Krémová houbová polévka

Krémová houbová polévka Zdroj: istock.com

Rychlá večeře: Vsaďte na krémovou houbovou polévku!

Nic nechutná lépe než suroviny, jako jsou zelenina čerstvě vydloubnutá ze záhonu, ovoce právě utržené ze stromu a nebo houba objevená pod jehličím. Pokud byl váš lov v lese úspěšný, uvařte si vedle klasické smaženice také lahodnou krémovou polévku. 

4 porce

příprava: 50 minut

Budete potřebovat:

700 g lesních hub

3 lžíce másla

1 velkou cibuli

2 větší stroužky česneku

4 větvičky tymiánu

700 ml kuřecího vývaru

sůl a pepř

1 lžičku drceného kmínu

4 lžíce kysané smetany

1 hrst zelené petrželky

Postup:

Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Ve velkém hrnci rozehřejte máslo a houby zvolna duste, dokud se neodpaří tekutina, asi 5 minut. Část hub odložte stranou. Přidejte jemně nasekanou cibuli s drceným česnekem a tymiánem a opečte, asi 3 minuty. Přilijte vývar, přiveďte k varu, snižte teplotu, částečně přikryjte poklicí a 20 minut vařte.

Polévku rozmixujte, ale zachovejte hrubší texturu. Ochuťte solí, pepřem a kmínem. Přidejte odložené houby a podávejte se smetanou a jemně nasekanou petrželkou.

Co jste možná nevěděli o houbách:

• Hřib je českých lesů pán. Lišky, které se do nich navracejí, delikatesa. O třetí místo v tuzemské hitparádě se dělí kozáky a bedly. Znalci však nedají dopustit na nenápadné holubinky, zejména holubinku nazelenalou. Vypadá trochu podezřele, ale vyplatí se naučit se ji rozeznávat. • K čištění lišek se vyzbrojte trpělivostí. Miniaturní lupeny zachycují drobné nečistoty, takže to pak může skřípat mezi zuby, což je věčná škoda. • Tip na dobrá místa v lese. Pokud nemáte štěstí, zkuste si zapamatovat, kde to nejvíce vonělo po houbách, a vrátit se tam za 7 až 14 dnů za předpokladu, že mezitím les skropí déšť. • Přetékají vám košíky, takže sušíte na zimu? Správně, jen to nedělejte v největším vedru na prudkém slunci. Houby zčernají a pozbudou svou chuť. • Zdravé pevné houby krájejte na větší silnější plátky. Usušené budou aromatičtější než tenké a drobné kousky.

Recept vyšel v magazínu F.O.O.D.!

Další skvělé houbové recepty najdete ZDE!