.

. Zdroj: ČTK

Přispět k ochraně životního prostředí je snadné. Třiďte odpad!

Ochrana životního prostředí je dnes jedním z hlavních společenských témat. Internetoví influenceři, média i celebrity nabádají své fanoušky k omezování vzniku odpadů a k jeho třídění. Trend šetrnějšího životního stylu a omezování spotřeby plastů se začíná čím dál více propisovat do našich každodenních životů a změny v tomto směru lze vidět také u velkých nadnárodních korporací.

Svou troškou můžete k ochraně životního prostředí přispět i vy – stačí vytrvat, nebo se přidat k 73 % českých domácností, které třídí odpad. Pokud už odpad třídíte a chcete udělat ještě víc, možná vás zaujme trend upcyklace či re-use.

Nenechte se odradit mýty, které kolem třídění odpadu kolují

Od třídění odpadů lidi často odrazují mýty, které se s touto činností pojí. Pokud odpad třídíte správně, putuje z nádob pro tříděný odpad k recyklaci. Stačí dodržet pár základních zásad. Odpad předtím, než ho hodíte do správného kontejneru, nemusíte vymývat – obsah stačí důkladně vyprázdnit (vylitím, vyškrábáním, vytřením apod.). Neházejte tam však mastné ani silně znečištěné obaly.

Třídění odpadu má smysl a váš vliv na životní prostředí opravdu ovlivní. Každý správně vytříděný kousek se počítá – nenechte se zmást a odradit internetovými diskutéry, kteří vám budou tvrdit, že popeláři stejně všechen odpad hodí na jednu hromadu. To je totiž finančně nákladná záležitost, ke které se přistupuje jen v krajních případech, kdy není jiná možnost, třeba právě v případech, kdy není odpad správně vytříděný – např. je silně znečištěn a znehodnotil i další obsah v kontejneru na tříděný odpad tak, že není možná jeho recyklace.

Recyklace, nebo likvidace?

Tříděný odpad z barevných kontejnerů pokračuje ve svém životním cyklu prostřednictvím recyklace. Co se však děje se zbytkovým odpadem, který skončí ve směsném kontejneru?

Možnosti likvidace odpadu jsou hned dvě. Buď skončí ve spalovně, kde se přemění v tepelnou nebo elektrickou energii, nebo skončí na skládce. Pro skládkování odpadu platí přísná pravidla a regulace a jedná se pro obec, a tím pádem i pro její občany, o velmi nákladnou záležitost. Eliminace produkce a třídění odpadu se tak vyplatí každému z nás…

Tip na závěr: Chcete svůj odpad a ekologickou stopu omezit? Zkuste re-use a upcyklaci!

Chcete odpad ještě více omezit? Začněte věci zužitkovávat jejich znovupoužitím, nebo upcyklovat!

Re-use, nebo-li znovupoužití, je velmi efektivním způsobem, jak prodloužit život věcí předtím, než se stanou odpadem. Předtím, než vyhodíte a koupíte novou postel, oblečení, sadu sklenic a jiných produktů, stojí za zkoušku poptat se známých, zda o vyřazené věci nemají zájem a nenašli by pro ně vhodné využití. V dnešní době také existují aplikace, prostřednictvím kterých je možné nabídnout někomu jinému věci, o které už vy nestojíte. Někomu možná ještě dlouho poslouží a bude za ně rád…

Upcyklace je znovupoužití přetvořených věcí, které už dále nemohou sloužit svému účelu, ale s trochou práce vám přinesou radost v trochu jiné formě. Krabice od mléka ještě skvěle poslouží místo květináče, z prázdných skleněných láhví se dají vykouzlit úžasná svítidla – představivosti se při upcyklaci meze nekladou!