...

... Zdroj: iStock.com

Sedm potravin, které si můžete dát i před spaním a nepřiberete

Honí vás večer mlsná, nejraději byste vybílili ledničku, ale držíte se zpátky kvůli linii? Nejste rozhodně sami! Nabízíme vám ale příjemné řešení: seznam potravin, které si můžete dopřát klidně i před spaním a nepřiberete po nich! 

Méně tučný tvrdý sýr

Kdo si rád večer dá jen tak kousek sýra bez ničeho, bude mít radost: Kvalitní, nepříliš tučný tvrdý sýr je pochoutkou plnou bílkovin, která nám v přiměřeném množství určitě váhu nezvedne. V sýrech je navíc důležitá látka tryptofan, která se podílí na tvorbě serotoninu a pomáhá ke klidnému spaní. Večerní „dávka“ sýru by ale neměla překročit 50 g, maximálně může být 100 gramů.

Pokračování 2 / 7

Neochucený jogurt

Jogurt bez přídavku cukru si můžete také klidně dát i večer. Má přibližně sto kalorií na sto gramů, takže to také není potravina na přibírání. Obsahuje kvalitní bílkoviny a pomáhá i pročišťovat zažívací trakt či uklidnit podrážděný žaludek. Je také dobrým lékem proti pálení žáhy. Nejvhodnější je méně tučný, hustější jogurt řeckého typu.

Pokračování 3 / 7

Basmati rýže

Jestli máte večer chuť na něco teplého, pak si můžete dopřát i čerstvě uvařenou basmati rýži. Má nízký glykemický index, dobře se tráví, a když si ji dáte samotnou, připravenou jen na troše olivového oleje a zpěněné cibulce, nepřiberete. Musí jí však být jen hrstka.

Pokračování 4 / 7

Ovesné vločky s mlékem

Myslíte si, že ovesné vločky se smějí jíst jen ráno? Když to nepřeženete s množstvím, můžete si je dát i na noc. Jsou zdrojem kvalitních a lehce stravitelných sacharidů. Společně s mlékem, které zase obsahuje proteiny a tryptofan, jsou velmi vhodné jako lehká večeře. Také jich nemusíte sníst na váhu mnoho, abyste zahnala hlad: Snadno totiž zaplní žaludek a máte pocit nasycení. Když k nim na ochucení přidáte například jen kousek jablka a trochu skořice, miska vloček bude mít kolem 800 kilojoulů.

Pokračování 5 / 7

Baby karotka

Malé sladké mrkvičky, které se prodávají většinou balené, jsou také velmi vhodné na večerní mlsání. Je v nich hodně vlákniny, která zasytí při minimu kalorií a zároveň snižuje hladinu „zlého“ cholesterolu. Obsahují i beta-karoten, který se v těle proměňuje na vitamin A, který je mimo jiné důležitý pro zdravý zrak. Stačí, když sníte deset kousků malých mrkviček, a pokryjete vitaminem A denní doporučenou dávku.

Pokračování 6 / 7

Jablko s arašídovým máslem

Jablko je výbornou volbou ve kteroukoli denní či večerní hodinu. Obsahuje takzvané negativní kalorie – znamená to, že naše tělo při jeho trávení vydá více energie, než přijme jeho konzumací. Navíc dobře zaplní žaludek a vyvolává pocit nasycení. Pomáhá i činnosti střev, takže ráno nebudete mít potíže s vyprázdněním. Když si k jablku dopřejete jednu polévkovou lžíci arašídového másla, dodáte organismu i bílkoviny a zajímavou kombinaci si určitě oblíbíte. Zkuste to.

Pokračování 7 / 7

Drůbeží šunka

Drůbeží maso, zejména krůtí, také obsahuje už zmiňovaný tryptofan, který má velký vliv na klidný spánek. Kromě toho jsou v něm kvalitní a důležité živočišné bílkoviny, přitom prakticky žádný tuk. Ve třech plátcích je přitom jen asi sto kalorií.