Udělejte si loďky z cuket. Chutnají skvěle!

Udělejte si loďky z cuket. Chutnají skvěle! Zdroj: iStock

Rychlá a lahodná večeře? Tady je trik, jak na nejlepší zapečenou cuketu

Receptů z cukety není nikdy dost. Tahle zelenina k létu rozhodně patří, jde z ní ale vykouzlit mnohem víc, než ji jen naložit na gril či rozmixovat do polévky. Tato zapečená varianta s bylinkami a kupou sýra chutná jednoduše dokonale.

Ingredience:

velká cuketa, sůl, olej na vytření pekáčku, bulgur či kuskus, těstovinová rýže, nakladáná rajčata, marinované pečené houby Portobello, cheddar, bazalka

Postup:

1. Cuketu rozřízněte podélně a vydlabejte semínka. Odkrojte nejedlé konce. Vzniklé vaničky osolte a nechte vypotit cca 20 minut. Poté vysušte do sucha.

2. Plech potřete olivovým olejem a vaničky nechte zapékat pod grilem přibližně 15 minut. Poté vytáhněte.

3. Náplň můžete zvolit dle chuti, popřípadě podle toho, co vydá vaše lednice. My tentokrát připravujeme směs z těstovinové rýže, bulguru, hub, nakládaných rajčat, cheddaru a bazalky. Sýr nastrouhejte nahrubo a vše ostatní pokrájejte na malé kousky.

4. Směs smíchejte s bulgurem či kuskusem, přidejte trochu sýra a cukety naplňte. Zbytkem cheddaru celé dílko ještě posypte a vše dejte do trouby zapéct.

PEČICÍ TIP: Hlavní trik celého tohoto receptu je právě v předpékání cuket – a to v horní části trouby na funkci gril po dobu minimálně 10 až 15 minut. U opravdových gigantů se to může vyšplhat na 25 minut. Poté přepněte troubu na 200°C na klasické pečení. Mezitím cukety naplňte a pak dejte zapéct dalších asi 20 minut. Pro zlatavý sýr pak ideálně opět na posledních pár minut přepněte na gril.

Hotovo!