Ryby v bylinkové krustě, s kmínem nebo v papilotě. Ochutnáte?

7. března 2017
  • To, že ryby patří mezi postní jídla, ještě neznamená, že jsou asketická. Stačí jim málo a rozvoní se tak, že se dostaví Pavlovův reflex. Naše sladkovodní ryby navíc můžete mít čerstvé a za dobrou cenu.

    Okoun na másle a kmínu

    2 porce, příprava: 20 minut

    Suroviny: 2 kusy okouna, sůl a pepř, drcený kmín, přepuštěné máslo na smažení, půl lžičky celého kmínu, brambory k podávání

    Očištěnou rybu osolte, opepřete, posypte kmínem a osmažte na přepuštěném másle z obou stran dozlatova. Ke konci lehce posypte porce ryby celým kmínem. Podávejte s bramborami.

    Okoun na másle a kmínuOkoun na másle a kmínuAutor: David Turecký

  • Candát v papilotě

    2 porce, příprava: 35 minut

    Suroviny: 2 filety candáta, citron, hrst šalvějových lístků, 4 velké snítky citronového tymiánu, 200 g cherry rajčátek, olivový olej, pepř a sůl, 200 ml bílého vína

    Očištěné filety osolte a opepřete, vložte do pečícího papíru, přidejte lístky šalvěje, snítky tymiánu, citron nakrájený na měsíčky, cherry rajčátka. Zakápněte olivovým olejem a bílím vínem, zabalte, papír zakolíčkujte tak aby všechna pára a vůně zůstaly v balíčku a upečte v troubě rozehřáté na 180 ºC asi 25 minut.

    Candát v papilotěCandát v papilotěAutor: David Turecký

  • Pstruh s bylinkovou krustou

    2 porce, příprava: 50 minut

    Suroviny: 2 pstruzi, sůl a pepř, 4 plátky toustového chleba, 100 ml smetany 33%, 6 lžic olivového oleje, 4 lžíce nasekané petrželky, 2 lžíce nasekané bazalky, 1 lžíce nasekané šalvěje, 2 stroužky česneku, kůra z citronu, 8 lžic strouhaného parmazánu

    Pstruha očistěte, osolte a opepřete. Z toustového chleba odkrojte kůrky a rozkrájejte ho na malé kostičky. Smíchejte je se smetanou a olejem, pořádně promačkejte a přidejte nasekané bylinky, nasekaný česnek, citronovou kůru, sýr, osolte a opepřete a vše důkladně promíchejte.

    Troubu rozehřejte na 180º C, pekáček vystelte pečicím papírem. Vložte ryby, potřete bylinkovou směsí a upečte asi 30 minut podle velikosti ryb.

    Pstruh v bylinkové krustěPstruh v bylinkové krustěAutor: David Turecký

    Článek připravil časopis F.O.O.D.

Jdi na homepage Zpět na začátek
Další příběhy