Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Jihočeské hnětýnky s čokoládou Zdroj: Johana Střížková (archiv F.O.O.D.)

Sladká odměna pro koledníky: Jihočeské hnětýnky s čokoládou

Pokud očekáváte nějaké koledníky, určitě jim uděláte radost lahodnou hnětýnkou, která se doslova rozpadá na jazyku. 

25 kusů

PŘÍPRAVA: 30 minut + 10 minut pečení + odležení do druhého dne

Suroviny:

400 g hladké mouky, 200 g moučkového cukru, 3 g prášku do pečiva, 1/2 vanilkového lusku, malý kousek droždí, nastrouhaná kůra z 1 pomeranče, 250 g másla, 2 žloutky

Poleva:

60 ml smetany 30%, 200 g hořké čokolády, 50 g bílé čokolády

Postup:

1. Mouku a cukr prosejte do mísy, přidejte prášek do pečiva, dřeň z vanilkového lusku, droždí promáčknuté přes sítko, pak pomerančovou kůru a studené máslo nakrájené na malé kostičky. Prsty rychle zpracujte drobivé těsto. Přidejte žloutky a těsto už jen krátce zpracujte, aby se spojilo.

2. Z těsta vytvořte rovnoměrný váleček o o asi 8 cm, zabalte ho do potravinářské fólie a nechte v ledničce odležet do druhého dne.

3. Ze ztuhlého válečku krájejte kolečka o síle asi 1 cm, skládejte je na plech vyložený pečicím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut dorůžova.

4. V kastrůlku zahřejte smetanu, odstavte a nasypte do ní nadrobno nasekanou hořkou čokoládu. Nechte ji 2 minuty povolit a rozmíchejte na hladký krém. V čokoládovém krému namáčejte jednu stranu zchladlých sušenek. 5. Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu a pomocí sáčku s malým otvorem nebo papírového kornoutu a špejle kreslete na tmavou polevu světlé vzory, jemně se rozpijí.

Recept vyšel v dubnovém čísle magazínu F.O.O.D.