Silvestrovští rychloutopenci.

Silvestrovští rychloutopenci. Zdroj: iStock

Silvestrovské pohoštění: Vyzkoušejte skvělé domácí utopence!

Silvestr už nám šlape na paty, je tedy nejvyšší čas pustit se do klasických utopenců, které případně zaženou také novoroční kocovinu. Tomuto receptu navíc na proležení stačí jen dva dny. Takže nebojte, všechno stíháte!

Ingredience:

300 ml vody, 150 ml bílého vinného octa, 4 bobkové listy, 10 kuliček nového koření, čerstvě mletý pepř, zarovnaná lžička soli, lžíce hořčičných semínek, 2 cibule, 4–5 špekáčků či buřtů (možno nahradit za točený salám nebo gothaj), volitelná zbylá nakládaná zelenina z Vánoc (např. nakládané okurky, cibulky, beranní rohy)

Postup:

1. Jako první si připravíme lák. Svařte dva díly vody s jedním dílem octa, bobkovými listy, novým kořením, pepřem a hořčičným semínkem. Po pár minutách vypněte plotýnku a nechte chladnout.

2. Cibuli nakrájejte na co nejjemnější půlkolečka, jarní cibulku také na tenká kolečka. Obojí dejte do ještě teplého láku, urychlí to proces zkřehnutí. Nechte vychladnout.

3. Buřty můžete a nemusíte loupat, budeme je totiž krájet na kolečka asi 4 mm silná. Vložte je do misky společně se zbylou zeleninou z Vánoc, cibulí, můžete přidat i nakrájenou feferonku.

4. Sklenici sterilizujte vroucí vodou a můžete plnit. Zalijte lákem, popřípadě dolijte lákem z okurek a je hotovo.

Dobrou chuť!