Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům

Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům Zdroj: Procter Gamble - Rakona

Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům

Přemýšlíte o tom, že vyměníte klasický zubní kartáček za ten elektrický? Pak se pravděpodobně snažíte zjistit, který pro vás bude tím nejlepším. Pro koho je vůbec elektrický zubní kartáček vhodný a čím se liší sonický kartáček od toho oscilačního?

Okolo elektrických kartáčků, i těch sonických, stále panuje několik zásadních mýtů, které je potřeba jednou pro vždy vyvrátit.

Mýtus č. 1: Elektrický kartáček je vždycky lepší než ten manuální

Nemusí být! Pokud máte dokonale zvládnutou techniku čištění zubů, nevynecháváte žádná místa a mezizubní prostory čistíte drobnými kartáčky nebo nití, bez elektrického kartáčku se obejdete. Jenže i když se to může zdát neuvěřitelné, podle průzkumů si většina lidí čistí zuby špatně. Druhá věc je, že je obecně čištění nedostatečné co do četnosti a délky – dvě minuty totiž opravdu nestačí. Ještě horší je fakt, že ač bychom si měli čistit zuby 2x denně, 5 % lidí tak činí jen jednou, a to večer.

Příčina může být v tom, že je zuby a dásně netrápí, což ovšem může být za pár let nedostatečné hygieny jinak. Dalším důvodem je absolutní nezábavnost této činnosti. I to se ale může s elektrickým kartáčkem změnit. Jednak totiž kartáček čistí „sám“, jednak vás to bude s viditelnějšími výsledky víc bavit. Stačí si vybrat tu správnou kartáčkovou hlavu.

Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům
Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům | Zdroj: Procter Gamble - Rakona

Mýtus č. 2: Elektrický kartáček není vhodný na citlivé zuby a dásně

Taky lež. Elektrické zubní kartáčky už dávno nejsou takové, jaké bývaly před 20 lety, když se k nám dostaly první kusy. S nepříjemným drnčením zubů a hvězdičkami před očima už nepočítejte. Jednou z výhod moderních elektrických kartáčků je umělá inteligence – kartáček tak dokáže analyzovat váš styl čištění zubů a dát vám zpětnou vazbu. A co víc, zuby ani dásně netrpí. Pokud na svého zubního pomocníka příliš tlačíte, sám díky senzoru tlaku sníží rychlost čištění a indikátor vás upozorní, že byste měli ubrat na síle.

Mýtus č. 3: Sonický elektrický kartáček je lepší než ten oscilační

Existují dva základní druhy elektrických kartáčků – oscilační a sonický. Laici často sklouzávají k tomu, že sonické kartáčky jsou k zubům a dásním šetrnější než ty oscilační. Tak to ale není. K citlivým zubům a dásním je dostatečně šetrný i kvalitní oscilační elektrický kartáček. Nespornou výhodou obou kartáčků je schopnost odstraňování povrchových skvrn, přičemž výsledky mohou být znát už za týden. S čím tedy u obou druhů počítat?

Oscilační kartáček: klasický elektrický kartáček na zuby má kulatou hlavici a o čistotu zubů a dásní se stará pomocí otáčením hlavice o 120 stupňů. Hlavice vykonává horizontální a (u kartáčků s 3D technologií) i vertikální pohyb. Oproti manuálnímu kartáčku odstraňuje o 100 % více zubního plaku a o 32 % zlepšuje zdraví dásní. Na tom má podíl především senzor tlaku. Ten vás upozorní, pokud na zuby příliš tlačíte a zpomalí rychlost kartáčku, takže zajistí šetrné čištění po celou dobu.

Sonický kartáček: hlavice tohoto kartáčku bývá podlouhlá, vykonává pouze horizontální pohyb a čištění zajišťuje vibrací. Princip čištění spočívá v kmitání štětin a vytvoření proudu, který se skládá ze slin, vody a zubní pasty (podobně tomu je u většiny elektrických zubních kartáčků). Zatímco vibrace (respektive pulsace) naruší a odstraní zubní plak, cirkulace zmíněné směsi zajistí ještě čištění několik milimetrů za štětinami, například mezi jednotlivými zuby. Některé typy vám také dají na výběr ze tří režimů – pro denní použití, bělicí a jemný.

Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům
Sonický vs. elektrický kartáček: při výběru nevěřte rozšířeným mýtům | Zdroj: Procter Gamble - Rakona

Jak tedy elektrický kartáček vybrat?

Pro většinu z nás je elektrický kartáček skvělým řešením. Skutečně s ním stačí dvě minuty práce, i když manuální čištění by mělo podle odborníků trvat zhruba 15 minut. Zároveň je nutno dodat, že většina elektrických kartáčků opravdu vyčistí zuby lépe než manuální kartáček, zvlášť pokud si zuby neumíme vyčistit správně.

Jakmile si budete jistí, že chcete zainvestovat do elektrického zubního kartáčku, promyslete si, s čím především bojujete. Pokud stále váháte, sáhněte po ověřené značce, kterou je například Oral-B, který platí za profesionálního experta na trhu elektrických kartáčků a doporučují ho zubaři a hygienici po celém světě. Jejich elektrické kartáčky vám pomohou s hygienou a navíc dbají na odstraňování nevzhledných skvrn na zubech, které vznikají například konzumací kávy, černého čaje a některých potravin. Stačí vybrat ten správný čisticí program.

Při volbě se zaměřte i na to, kolik chcete za kartáček utratit. U obou druhů najdete různě drahé varianty v závislosti na tom, jaké technologie byly při výrobě použity, jaké funkce kartáček nabízí a nakonec se můžete rozhodovat i na základě designu.