Bill Gates

Bill Gates Zdroj: Profimedia.cz

Charles Francis Feenes
George Soros
Warren Buffett
Bill Gates
5
Fotogalerie

Radost dávat: Čtyři miliardáři, kteří rozdali majetek na dobročinné účely

Rozdat velkou část vlastního majetku na dobročinné účely? Ne, to není snílkovský a naivní plán: Představujeme vám čtyři miliardáře, kteří právě v tom našli cestu, jak prožít šťastný a smysluplný život.

Bill Gates: Rozdal více než 28 miliard dolarů

Bill Gates
Bill Gates | Zdroj: Profimedia.cz

Proslavil se jako zakladatel společnosti Microsoft, ale nyní se společně se svou ženou věnuje hlavně činnosti dobročinné Nadace Billa a Melindy Gatesových. „Filantropie by měla riskovat víc než komerční sektor,“ říká. „Se snadnými problémy si poradí podnikatelé nebo státní instituce. My jsme tu proto, abychom řešili ty obtížné. Dobročinné nadace by měly zkoušet i nejisté a riskantní projekty, jako například nové typy vzdělávání nebo objevování nových léků.“ Má v plánu do konce života rozdat 95 % svého jmění; podle některých zdrojů chce každému ze svých dětí odkázat „jen“ 10 milionů dolarů, což by znamenalo, že rozdá dokonce 99,96 % veškerého majetku.

Pokračování 2 / 4

Warren Buffett: Rozdal 21,5 miliard dolarů

Warren Buffett
Warren Buffett | Zdroj: Profimedia.cz

„Chci svým dětem odkázat dost na to, aby ve svém životě mohly dělat cokoli, co budou chtít. Ale ne dost na to, aby měly pocit, že nemusejí dělat nic,“ prohlásil před pár lety Warren Buffet. A svého rozhodnutí se drží: před několika lety se zavázal, že postupně odevzdá 85 % svého majetku Nadaci Billa a Melindy Gatesových a dalším dobročinným organizacím. Jeho představa štěstí v životě každého člověka je mít možnost dělat práci, která ho naplňuje: „Mám víc peněz než většina lidí,“ prohlásil, „ale to zas tak moc neznamená. Největší rozdíl mezi mnou a většinou lidí je v tom, že já jsem dostal šanci každý den dělat to, co dělám nejraději.“

Pokračování 3 / 4

Charles Francis Feeney: Rozdal 6,3 miliard dolarů

Charles Francis Feenes
Charles Francis Feenes | Zdroj: Profimedia.cz

Říká se mu „James Bond dobročinnosti“. Tento realitní magnát si totiž vytkl za cíl rozdat doslova celý svůj majetek. „Nedokážu si představit lepší a osobně uspokojivější využití majetku, než rozdat ho ještě zaživa, osobně se oddat smysluplným snahám o zlepšení životních podmínek lidí,“ napsal autorům výzvy The Giving Pledge. Jeho nadace mnoho let rozdávala peníze v naprosté tajnosti, příjemci jeho darů nesměli nikde zmiňovat Feeneyho osobně ani jeho nadaci The Atlantic Philanthropies. Podporoval například mírové iniciativy v Irsku, modernizaci zdravotnictví ve Vietnamu. Na otázku „proč“ odpovídal vždy jen: „Protože na to mám dost peněz.“

Pokračování 4 / 4

George Soros: Rozdal 8 miliard dolarů

George Soros
George Soros | Zdroj: Profimedia.cz

„Filantropii se nevěnuji z pocitu viny ani proto, že bych si potřeboval dělat reklamu, jen ale jen proto, že si ji můžu dovolit a věřím v ni,“ prohlásil světoznámý investor a zakladatel nadace Open Society. Dobročinnosti se věnoval už od 70. let, kdy v době apartheidu v Jihoafrické republice začal poskytovat stipendia černošským studentům na univerzitě v Kapském Městě. Později také podporoval disidenty v komunistických zemích střední a východní Evropy, zejména ve svém rodném Maďarsku. Za své největší poslání považuje pomoc národům v totalitních a rozvojových zemích k tomu, aby se staly „otevřenými společnostmi“, nejen ve smyslu politické svobody a svobody podnikání, ale také tolerance a otevřenosti novým myšlenkám.