Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Svíčková omáčka z dýně

Hovězí maso a kořenová zelenina jsou nedílnou součástí milované svíčkové omáčky. Co byste ale řekli na to, kdyby se do základu přidala ještě dýně? Podzim je tu a připravovat dýňovou polévku stále dokola je nuda. Najděte pro tuto skvělou surovinu nové využití a překvapte své přátele nebo rodinu netradiční verzí české klasiky. Garantujeme, že si ji všichni zamilují!

Ingredience na 6 porcí:

400 g oloupané očištěné máslové dýně, 200 g oloupaného celeru, 75 g oloupané petržele, 60 g oloupané mrkve, 1 středně velká cibule, 50 g špeku nebo slaniny, větvička tymiánu, 6 šalvějových lístků, 3 bobkové listy, 2 lžičky cukru, 2 lžičky dijonské hořčice, čerstvě mletý pepř, sůl, cca 700 ml vývaru (podle požadované tekutosti omáčky), 100 ml šlehačky, citronová šťáva podle chuti, hovězí kulatá nebo loupaná plec, libovolné knedlíky k servírování

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Dýni oloupejte a nakrájejte na zhruba centimetrové kostičky. To samé udělejte i s další zeleninou.

  2. Maso osolte a nechte na pánvi zatáhnout ze všech stran, aby uvnitř zůstala všechna šťáva.

  3. Mezitím nakrájejte slaninu a špek. Maso dejte stranou a orestujte slaninu se špekem, po chvíli přidejte všechnu zeleninu, tymián, šalvěj a bobkový list.

  4. Osolte a přisypte cukr, aby zelenina mohla hezky zkaramelizovat. Přidejte lžičku hořčice, zalijte vývarem.

  5. Do hrnce či pánve vložte maso a nechte dusit, dokud není měkké. Poté jej vyjměte, vytáhněte i všechno koření a zeleninovou směs rozmixujte dohladka.

  6. Dosolte, doslaďte, dokyselte, popřípadě zřeďte vývarem a přidejte šlehačku.

  7. Podávejte s oblíbeným typem knedlíku.

Dobrou chuť!