...

... Zdroj: iStock.com

Svět je naštvanější než dříve. Jak jsou na tom Češi?

Lidé na celém světě zažívají o šest procent více negativních emocí než před deseti lety, ukázala zpráva společnosti Gallup. A jak je na tom Česko?

Pocity se změřit nedají, ale Gallupova společnost pro výzkum veřejného mínění se o to přesto pokouší, a to v celosvětovém měřítku. V loňském roce položili více než sto padesáti tisícům dospělých lidí z celého světa nadmíru osobní otázky týkající se emocí, které dotazovaní prožívali předcházející den. Ptali se například: „Usmívali jste se včera nebo se smáli?“ „Byli jste včera dobře odpočatí?“ „Byli jste včera smutní?“ „Prožívali jste včera stres?“

Co se z odpovědí můžeme dozvědět? Velmi málo nám to řekne o ekonomické situaci dané země. Mnohem více to vypovídá o tom, jak lidé vnímají svou situaci subjektivně. Jejich náladu však mohou ovlivňovat i celospolečenské trendy, jako jsou například: Mají pocit, že žijí ve spravedlivém světě? Důvěřují svému státu a instituci? Věří, že se mohou dovolat práva? Připadá jim, že mají svůj život ve svých rukou?

Nejpozitivnější je Latinská Amerika

Celková úroveň pěti hlavních pozitivních emocí (radost, smích, odpočinek, respekt, zajímavá činnost) byla ve světě na 71 procentech o dva body výše než před rokem. V dlouhodobém měřítku ale zůstává zhruba stejná. Nejvýše v tomto ohledu tradičně skórují země Latinské Ameriky, kde pozitivní emoce dosahují 8485 procent (Paraguay, Panama, Guatemala, Mexiko a Salvador). Jejich umístění zřejmě odráží kulturní DNA těchto zemí, kde je zvykem dívat se na život z lepší stránky.

Nejsmutnější země: Afghánistán a Bělorusko

Pouze 36 procent obyvatel Afghánistánu v průzkumu uvedlo, že se včera něčemu zasmáli. Tento stát, týraný chudobou a násilím, se stal nejméně pozitivní zemí světa už druhým rokem po sobě. Druhou příčku od konce získalo Bělorusko, stále v područí Alexandra Lukašenka, to je mimochodem také země s nejvyšší mírou konzumace alkoholu na světě.

Negativních emocí přibývá

Úroveň pěti hlavních negativních emocí (starosti, stres, fyzická bolest, smutek, hněv) od roku 2006, kdy Gallup začal tento průzkum provádět, vzrostla o šest procentních bodů, a to z 24 na 30 procent. Pozoruhodné je, že na mapě Evropy přibývá negativních emocí od severu na jih: Nejnižší úroveň mají severské státy, nejvíce jich pozorujeme na Balkáně, v Itálii a Španělsku. Že by hrál roli i jižní temperament? Na každý pád, Česko je v evropském kontextu pod průměrem.

Emoce v Česku

Jak na otázky Gallupova výzkumu odpovídali Češi? Zdrženlivě. V pozitivních, ale i negativních emocích jsme pod světovým průměrem.

13 % BYL JSEM ROZZLOBENÝ

14 % BYL JSEM SMUTNÝ

23 % BYL JSEM VE STRESU

25 % CÍTIL JSEM STAROSTI

21 % TRPĚL JSEM FYZICKOU BOLESTÍ

68 % MĚL JSEM RADOST

65 % BYL JSEM DOBŘE ODPOČATÝ

54 % DĚLAL JSEM NĚCO ZAJÍMAVÉHO

65 % SMÁL JSEM SE

80 % OKOLÍ SE KE MNĚ CHOVALO S RESPEKTEM

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

...
... | Zdroj: red