...

... Zdroj: red

Potraviny, které zlepšují náladu a můžete je jíst každý den!

Cítíte se unavení, bez energie a bez šťávy? Než zajdete k psychologovi, zkuste pořádně provětrat svůj jídelníček. To, co si naložíte na talíř, má obrovský vliv na pocit štěstí a vyrovnanosti!

Kolikrát jste za minulý týden zaplašili odpolední únavu caffé latte z napěněného plnotučného mléka nebo se nadopovali čokoládovou tyčinkou, abyste umlčeli těžko definovatelnou tíseň? Možná máte pocit, že v průměru jíte zdravě, ale právě tyto občasné úlety můžou naprosto změnit poměry vašeho kalorického příjmu. Jídlo a psychika jsou spojité nádoby. Z odborných studií, které nedávno vznikly v řadě vyspělých zemí, včetně Spojených států, Austrálie, Japonska, Jižní Koreje či Norska, vyplývá, že to, co přijmeme ve formě potravy, je v přímém poměru k tomu, jak dobře se cítíme. Začněte jíst tak, abyste posílili svoje nervy a potřeba tlumit stres tabulkou čokolády či sáčkem chipsů postupně zeslábne.

Zabijáci duševní pohody

Konzumace průmyslově zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a přemíry soli ovlivňuje vznik depresí podle některých zdrojů až z 58 %. Jednou z teorií je to, že vysoký obsah rafinovaných sacharidů a nízký obsah bílkovin nepříznivě ovlivňuje hladinu krevního cukru, což vede právě k duševní nevyrovnanosti. Nízká hladina cukru v krvi vede k depresivním stavům obzvlášť u mladých žen. Neprojevuje se nutně neustálým splínem, ale spíše občasnými výkyvy nálad, přecitlivělostí, trvalou únavou a nízkým sebevědomím. Mozek se nedokáže vyrovnat s negativními i vlivy a na každý sebemenší nepříznivý podnět reaguje stresem.

Antistresový jídelníček

Evergreenem mezi antistresory jsou omega-3 nenasycené mastné kyseliny. Nervové buňky, které mají dostatečný přísun této látky, reagují na stresový hormon kortisol mnohem odolněji. I během doby, kdy je mozek vystaven působení stresu, pokračuje v neurogenezi, tedy ve tvorbě nových neuronů, což je spojováno s nižším výskytem depresí. Naopak rafinovaný cukr, kofein, alkohol či tuk tento proces zbržďují.

Strava chudá na důležité živiny může bezpochyby vést k labilním psychickým stavům. Na blacklistu jsou například rafinované sacharidy – neobsahují vitaminy skupiny B, které náš organismus potřebuje k výrobě neurotransmiterů, jež přispívají k pocitu dobré nálady. A potraviny s vysokým obsahem tuků a cukrů mohou v našem mozku navodit stavy podobné účinku drog. Jakmile tento „rauš“ odezní, ocitneme se v psychickém rozpoložení, které připomíná počátek deprese. Pak nás každá komplikace vykolejí víc než obvykle.

Terapie jídlem

Blíží se doba, kdy s depresivními stavy půjdete nejen za psychoterapeutem, ale i za výživovým poradcem? Možná ano. Pokud ale již vězíte ve spárech silné deprese, žádná změna jídelníčku vás jako mávnutím kouzelného proutku nevysvobodí, v takovém případě je třeba vyhledat odborníka na lidskou duši a řešit důvody tohoto stavu. Strava je ale přesto důležitou součástí prevence před nástupem podobných potíží. A může částečně pomoci při zotavování z psychického propadu.

Vyzkoušejte jídelníček plný semínek, oříšků a rybího masa a po týdnu zhodnoťte své duševní naladění. Taková změna stravy přinese první plody někdy už po dvou dnech a navíc často pomůže i lidem, kteří si nijak depresivně nepřipadali a měli jen pocity únavy a stereotypu, které považovali za naprosto běžné.

ČERVENÉ BIOMASO Červené maso dostalo nezaslouženě nálepku nezdravé potraviny, i když je ve skutečnosti nabité zdravými tuky. Pokud ve svém jídelníčku vyhradíte místo jehněčímu a hovězímu, tak podle jedné australské studie snížíte riziko vzniku splínů až o 50 %.

TUČNÉ RYBY Ryby žijící v chladných vodách jsou díky vysokému obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin přírodním antidepresivem. Například u bipolární poruchy se už po měsíci zvýšeného příjmu masa z tuňáka dostavuje zlepšení.

ČERVENÁ PAPRIKA Nedávná německá studie prokázala další pozoruhodný účinek vitaminu C. Pokud ho máte v těle dostatečné množství, snadněji zvládnete emoční turbulence, a při rozčílení se dříve uklidníte. Výborným zdrojem tohoto vitaminu je červená paprika.

KARI Velmi důležitá složka kari kurkumin má podle výzkumů srovnatelné účinky s některými léky proti depresi. Zpomaluje záněty v mozku, napomáhá jeho regeneraci a kromě nálady zlepšuje i paměť. Do svého jídelníčku ho můžete zařadit ve formě indického sabdží.

BORŮVKY Továrna na antioxidanty, tak by se daly nazvat borůvky, jež si vydobyly pověst zabijáka volných radikálů. Díky tomu jsou prevencí nejen rakoviny, ale i deprese. U pacientů, kteří pravidelně konzumovali borůvky, se po dvou letech dalo vypozorovat méně depresivních stavů.

POMERANČE Citrusové plody rovněž dokážou rozzářit vaši náladu, a to nejen díky své jásavě oranžové barvě. Načerpáte z nich inositol neboli vitamin B8, který po čtyřech týdnech zvýšeného přísunu dokáže zmenšit panické stavy a úzkosti všeho druhu.

CELOZRNNÉ SACHARIDY Vyrovnávají hladinu krevního cukru a spolu s tím i vaši psychiku. Navíc vám zajistí pocit nasycení a plného žaludku, který je psychologicky propojený s pocitem štěstí. Je libo celozrnné pečivo či těstoviny?

KEŠÚ OŘÍŠKYMají pověst nejzdravějších ořechů vůbec a při konzumaci čtvrt šálku denně pocítíte zlepšení duševní pohody. Kromě tryptofanu obsahují vitaminy skupiny B a hořčík, který přispívá ke zklidnění. A jsou rovněž nabité i niacinem, jenž zlepšuje kvalitu spánku.

BANÁNY Obsahují aminokyselinu tryptofan, která se v těle mění v serotonin, zvaný rovněž hormon štěstí. Nezanedbatelný je i obsah vitaminu B6, jehož nedostatek bývá spojen s lehčími depresemi, a draslíku, který se podílí na fungování nervové soustavy.

ZELENÁ ZELENINA Špenát, kapusta, brokolice. Obsahují spoustu kyseliny listové, která je nepostradatelná pro dostatečnou tvorbu neurotransmiterů, a navíc se z nich dá uvařit báječná zahřívací polévka. Kladem je i vysoký podíl některých minerálů potřebných k fungování nervové soustavy.

Článek vyšel v časopise Dieta. Aktuální číslo, kde vás čeká mimo jiné i rozhovor s Alenou Šeredovou, je právě k dostání.

...
... | Zdroj: red

Plánujete svatbu? Všechno, co potřebujete, najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Tipy na nejkrásnější místa na obřad, přehledný harmonogram, kdy a co zařídit, nejnovější trendy přímo z přehlídek, tipy na šaty, účesy, nejkrásnější květiny nebo dorty, zkrátka vše, co potřebujete pro plánování Dokonalé svatby!