Hudbou k lepšímu životu

Hudbou k lepšímu životu Zdroj: Bose

Poslech hudby umí zařídit šťastný život. Co si nastavit do sluchátek?

Hudba má úžasnou schopnost ovlivňovat naše emoce a tím i náš život. Vědci jsou si tím jistí a my také. Umí dodat energii, ale i uklidnit, zlepšit sportovní výkon i vyléčit depresi. Sečteno, podtrženo, poslouchejte ji, co to jde, a využijte její sílu. Tyhle tři oblasti vám rozhodně zlepší. Dejte PLAY! 

Jedete v autě a přemítáte o ne zcela vydařeném dni v práci. Mizernou náladu si nejspíš ponecháte až do večera, když v tom z rádia zaslechnete svou oblíbenou písničku. Obrat o 180 stupňů a už si poklepáváte prsty na volantu, usmíváte se a dokonce zpíváte. Před minutou nemožný stav. Právě jste pocítili moc hudby, která pomáhá motivovat a inspirovat v mnoha oblastech života. Jednou je to sport, práce, jindy těžká životní situace, kterou potřebujete zvládnout. Fenomén síly hudby potvrzují i vědci. Jedním z nejjednodušších způsobů, jak zlepšit svůj život, je tedy přidat do něj více hudby. „Když posloucháte hudbu, váš mozek uvolňuje dopamin – „hormon štěstí“. A to je právě jeden jeden z důvodů, proč hudba hrála a stále hraje tak důležitou roli ve společnostech v celé historii. Je to také důvod, proč lidé hudbu uvádějí jako jednu z pěti nejpříjemnějších věcí v jejich životě,“ říká ve své knize Daring to Live Fully Marelisa Fábrega inspirující se myšlenkami dalajlámy, který hudbě přisuzuje velké zásluhy na štěstí člověka, neboť nás může nás přivést zpět do přítomného okamžiku, což je jeden z klíčů ke štěstí. Její sílu pocítíme i v dalších oblastech.

TIP NA VIDEO: Co vše působí na naši náladu?

Hudbou k lepší náladě

Když si Ema před cestou na nepříjemnou schůzkou zesílila hlasitost na svých bezdrátových sluchátkách, cítila, jako by si před bitvou oblékala brnění. A podobně to cítí řada z nás. Hudba nám ale dává víc než jen emoce – může zlepšovat soustředění a obecně posilovat pocit štěstí. To všechno skutečně dokazuje i věda. V rámci studie Emoční indukce prostřednictvím hudby z roku 2019 přehrávali vědci lidem různé styly hudby a respondenty žádali, aby vyjadřovali své pocity pomocí emotikon. I když mnozí během přehrávání povzbuzujících melodií zaznamenali na papír neutrální pocit, účastníci studie viděli v jejich tvářích úsměv. Při melancholické hudbě byl i při neutrální emotikoně ve tváři spíše smutek. Výzkumy dokazují, že hudba může také dodávat sebejistotu a navodit způsob myšlení, který nám pomáhá uspět – ať už se snažíme překonat svůj osobní sportovní rekord nebo při veřejném proslovu. Studie PNAS z roku 2019 potvrdila, že při přípravě na důležitou schůzku s klientem či prezentaci může hudba vyburcovat mozek k lepšímu výkonu. Hledáte tu správnou hudbu? Inspiraci motivující hudby najdete například na playlistu na Spotify®. Hledejte Ultimate Motivation Playlist sestavený příznivci Instagramu Bose.

Hudba jako vitamín pro zdraví

Pro většinu lidí hraje dobře zvolená hudba klíčovou roli při tréninku nebo ranním běhu. A přínosem je také poslech po ukončení fyzické aktivity. Vědci zjistili, že poslech pomalé hudby po tréninku přispívá ke snížení tepové frekvence, lepší relaxaci a také k ustálení hladiny kortizolu (stresového hormonu v těle). A co víc, hudba může pomoci i při bolesti. Vědci na Icahnské lékařské fakultě na hoře Sinaj zjistili, že během rekonvalescence pomáhala hudba pacientům spouštět v mozku chemické reakce, které vyvolávají interferenci se signály bolesti a snižují pocit nepohodlí. Jste sportovní nadšenci? Po tréninku si stáhněte seznam skladeb akustických hitů Spotify®, který můžete poslouchat po cestě z fitka třeba pomocí coolových audio brýlí Bose Frames Tenor. Nebo si poslechněte klasickou hudbu – vědci zjistili, že největší pocit úlevy od bolesti přinesly lidem v rámci studie skladby Bacha či Mozarta.

Nejúčinnější lék na všechny neduhy

Pokud jste ve stresu, lékem může být opět hudba. Pomáhá zmírnit úzkost a zlepšit spánek. Podle vědců mohou uklidňující melodie dokonce zmírnit mozkovou aktivitu tak, že navodí uvolněný a meditativní stav. Klíčovou roli však hraje správný výběr muziky. Pokud si nejste s volbou jisti, zkuste žánry, jako jsou lehký jazz, klasické, keltské nebo perkusní soundtracky, a přijďte na to, co právě vás uklidní nejlíp. Vyberte si hudbu podle nálady, kterou chcete vyvolat. Pokud jste v pracovním stresu, tlačí vás termín a vaše srdce bije rychleji, zvolte pomalejší melodie na Slow dance Playlist. Těžko se vám usíná? Pak si pusťte instrumentální hudbu, během které nebudou vaši mysl rozptylovat texty písní. Vyberte si ten správný playlist a ponořte se do poslechu.