lidí před Vánoci jančí, potí se a mačká v obchodních centrech a stresuje se z každé maličkosti, na mě působí advent blahodárně uklidňujícím účinkem. A tak svého zenového stavu maximálně využívám a dopřávám si to, na co normálně nemám čas. Respektive v jiném období jsem přesvědčena, že musím volný čas využít co nejefektivněji. Ale teď v prosinci si dopřávám! Užívám si dlouhé horké koupele plné vonných olejů a pěny, zalezu si klidně přes den do postele a čtu si nebo jen tak zavřu oči a přemýšlím a také hledám a zkouším nové a zajímavé recepty. Prosinec je prostě můj měsíc!

Pěna do koupele Cherry Blossoms, Frais Monde, www.elnino.cz
Pěna do koupele Cherry Blossoms, Frais Monde, www.elnino.cz | Zdroj: Archiv firem

Snažím se z úklidu udělat zábavu

Ať se nám to líbí nebo ne, k předvánočnímu času patří i úklid. Nebo alespoň já to tak mám. Každoročně mě chytne amok, že do Štědrého dne musím mít naklizeno, jako kdyby měla na návštěvu přijet Martha Stewartová. A protože mě to nebaví, ale vnitřně cítím, že je to moje občanská povinnost, snažím se udělat z úklidu zábavu. Zásadně si pouštím oblíbený film nebo hudbu, abych se mohla radostně kroutit kolem koštěte a rozvlnit boky při mytí koupelny. Zapálím všechny svíčky v bytě a hned po první minutě uklízení si namlouvám, že je to stejně efektivní jako kdybych šla cvičit. V neposlední řadě musím říct, že mi pomáhají ušetřit čas i nervy nejrůznější vychytávky jako třeba čistič oken Kärcher, se kterým je mytí oken naprostá hračka, nebo podlahová myčka Kärcher, která vysává i myje zároveň a poradí si s každou nečistotou.

...
... | Zdroj: Karcher.cz

Další tipy našich kolegyň čtěte na následující stránce!

Pokračování 2 / 4

Užívám si vánoční náladu v obchodech

Je to takové moje guilty pleasure, ale před Vánocemi ráda chodím do obchodů Marks & Spencer obhlídnout jejich vánoční dekorace a svíčky a hlavně koupit ten nejpraktičtější balicí papír, který má na rubu mřížku, podle níž můžete stříhat rovně.

...
... | Zdroj: iStock.com

Vánoční trhy

Když si představím ideální adventní výjev, vidím se někde na vánočních trzích, nikam přitom nespěchám a nic nesháním, takže si můžu jen tak vychutnávat svařák i koledy. Letos mám v plánu zajít s kamarádkami na vánoční Le Market a protože už vlastně ani žádné dárky nesháním (pozor, to neznamená, že už všechny mám), věřím, že si všechny ty krásy a zajímavosti prohlédnu v klidu a pokoji. A třeba i něco ulovím.

Lemarket
Lemarket | Zdroj: Faceboook.com/Lemarket

Víkend na Šumavě

Abychom se vyhnuli zbytečnému předvánočnímu stresu a opravdu si užili poklidný advent, prcháme s rodinou třetí adventní víkend na Šumavu do Kašperských Hor, konkrétně do hotýlku jménem Nebespán. Tam najdete vyhlášenou kavárnu s výběrovou kávou a opravdu luxusními dorty, takže po mrazivé procházce vždy následuje sladká odměna. Minulý rok jsme tam navíc zažili francouzský mini market, takže jsme si na pokoj nosili na tácku foie gras a lososové profiterolky a pak je ve svetrech a v posteli jedli a zapíjeli vínem.

Kavárna Nebespán v Kašperksých horách
Kavárna Nebespán v Kašperksých horách | Zdroj: www.nebespan.cz

Pokračování 3 / 4

Irena Sládečková, editorka

Vánoční koncert

Mám pocit, že každý rok je těch besídek a koncertů čím dál tím víc a někdy na ně člověk doletí s vyplazeným jazykem a o nějakém svátečním naladění a prožitku se dá mluvit jen velmi vzdáleně. Jeden koncert si ale nikdy ujít nenechám, a sice vánoční koncert sboru, kde zpívám. Pravda je, že nevyprodáváme Lucernu jako Vánoční Helena ani Strahov jako Nedvědi, nicméně obří radost z vystupování a vřelý divácký ohlas máme a o to jde. Protože nejenže pilně trénujeme, ale podporujeme i team spirit – zrovna včera jsme měli jeden velmi povedený hyggevečírek a to je vlastně další věc, která k tomu adventu patří.

..
.. | Zdroj: Libor Makrlík

Svařák

Nejlépe na vánočních trzích s rodinou a přáteli, ale na takových, kde se nestojí půl hodiny fronta na trdlo hned vedle ohrady s neboze a nervózně vyhlížející lamou. Takové trhy jen tak člověk nenajde, a tak se většinou brzy stáhneme z epicentra do bočních ulic. S oblibou chodíme před Vánoci do Zlaté uličky těsně před zavíračkou, kdy se neplatí. Svařák se dá ale pít i o víkendu u rodičů, kdy vysvětlujete mamince, že nemusí mít umytá okna, a připadáte si u toho velmi zkušeně, a s kamarády kdykoliv. Svařák ale pijeme i v posledním týdnu před budovou, kde pracujeme, protože tam jsou stánky a panuje taková všeobecně přátelštější nálada a já si říkám, že je fajn, že to lidi alespoň na ty Vánoce umí.

...
... | Zdroj: iStock.com

Vánoční svetry a jeleni

A pak si taky užívám, že před Vánocemi začínají kolegyně a já pod jejich vlivem taky nosit vánoční svetry. Mám jeden s liškou a když mám pocit, že ho nosím až příliš často, vezmu si zase vánoční jelení náušnice a jsem naladěna tak akorát.

Deers, 690 Kč
Deers, 690 Kč | Zdroj: archiv firem

Pokračování 4 / 4

Petra Kubalová, redaktorka

Vše kolem dárků

Miluji vymýšlení dárků, a hlavně jejich balení. Všechny ty stuhy, barvy, papíry, třpytky, promýšlím každý detail a to si užívám. Vím, že to pak roztrhají za pár vteřin, ale to už se uklidňuji se skleničkou vánočního Prosecca. Všechny papírové krásy kupuji v papírnictví v OC DBK Budějovická, ale co se týče pastelek a barev, vítězí moje oblíbené Stabilo. Teď momentálně Pastelky Stabilo Woody na sklo, papír, dřevo, píšou na vše.

...
... | Zdroj: iStock.com

Vánoční čokoláda

Na vánoční cukroví moc nejsem, stejně tak na sladké a kávu, ale před Vánoci trávím v kavárnách celkem dost času. Nemůžu totiž odolat těm božsky voňavým horkým čokoládám s příchutí brusinek, ostružin, skořice a dalších. Denní dávku horké čokolády si dávám buď v Costa Cofee nebo ve Starbucksu. Mají všechna tři V – jsou velké, vynikající a vánoční.

Paní na úklid

Jelikož jsem prosincové dítě a miluji zimu, je pro mě adventní čas ten nejnabitější. Jedno posezení s přáteli střídá večírek nebo divadlo a abych nebyla ve stresu, že zanedbávám vánoční přípravy a úklid, mám v telefonu kontakt na skvělou paní, co mi uklidí celý náš dům. Tak jako ona bych to nezvládla. Minulý rok jsem chodila obdivovat alespoň jednou denně naši přenádherně vydrhnutou troubu. Bože, ta se leskla.