Naučte se vyčistit hlavu

Naučte se vyčistit hlavu Zdroj: Unsplash / Arkady Lifshits

RUŠ a mindfulness: Hoďte se do klidu jako hollywoodské hvězdy

Jak se uvolnit a pořádně si vyčistit hlavu. Ani óm u toho říkat nemusíte… 

Uvolnit se do naprostého zenového klidu, bez jediné myšlenky, je jednou z nejtěžších lidských činností. A přitom tak potřebnou. Svou mysl nadšeně uklidňují světoví lídři. Zakladatelé hedgeových fondů bez pravidelné meditace neudělají ani krok.

Na rovinu: Kdo dokáže zachovat úplný klid, když dvě hodiny popojíždí autem ve špičce po pražské magistrále? Když dostává pořádný "kotel" od partnera, od šéfa, šéfové nebo od kámoše? Asi tomu nebudete věřit, ale jsou i tací, kteří zůstávají vždy nad věcí.

Pokud si nedokážeme najít svůj vnitřní klid, budeme náladoví a nasupení, lidé s námi nebudou chtít mít nic společného. To není úplně praktické. Ba co hůř, špatná nálada a neklid si brzo vyberou daň v podobě zdravotních komplikací.

Až vás příště přepadne blbá nálada nebo zlost, vzpomeňte si na několik našich tipů, jak se s tím poprat…

Metoda RUŠ

Co to je: Momentálně velmi trendy způsob, jak se zbavit bubáků v hlavě.

Používá jej například stále populárnější český písničkář Voxel. Nad poněkud bláhovým heslem „rychlá, účinná a šetrná“ se sice můžeme ušklíbat, ale faktem je, že metoda prý perfektně funguje.

„Metoda RUŠ je zkratka pro ‚rychlá a účinná změna skutečnosti‘,“ upřesňuje autor metody Karel Nejedlý. „Jinými slovy, to, co mi vytváří jakýkoli nepříjemný pocit, se dá vyřešit úplně a trvale tak, že to v sobě nemám. Je velmi rychlá a velmi účinná.“

Jak funguje: Princip metody je velmi jednoduchý. „Najdu problém, nazvu ho, přijmu, je pryč,“ říká Karel Nejedlý. Protože však lidé mají různé předpoklady a jsou různě vnímaví ke svým pocitům, vznikl postupně ucelený systém, aby metoda mohla pomoci všem typům lidí.

Metoda RUŠ vyřeší jakékoli problémy: psychické, fyzické, mentální (myšlenkové).

„Přicházejí lidé v krizových a zlomových okamžicích života, kteří řeší zásadní životní problémy a situace, mají problémy vztahové, pracovní, osobní. Jiní chtějí zpracovat svoje neduhy a nemoci. A také přicházejí lidé, kteří jsou víceméně spokojení. V jejich životě skřípe jen něco málo a chtějí svůj život zkvalitnit, zlepšit, žít spokojeně ve všech oblastech života,“ dodává Karel Nejedlý.

Technika Mindfulness

Co to je: Mindfulness je vlastně tisíc let stará technika meditování. Dokud ji západnímu světu vnucovali kalifornští buddhisté a pár zarostlých amerických profesorů, nikdo si mindfulness neboli „bytí v přítomnosti“ moc nevšímal. Před pěti lety se začaly objevovat empirické důkazy toho, jak mindfulness posiluje mozek, nebo že spolehlivě uvolňuje stres. Hollywoodské hvězdy bez ní najednou nedají ani ránu, žádná poradna nebo blog se bez ní neobejde. Nikdo si přesně není jistý, co všudypřítomný termín přesně znamená, ale každý „v tom teď jede“.

Mindfulness se do češtiny neohrabaně překládá jako vědomá pozornost nebo bytí v přítomnosti. Apple ji předepisuje svým zaměstnancům stejně jako Google, nedají na ni dopustit ani finančníci na Wall Street. Člověk uhoněný nekonečnými vzkazy, telefonáty a signály se snaží vyrvat z nemilosrdného kola, do kterého se svými elektronickými pomůckami a rychlým životním stylem uvrtal.

Kde se vzala: Jedním z prvních, kdo se inspiroval buddhismem a přišel s mindfulness, byl v roce 1979 americký profesor medicíny Jon Kabat-Zinn, který se speciální meditací snažil pomáhat pacientům s chronickými bolestmi. Teď je na mindfulness expert i Gwyneth Paltrow.

Jak ji použít: Co mají Apple, Google, Goldman Sachs, Procter & Gamble a Huffi ngton Post společného? Používají techniku mindfulness u svých zaměstnanců, protože věří, že jsou pak výkonnější a méně vystresovaní.

Pokud máte pod sebou skupinku lidí, můžete si před poradou nebo školením vyzkoušet některou z populárních a velmi jednoduchých technik: Jakmile se lidé usadí v očekávání porady, řekněte jim, ať se pomalu zvednou, stoupnou si, uvolní se, zavřou oči. Řekněte jim, ať se soustředí na svůj dech a všechno ostatní pustí z hlavy.

Pak je teprve nechte znovu sednout a začněte s poradou.

Článek připravil časopis ForMEN.