Nakazit virem HPV se nemusíte nutně jen při pohlavním styku.

Nakazit virem HPV se nemusíte nutně jen při pohlavním styku. Zdroj: iStock.com

Rakovinou děložního čípku může onemocnět i očkovaný člověk! Co je třeba vědět?

Myslíte si, že očkování zcela minimalizuje riziko onemocnění rakovinou děložního čípku? Pak jste na omylu. Že když používáte kondom, nenakazíte se virem HPV? Že stačí chodit na preventivní prohlídky? Další omyl. Rakovinu můžete dostat, i když toto všechno dodržujete. Víte, jaké jsou nejčastější mýty o této nemoci a jak se nejlépe chránit?

Každý rok onemocní rakovinou děložního čípku v České republice nově přibližně tisíc žen. Celkově je v České republice nakaženo 18 000 žen, úmrtnost je bohužel stále dost vysoká – až 40 % pacientek. Přitom stačí jen znát svého nepřítele a být vždy o krok před ním. Přečtěte si pět základních omylů, kvůli kterým ženy zbytečně na rakovinu děložního čípku umírají.

Mýtus č. 1 – Jsem očkovaná, nemusím se bát

Kromě pravidelných prohlídek je nejlepší ochranou očkování. Ale ani to není stoprocentní. Jeho udávaná ochrana je 93 %. Navíc je potřeba nechat se očkovat včas, ještě před zahájením sexuálního života. Mnoho dívek se nakazí už při prvním pohlavním styku a HPV virus se nemusí hned projevit. Pokud je žena zdravá, její imunitní systém se s virem vypořádá sám. Nemusí se tedy vůbec dozvědět, že byla nakažena. V některých případech ale začne docházet k buněčným změnám a mohou se vytvářet přednádorové stavy. Na očkování je pak už pozdě.

Mýtus č. 2 – Neměli jsme styk, nemůžu se nakazit

Za onemocnění může HPV virus, který se přenáší kontaktem kůže v genitální oblasti. Pro přenos HPV virů tedy není potřeba mít přímo pohlavní styk, jak se ženy často mylně domnívají.

Mýtus č. 3 – Chráním se kondomem, nemůže se nic stát

Protože se vir HPV přenáší kontaktem sliznic genitálií, ani kondom není úplná jistota. „Pro přenos HPV virů není potřeba, aby došlo k pohlavnímu styku partnerů, a stoprocentní ochranu nezajistí ani kondom, jak se některé ženy stále domnívají,“ upozorňuje prof. MUDr. David Cibula, CSc., onkogynekolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Mýtus č. 4. – Chodím na pravidelný screening, můžu být v klidu

Přestože je to vedle očkování a kondomu nejlepší způsob jak se chránit alespoň před zanedbáním nemoci. V prvním stádiu je totiž léčba efektivní a jednoduchá. Je však nutné odhalit nemoc včas.

„Díky pravidelným cytologickým stěrům dokážeme včas odhalit změněné buňky na sliznici děložního čípku a díky tomu jsme schopni včas zahájit léčbu. Pokud žena chodí ke gynekologovi pravidelně, je možné odstranit nakažené buňky ambulantním zákrokem. Čím později nemoc odhalíme, tím je zákrok rozsáhlejší a pro ženu fyzicky i psychicky náročnější,“ vysvětluje prof. Cibula. Ambulantní zákrok (konizaci děložního čípku) v České republice každoročně podstoupí okolo 16 000 žen.

V pozdějších stádiích nemoci, kdy už konizace není možná, je další alternativou radikální operace, která ovšem obnáší mnoho negativních následků, jako jsou necitlivost močového měchýře a poruchy sexuální funkce.

Bohužel ani pravidelný screening není stoprocentní. Podle prof. Cibuly selže screening až u jedné třetiny žen. Je proto dobré chodit opravdu pravidelně, aby riziko zanedbání bylo co nejmenší.

Mýtus č. 5 – HPV virus se týká jen žen

Muži jsou nejen přenašeči HPV viru, ale mohou onemocnět genitálními bradavicemi, které mohou být také nebezpečné nebo minimálně nepříjemné. Existují i testy na HPV pro muže, zatím se testují spíše jen homosexuálové. Test si však může vyžádat každý, pojišťovny ho zatím neplatí.

Provádí ho kožní lékař nebo urolog stěrem z močové trubice nebo z penisu speciální kartáčkem. Výsledek obsahuje informaci, zda máte HPV viry s nízkým rizikem (zodpovědné za tvorbu genitálních bradavic), či s vysokým rizikem (zodpovědné za rakovinu děložního čípku).

Sečteno a podtrženo: prevencí je vždy kombinace zodpovědného chování, a to jak při sexu, tak při preventivních prohlídkách. Vsázet jen na jednu oblast se nemusí vyplatit.