Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 procent

Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 procent Zdroj: Iscare

Primář Jan Lacheta
Mikrofluidní čipy
Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 procent
Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 procent
5
Fotogalerie

Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 %

Umělé oplodnění je dnes pro mnoho párů jedinou šancí na vysněné miminko. Léčba neplodnosti je ale proces fyzicky, psychicky, časově i finančně náročný a ani v roce 2020 neumí lékaři stoprocentně zaručit otěhotnění. Úspěšnost ovšem výrazně zvyšuje novinka v oblasti IVF – šetrnější výběr nejkvalitnějších spermií pomocí mikrofluidních čipů. Novinka, kterou nabízí Centrum reprodukční medicíny ISCARE, napodobuje přirozený proces výběru v těle ženy a hodí se i pro páry, které absolvovaly už několik neúspěšných pokusů asistované reprodukce.

Asi nikoho nepřekvapí, že úspěšnost oplodnění ovlivňuje také kvalita spermií. Ta se bohužel u mužů v posledních dekádách stále zhoršuje. „O zvyšující se neplodnosti u mužů svědčí například výsledky posledních zájemců o darování spermatu u nás na klinice. Z pětadvaceti mužů splňoval pouze jeden kritéria dárce spermií,“ vysvětlil MUDr. Lukáš Bittner z oddělení Adrologie kliniky ISCARE.

Mikrofluidní čipy
Mikrofluidní čipy | Zdroj: Iscare

U přirozeného oplodnění se o výběr nejkvalitnějších „plavců“ postará samo prostředí v těle ženy. U asistované reprodukce se nejčastěji využívá proces zvaný centrifugace, který mechanicky odfiltruje nevyhovující spermie. Tato metoda je nejen časově náročná, ale může při ní dojít k poškození spermií a jejich DNA, což jsou často důvody, proč oplodnění není úspěšné nebo dochází k potratům. Tento problém řeší novinka na poli IVF – mikrofluidní čipy, které umí napodobit přirozený výběr v těle ženy.

Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 procent
Šance pro neplodné. Šetrnější výběr spermií zvýší šance na početí až o 30 procent | Zdroj: Iscare

Čipy pracují jako filtr, který do vzorku nechá proniknout jen zdravé a kvalitní spermie bez toho, aby došlo k jejich poškození. Díky tomu se zvyšuje úspěšnost oplodnění i donošení plodu. „Nová metoda nabízí daleko šetrnější a efektivnější cestu umělého oplodnění, která je méně časově, fyzicky i psychicky náročná. Podle dosavadních výzkumů mohou mikrofluidní čipy zvýšit šanci na otěhotnění u párů, kde otěhotnění ovlivňoval především mužský faktor, až o 30 %. Lze ji použít také při inseminaci, kde je také prokázána vyšší šance na otěhotnění,“ vysvětluje MUDr. Jan Lacheta, primář centra reprodukční medicíny ISCARE, které u nás metodu nabízí.

Primář Jan Lacheta
Primář Jan Lacheta | Zdroj: Iscare

Centrum reprodukční medicíny ISCARE zahájilo svoji činnost už v roce 1995 jako jedno z prvních nestátních center asistované reprodukce v ČR. Doposud přivedlo na svět více než 11 000 dětí.