Video placeholde

Proč začít cvičit kundaliní jógu? Pomůže vám najít vnitřní balanc

Na pondělí 21. června spadá Mezinárodní den jógy. Takže, kdo patří mezi jógové milovníky, jistě oslavy započne už o víkendu. Příležitostí ke cvičení bude spousta a možná je na čase si vyzkoušet něco nového. A nebo s cvičením jógy začít. Proč? Protože kundaliní jóga má pozitivní účinky na vztahy, tělo i démony, se kterými bojujete.

Možná ve vás samotný název jógy vyvolává rozporuplné pocity, neboť v něm slyšíte slovo, které vás pohoršuje, ale věřte, že samotný název je mnohem hlubší. Slovo kundaliní pochází ze slova kunda, což v překladu ze sanskrtu znamená hlubší místo, jáma nebo dutina a odkazuje na vydutou část hlavy, kde se nachází mozek, svým vzhledem připomínající spícího hada. Souvisí se spící silou, energií, potenciálem našeho mozku. „Praktikováním kundaliní jógy tedy probouzíme a aktivujeme skryté schopnosti mozku. Díky těmto nově nabytým schopnostem pak v sobě dokážeme zpracovat stres, uvědomujeme si více nejen své tělo, ale i chování,“ říká zakladatelka a instruktorka pražských Domů jógy Věra Vojtěchová.

TIP NA VIDEO: Začněte jednotlivými pozicemi

Video placeholde

Nemusíte mít strach, že se jedná o jógu určenou jen lidem, kteří už jsou v józe dál a hlouběji. Podle starodávné tradice jógy je kundaliní jóga cestou normálních lidí, tj. vždy byla praktikována lidmi, kteří měli rodiny a pracovali, na rozdíl od obvyklé cesty jogína. Což potvrzuje i sama lektorka kundaliní jógy Kateřina Černá, stojící také za značkou lněného oblečení K.BANA: „Je druhem jógy, který sjednocuje všechny její směry a velice dobře odpovídá na potřeby současného člověka, který se pohybuje v kolotoči dnešní společnosti. Dokáže mu pomoci v adaptaci na neustálé změny, podporuje pozitivní přístup k životu, radost, aktivitu, kreativitu a fyzické i psychické zdraví.Pomáhá nastavit jakýsi vnitřní balanc, srovnat emoce a tělesnou schránku tak, aby se člověku pěkně žilo,“ vyzdvihuje lektorka pozitivní účinky pro každého, kdo s kundaliní jógou chce začít.

Je opravdu pro každého?

Ano, nezáleží u ní na věku, pružnosti těla nebo hendikepu. Naopak dokáže skvěle pracovat i s tělesně postiženými, a to zejména díky dechovým cvičením. Ta velice dobře fungují i v případech omezené hybnosti kloubů, zkrácených svalů apod., kdy třeba u jiných druhů jógy člověk překonává nepříjemné pocity, které mu tato omezení při náročnějších asánách cvičení působí. Kundaliní jóga umí být dynamická, ale využívá i statické pozice (asány), dechová cvičení, meditace a zpívání manter. Tímto širokým působením podpoří pružná záda, silnou imunitu, dobře fungující nervový, endokrinní a reprodukční systém, lásku k sobě, otevřenost v komunikaci s lidmi, důvěru ve svou vlastní sílu, zručnost a umění vidět krásu ve všem kolem nás.

Pomáhá nastavit myšlení k uzdravení

Dokáže vyléčit naše pokřivené tělo i pošramocenou duši? „Zázraky na počkání žádné cvičení nedovede, ale přispěje k tomu, aby cesta k uzdravení byla příjemná a dobře se po ní kráčelo,“ vysvětluje Kateřina Černá a blíže specifikuje její účinky: „Kundaliní jóga pomáhá vytvářet takové podmínky, aby mohlo k léčení dojít, aby se tělo a mysl člověka vůbec otevřely možnosti vyléčit se. Pak aktivuje léčivé regeneračním procesy v těle, posiluje psychickou úroveň a myšlenková nastavení, která hrají velmi důležitou roli v otázce zdraví/nemoci. Tento druh jógy zaznamenává mnohé úspěchy v práci s poruchami příjmu potravy, psychickými problémy, úzkostmi, depresemi, syndromem vyhoření, ADHD, onkologickými pacienty anebo jako součást léčby závislostí.“ Kromě nemocí má pozitivní vliv i na partnerské vztahy, a to právě tím, že oslovuje zároveň tělo a mysl, harmonizuje obě tyto složky člověka a vede jej do svého středu, pomáhá posilovat autentické vztahy a vědomou komunikaci k sobě samému i v partnerství. Člověk pak lépe ustojí i náročnější situace, dokáže se v nich lépe vyznat a najít cestu k řešení. Pomáhá také, jak potvrzuje lektorka Kateřina Černá, i v intimním životě: „Posiluje a vyrovnává sexuální energii a kultivuje její projev – vede nás k tomu, abychom dokázali vytvářet zdravé vztahy založené na bezpodmínečné lásce, úctě a harmonii.“

Jistě neznáte člověka, kterému by jóga uškodila, ba naopak slyšíte jen o samých kladných reakcích. Druh cvičení si hledáte dle svého nastavení očekávání. Kundaliní jóga může být dalším levlem v józe, ale i startem do života asán.

Ať se vydáte na jakoukoliv svou lekci jógy, určitě se vám bude hodit pár drobností. Zalistujte si ve fotogalerii.