...

... Zdroj: istock.com

Zima končí, je na čase dokonale prohřát tělo. Vsaďte na saunu nebo zábal!

Cítíte se po dlouhé zimě unavená? Dostal se vám mráz hluboko pod kůži? Máme pro vás tipy, jak dokonale prohřát celé tělo a připravit se na jaro. 

Sauna

Severská specialitka, která si vcelku zaslouženě vydobyla popularitu po celém světě, vás rozpálí doslova na počkání. Ve Finsku dokonce suchá sauna představuje určitou společenskou záležitost – najdete ji tam třeba i v parlamentu. Že by se snažili své protivníky uvádět pěkně do varu? Pokud se ale zaměříme na její účinky, zjistíme, že nejenom intenzivně prohřívá, ale má i mnoho dalších prospěšných vlastností. A sice, zmírnění migrén, vyčištění pokožky, posílení imunity, srdce. Vezměte pouze na vědomí, že pravidla saunování jsou neúprosná a pro velké stydlivky má připraven úkryt (pouze) v podobě klasického prostěradla. Jinak je ideální potit se úplně bez. No a protože bezmála stostupňový pařák vydrží více než deset minut jen ti nejotrlejší, je za dveřmi sauny připraven „chlaďák“ – tzn. ledový bazének anebo sprcha (z hygienických důvodů to bývá většinou spíše sprcha).

Střídání extrémního tepla a chladu není pravda nic pro kardiaky, ale pokud na onemocnění srdce netrpíte, můžete si v zásadě takové kolečko zopakovat až třikrát za sebou. Mezi každým dalším prohřátím by měl následovat krátký, asi desetiminutový odpočinek v relaxační místnosti a stejně tak po úplném zakončení saunování nikam nespěchejte. Organismus potřebuje zklidnit rozbouřenou tepovou frekvenci a také doplnit tekutiny (pochopitelně nealko). A propos, jestli si po saunování budete připadat štíhlejší, žádný div. Nezapomínejte jen, že pocením se zbavujete pouze vody, takže na odtučňovací kúru to touto cestou nevypadá…

Podobně účinnou procedurou, ale s podstatně přívětivějšími teplotami a vysokou vlhkostí je parní sauna. Ta se vyhřívá přibližně na 45 stupňů a vzhledem k vlhkosti a potažmo i mlze v místnosti odpadá stres stydlivkám. Není ani náhoda, že se vám v páře bude lépe dýchat (zvlášť s přidaným aroma). Suchý panelákový vzduch v topné sezoně zbytečně dráždí dýchací cesty. Pára má navíc tu přednost, že pomáhá prokrvit pokožku těla a zároveň ji přinutí, aby otevřela póry. Tzn. všechny superúčinné přípravky mají obrovskou šanci předvést svůj um. Každopádně, jak dlouho se v páře zdržíte, záleží jen na vašem uvážení, žádná striktní pravidla zde nepanují. Ale následný odpočinek a dodržování pitného režimu rozhodně ano!

Další tipy na prohřátí těla najdete na další stránce >>

Pokračování 2 / 4

Masáž

...
... | Zdroj: istock.com

Na slastné prohřátí můžete jít i malou oklikou – přes masáž, u které pokud nezvolíte rovnou horké lávové kameny namáčené do rozpáleného oleje, můžete se spolehnout na to, že intenzivní prokrvení pokožky vlivem vlídných masážních tahů přinese vedle uvolnění současně i větší teplo. Svěříte-li se do rukou profesionála, jedině dobře. Ale ani vlastnoruční práce není zatracovaná, jenom se tolik neodpojíte… Ať tak či tak, hodí se před začátkem trochu rozehřát, aby se svaly uvolnily a vytěžily z této seance maximum. Stejně tak se vám bohatě vrátí, když si předem naordinujete peeling. Odstraní odumřelé buňky z povrchu pokožky a připraví je na nálož účinných látek. Efekt takového ošetření jednoznačně navýší doprovodné aroma. A je na vás, jaké přesně zvolíte. Zdali uklidňující mandlový olej či levanduli, povzbuzující mátu, rozmarýn nebo třeba ingredience, které vás zbaví nachlazení, jako je kafr, tymián, popřípadě eukalyptus. S éterickým olejem do difuzérů nebo vonnou svíčkou, nešlápnete vedle.

Pokračování 3 / 4

Zábal

...
... | Zdroj: istock.com

Necháte-li se zabalit do deky a předtím si dopřejete např. zeštíhlující ošetření těla, můžete na celé proceduře jedině získat. Odplavíte totiž toxiny (i zmrazenou náladu) a po hodince se vyloupnete jako nová. Ani tady se to příliš neobejde bez gomáže, která dokáže uklidit cestu všem účinným ingrediencím do kůže, aby mohlo dobrodružství začít. Ti zvídavější navíc tuší, že když do zábalu přidají ještě některou z prohřívajících ingrediencí, navrch přidají fólii a obalí se slíbenou dekou, budou doslova sálat. Relax můžete koneckonců zúročit i pro hloubkovou péči o pokožku rukou a nohou. Tehdy naneste vydatnou vrstvu krému či masky na hřbety rukou a plosky nohou a na zbytek seance je schovejte do bavlněných rukavic a ponožek. Jestli si chcete slastné prohřátí a nabyté uvolnění uchovat co nejdéle, nasměrujte si zábal spíše navečer, kdy pak budete moct vklouznout rovnou do postele. Možná se to nezdá, ale organismus dostane celkem zabrat, proto je namístě jej zbytečně nezatěžovat dalšími činnostmi, spíše naopak mu vše co nejvíce zpříjemnit.

Pokračování 4 / 4

Koupel

...
... | Zdroj: istock.com

Ze všech možností nejdostupnější a taky nejrychleji působící. Během několika minut vás totiž horká vana zahřeje a odvede od každodenních starostí. Podobně jako u saunování si ovšem vymezuje určitá pravidla: na prvním místě je teplota vody, která by se měla držet okolo 37 stupňů, jinak si koledujete o únavu. Svou roli hraje také čas strávený v ponoru a ten se doporučuje do půlhodiny. Největší pozor si ale dávejte, abyste během koupele neusnula. I kdyby byla atmosféra sebelákavější! Jestli v chladnoucí vodě nastydnete, bude to ta lepší varianta…

Nejste-li si jistá přísadou do vody, která by vám měla dělat společnost, vezměte v potaz jak účinek aromaterapeutický, tak i ten pečující. Teplá voda je totiž velký nepřítel hydrolipidního filmu, který narušuje, a proto má pokožka tendenci se vysušovat. Z tohoto důvodu se jako ideální jeví oleje, ale i soli nebo krémové přísady, které navracejí hebkost a vláčnost. Pro potěšení i ostatních smyslů se můžete obklopit oblíbenou hudbou (nastavte hlasitost až po napuštění vany, aby vás zvolené decibely později nerušily). Krásné to ostatně můžete udělat i chuťovým buňkám, pokud si předem připravíte například oříšky anebo oblíbený drink. No a než se definitivně uvelebíte pod hladinou, naneste na obličej i vlasy výživnou masku, aby mohly během relaxace předvést své účinky.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie. Aktuální číslo koupíte na www.ikiosek.cz.

Moje psychologie 03/2019
Moje psychologie 03/2019 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie