Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Švestková sezóna přichází! Jak připravit chutná povidla v troubě?

Jsou nedílnou součástí buchet i moravských koláčů a v kuchyni se po nich často jen zapráší. Příprava povidel ale dokáže potrápit i zkušené kuchaře. Ukážeme vám způsob, jak je vyrobit bez zbytečné práce navíc. Klíčem k chutnému úspěchu je trouba.

Ingredience:

švestky, 200 g cukru na 1 kg švestek, 40 ml octa na 1 kg švestek

Na videorecept se podívejte zde:

Postup:

  1. Švestky očistěte a zbavte pecek. Rozmixujte je v mixéru a promíchejte s odměřeným cukrem a octem. Zakryjte a nechte odstát – klidně i přes noc, v časové nouzi alespoň 2 hodiny.

  2. Odstáté švestky dejte do pekáče a vložte do trouby rozehřáté na 230 °C. Nechte péct asi 30 minut. Poté snižte teplotu na 140 °C a pomalu dopečte, dokud nejsou povidla hustá a tmavá. Podle množství povidel a tvaru pekáče to zabere zhruba tři až šest hodin.

  3. Horká povidla plňte do sterilovaných skleniček. Zakápněte trochou rumu a uzavřete. Skladujte v chladu.

Extra tipy: Jak udělat povidla ještě lepší?

Postup, kdy se povidla pomalu pečou v troubě, má několik výhod. V první řadě nevyžadují žádnou extra pozornost. Odpařují a zahušťují se pomalu. Teplo v troubě působí rovnoměrně, a proto se povidla nepřipalují. Pokud už někde povidla v pekáči karamelizují, tak pěkně na povrchu. Na rozdíl od zahušťování v hrnci takhle povidla ani neprskají horké fialové kapičky po celé kuchyni.

Chtěli byste povidla zcela bez přidaného cukru? Bohužel, trochu byste ho vždy měli přidat. Cukr totiž funguje jako pojistka proti bakteriím a zajistí lepší trvanlivost povidel – proto se ho nebojte. Cukernatost švestek je pokaždé jiná a přidaný cukr zajistí dostatečné snížení aktivity vody, v čemž spočívá princip povidel.

Povidla můžete ozvláštnit kořením, spíše s ním ale šetřete a v základní várce jej zcela vynechte. Badyán, hřebíček i skořice zní sice skvěle, nesmíte to s nimi ale přehnat, protože pak veškeré koláče i buchty budou příliš navoněné.