...

... Zdroj: iStock.com

Svařák, trdelník, klobása: Kolik kalorií mají naše oblíbené vánoční hříchy?

K vánočním procházkám a atmosféře už tak nějak patří svařené víno nebo punč. Nejen na trzích, ale i na svátečních procházkách nás pak u stánku lákají klobásy, langoše, kaštany nebo trdlo. A kdy jindy si je dát než o Vánocích! Jen je dobré uvědomit si, kolik mají kalorií a že si jimi tak trochu nahrazujete oběd nebo svačinu.

Svařák, griotka, punč nebo grog. Je jedno, který z alkoholických teplých nápojů si vyberete, nicméně ani v jednom případě to nebude výhra. Takový grog, což je jen panák rumu zalitý vodou, je nejmenší zlo z toho všeho. Pokud si ho tedy značně nedosladíte. 200 ml s jedním panákem má kolem 380 kJ, záleží na tom, jaký druh rumu si tam dáte. Horká griotka má 480 kJ, vánoční punč přes 500 kJ a nejhůř na tom je vlastně svařák. Dvě deci mají 880 kJ. Rázem máte v sobě jednu svačinu.

Trdelník

Jenže po alkoholu většinou přijde chuť na sladkou chuťovku. V poslední době si první místo v oblíbenosti drží hlavně trdelník, palačinky. Kynuté těsto, skořice, cukr – a to dohromady dává na sto gramech 1600 kJ. Palačinka s čokoládou má kolem 600 kJ. Pozor ale i na takové zdánlivě neškodné drobnosti, jako jsou třeba pražené sladké mandle. Sto gramů má přes 900 kJ.

Klobása

Vůně klobás, která se u vánočních stánků vždy mísí s tou svařákovou, v mnohých z nás vzbudí opravdu silnou chuť. Započítejte si ji určitě jako oběd. Ačkoliv co do kilojoulů to nemusí být taková pecka, po zdravotní stránce je mnohem horší. Sto gramů šunkové klobásy má 870 kJ, ale také vysoký obsah nezdravých tuků a soli.

Papriková klobása má ještě víc a úplně největší bombou je pak klobása vinná. Má na sto gramů až 1300 kJ a navíc poměrně vysoký obsah tuku. Někteří výrobci uvádí, že až 40 %. Proto byste si ji měli dopřát spíše výjimečně. Mimochodem – nezapomeňte si připočítat také kečup, hořčici a chléb, který k tomu sníte. Rázem se příjem může zvýšit o stovky kJ.

Langoše

Za výbornými grilovanými klobásami se v těsném závěsu – co do oblíbenosti – drží langoše. Tradiční maďarská pochoutka vás ale může pěkně rozhodit. Jestli nejste zvyklí jíst příliš smažená tučná jídla, připravte se na to, že vám bude pěkně těžko. Langoš, který má 200 gramů, má energetickou hodnotu 2 100 kJ, ale také 20 gramů tuku, vysoký podíl cholesterolu i soli. Energetická hodnota se ale může zvyšovat, záleží na přísadách, které tam dáte.

I když ze zdravotního hlediska není uzené maso úplně to pravé ořechové (kvůli uzení a obsahu soli), rozhodně z dietního hlediska patří k těm méně rušivým elementům při vaší cestě za hubnutím. Sto gramů moravského uzeného má 520 kJ, navíc i téměř 20 gramů bílkovin, což vaše tělo zajisté ocení. Dejte si ale pozor: Nejezte k němu zbytečně moc chleba, akorát byste energetickou hodnotu zvýšili.