...

... Zdroj: istock.com

Téma měsíce: Jak si užít podzim. Které éterické oleje jsou nejlepší na únavu nebo relax?

Dáváte si do vany občas éterický olej a máte pocit, že nefunguje úplně tak, jak byste si přáli? Pak je tu možnost, že děláte něco špatně. Kapete třeba olej přímo do horké vody? Chyba! I další tipy vám možná pomohou, aby konečně aromaterapie přinášela očekávané zklidnění mysli, uvolnění, regeneraci svalů nebo lepší spánek. Na co se zaměřte?

Nekapejte éterický olej přímo do vody

„Nikdy nekapejte éterický olej přímo do horké vody,“ říká Suzanne Teachey, aromaterapeutka z arizonského Prescottu. „Jak známo, olej se s vodou nemísí. Kapky oleje tak budou „putovat“ vaší koupelí, a pokud použijete dráždivější olej, můžete se také dočkat místního popálení kůže, i když jen na malém místě,“ vysvětluje.

Nosný olej je důležitý

Éterický olej, který si do koupele dáváte kvůli jeho účinku, rozmíchejte vždy v takzvaném oleji nosném. Tím bývá zpravidla olej slunečnicový, kokosový nebo olivový. „Pak stačí deset až dvanáct kapek do jedné polévkové lžíce nosného oleje. To vytvoří poměrně aromatickou lázeň,“ vysvětluje Teachey.

Výběr oleje zvažte

Ať již potřebujete zklidnit před spaním, nebo naopak nabrat energii, vždy budete moci vybírat z více olejů. Pochopitelně nejvíce budou fungovat ty, které voní vám osobně, jejich vůni máte spojenou s něčím příjemným. Pokud je ale používáte do koupele, dávejte pozor, jak moc jsou dráždivé. „Do koupele volte raději oleje, které mají blahodárný vliv i na kůži, což je například levandule, heřmánek nebo růže. Vyhněte se naopak dráždivé skořici, hřebíčku, oreganu, eukalyptu nebo libavce,“ doporučuje odbornice.

Nedávejte olej pod horkou tekoucí vodu

Ačkoliv to je lákavé, nedávejte směs aromaterapeutického a nosného oleje pod horkou tekoucí vodu. Naopak, počkejte, až se celá vana napustí a pak do ní olej vmíchejte. „Pod tekoucí horkou vodou aromaterapeutický olej často vyprchá do vzduchu a spíš vám zavoní koupelnu,“ varuje Suzanne Teachey. A poslední, nikoliv nejméně důležitá rada: pozor na kluzkou vanu.

A když už víme jak, řekněme si také co. Jaké oleje doporučuje odbornice?

Pro lepší náladu

Tato kombinace může účinkovat i na zvýšení koncentrace.

5 kapek citronu

3 kapky rozmarýnu

2 kapky tymiánu linaloolu

Na svalovou únavu

Pomůže na bolest namožených svalů a urychlí regeneraci.

5 kapek majoránky

4 kapky citronové trávy

3 kapky levandule

Relaxační koupel

Tyto éterické oleje mohou společně snížit stres a pomoci s usínáním a kvalitnějším spánkem.

5 kapek levandule

4 kapky heřmánku

3 kapky kadidla

Nezapomeňte: každou směs před přidáním do koupele zkombinujte s jednou polévkovou lžičkou (15 ml) nosného oleje.

Voňavá vana je jedním ze způsobů, jak si užít podzimní dny. Možností je ale mnohem více. Inspiraci na téma: Jak přežít podzim najedete v aktuálním čísle časopisu Dieta. Jaká jídla vám přinesou více energie? Jak se na podzim nepřestat hýbat? To vše a mnohem více najdete na stáncích právě v aktuálním čísle.

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz.

...
... | Zdroj: red