Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Štědrovečerní trojkombinace: Jak na rybí polévku, kapra a bramborový salát?

Štědrovečerní tabule má mnoho podob. Pokud se rádi držíte tradic a na vašem slavnostním stole nesmí chybět kapr, salát a rybí polévka, jistě oceníte trojici receptů na ty nejlahodnější verze, díky nimž vaše vánoční chuťové buňky zaplesají.

Kapří polévka

Ingredience na vývar: 1 větší mrkev, 1 petržel, 1 malý celer, 3 lžíce másla, 1 větší cibule, 1 kg kapra (odřezky, hlavy bez žaber a očí, kosti), sůl a 5 kuliček pepře

Ingredience na zbytek polévky: 5 lžic másla, 1 mrkev, 1 petržel, 1 celer, 1 cibule, 2 lžíce hladké mouky, 1,5 l rybího vývaru, sůl a pepř, maso z kapra, 1 snítka zelené petrželky, 6 kusů toastového chleba

Postup:

  1. Začněte vývarem. Kořenovou zeleninu nakrájejte nahrubo a orestujte dorůžova na másle. Přidejte drobně nakrájenou cibuli a chvíli pokračujte v restování. Dodejte rybí hlavu a odřezky, vše zalijte vodou, osolte a opepřete.

  2. Přiveďte k varu, snižte teplotu na minimum a nechte probublávat asi dvě hodiny. Vývar přeceďte, z hlav a odřezků oberte maso. Pokud chcete vývar silnější, redukujte ho pomalým varem.

  3. V hrnci rozehřejte 3 lžíce másla, přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a nadrobno pokrájenou cibuli. Opékejte dorůžova, pak zarestujte mouku a zalijte zchladlým vývarem. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte polévku probublávat asi 30 minut, dochuťte solí a pepřem. Přidejte maso obrané z hlav a odřezků.

  4. Polévku podávejte s petrželkou a krutony z toastového chleba opečenými na zbytku másla.

Rybí polévka
Rybí polévka | Zdroj: iStock.com

Bramborový salát

Ingredience: 2,5 kg brambor typu A, 5 mrkví, sůl a pepř, 270 g sterilované okurky, 1 cibule, 200 g sterilovaného hrášku, 400–600 g majonézy, 1 lžíce plnotučné hořčice, hladkolistá petržel na ozdobu

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce ideálně už den předem. Mrkev oloupejte a uvařte ve vroucí osolené vodě doměkka. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky, mrkev, okurky a cibuli nadrobno.

  2. Všechny suroviny promíchejte, osolte, opepřete, přidejte okapaný hrášek, majonézu a hořčici, a chcete-li, také trochu láku z okurek.

  3. Vše důkladně promíchejte, uložte do ledničky a nechte přes noc odležet. Podávejte posypané petrželí.

Tip: Drobné salátové brambory testujte při vaření raději kovovým špízem než vidličkou. Ta zbytečně naruší jejich strukturu.

Bramborový salát
Bramborový salát | Zdroj: iStock.com

Smažený kapr

Ingredience: 2 filety z kapra, sůl, 8 plátků staršího toastového chleba, hladká mouka na obalování, 3 vejce, 100 ml polotučného mléka, olej nebo přepuštěné máslo na smažení, citron k podávání

Postup:

  1. Kapří filety nakrájejte na 4 porce, důkladně osolte a nechte v chladu pár hodin odležet.

  2. V robotu rozdrťte krajíce toastového chleba, můžete je také jen pokrájet nožem na co nejmenší kousky. Strouhanka nemusí být v tomto případě příliš jemná, drobné kousky jsou vítané.

  3. Kousky kapra obalujte nejprve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích s mlékem a nakonec v nadrceném toastovém chlebu. Smažte ve vyšší vrstvě oleje nebo přepuštěného másla, hotové porce ukládejte na papírovou utěrku.

  4. Podávejte s klínky citronu a bramborovým salátem.

Smažený kapr
Smažený kapr | Zdroj: iStock.com