Marináda Satay se skvěle hodí ke kuřecím špízkům.

Marináda Satay se skvěle hodí ke kuřecím špízkům. Zdroj: iStock

Rychlá večeře? S touhle asijskou marinádou bude chutnat božsky!

Už jste slyšeli o asijské marinádě Satay? Základem jsou arašídy a s její pomocí vykouzlíte skvělou a rychlou večeři, po které se jen zapráší.

Ingredience na plnou misku základu: 4 lžíce mělněných arašídů nebo arašídového másla, zázvor velikosti dámského palce, červená chilli paprička podle chuti, stroužek česneku, kůra a šťáva z jedné limetky, minimálně 20 g koriandru i se stonky, lžíce sójové omáčky, sůl, cca 50 ml studené vody podle hustoty arašídů, kuřecí prsa na špízky

Postup:

1. Zázvor oloupejte lžičkou a nakrájejte ho na plátky. Pokrájejte také chilli papričky, množství záleží na vaší chuti.

2. Arašídovou pastu nebo arašídové máslo vložte do mixéru spolu se zázvorem a papričkami. Nastrouhejte do mixéru kůru z jedné limetky a využijte i její šťávu. Vše zastříkněte sójovou omáčkou a přidejte čerstvý koriandr – klidně i se stonky.

3. Připravte si hrnek studené vody a začněte mixovat. Pokud by směs nebyla příliš tekutá a špatně se mixovala, vodu přilévejte.

4. Až budete mít domixováno, marináda je hotová a nemusíte ji solit, protože při marinování není zrovna žádoucí, aby maso pouštělo šťávu.

5. Kuřecí pokrájejte na dlouhé nudličky a dejte do vzniklé směsi marinovat. Čím déle marinujete, tím lepší bude chuť. Poté maso napichuje na malé špízky, které jenom opečete nebo ogrilujete. Před podáváním nezapomeňte osolit.

6. Marinádu lze také připravit jako dip nebo jako zálivku do salátu. V takovém případě ji osolte hned po umixování. Skvělá bude také, když do ní přidáte bílý jogurt.

Dobrou chuť!