...

... Zdroj: iStock.com

Pohodlné jídlo, pozdní večerka: Napravte zlozvyky z lockdownu!

Zabíjení času na sociálních sítích a sledování seriálů, málo pohybu, uchylování se k pohodlnému jídlu. Jaké další zlozvyky jsme si během jara ukotvili a jak tu těžkou kotvu teď urvat ze dna a vyplout dál?

Pohodlné jídlo

Při stresu automaticky saháme po čemkoli, co nám usnadní život. A většinou padne černý Petr na stravu. Pohodlné jídlo nestojí moc času, a hlavně je dobré, třeba jako pizza s dovozem. Nebo je to oblíbená zmrzlina z dětství, která uklidní emoce milou vzpomínkou. Problémem všech pohodlných jídel je, že bývají dost kalorická. A čím víc se k nim uchylujeme, tím víc se dostáváme do bludného kruhu, ze kterého je návrat ke zdravým návykům těžší a těžší. Pokud jste ve fázi, kdy se radši odbudete fastfoodem z krabičky, je čas položit si otázku: Dokázali byste celý den jíst například jen sladkou instantní kaši? Nejspíš by vás brzo omrzela, a hlavně by vám chyběla spousta živin.

TIP: Dát si dobré jídlo, které máte rádi, je naprosto v pořádku. Připravte si ho s rodinou nebo u něj poseďte s přáteli a spojte si ho s příjemně stráveným časem bez stresu a práce. Zapište si pár receptů, které budou jednoduché, chutné a zároveň zdravé. Až budete v časovém presu, budou se hodit. Naplánujte si dopředu, kolik jídel v týdnu chcete připravit sami nebo je koupit hotová, a zapište si ta, která byste chtěli co nejvíc omezit.

Tip na video: Bylinky, které pomohou proti únavě.

Poflakování na sítích

Dnes jste strávili u obrazovky 5 hodin 18 minut, hlásí oznámení v mobilu. Děsí vás množství času stráveného u mobilu, tabletu nebo notebooku bezduchým rolováním? Klikání a posouvání souvisí s chemií mozku a dokážeme si na nich vytvořit závislost. Jako přestávku od reality tak nejčastěji volíme právě sociální sítě a posouváme a posouváme. V době, která omezila možnost sociálního kontaktu na minimum, se čas strávený na sítích ještě prodloužil. Schválně, kolik jste si zapamatovali informací z posledního takového rolování?

TIP: Až si budete chtít dát pauzu od všedního světa a zapnete sociální sítě, zkuste si zapnout také časovač. Ten vás v prohlížení včas zarazí a můžete klidně přejít na jiný druh odpočinku, třeba si uvařit kávu nebo čaj. Aspoň jednou denně si čas na sítích spojte s něčím užitečným, jako je vyhledání zajímavého vzdělávacího článku nebo návodu či receptu, který později vyzkoušíte. Při jídle a před spaním se snažte vyhnout čtení a prohlížení čehokoli, co vás stresuje. Nechte nervový systém v režimu odpočinku.

Naprostý chaos

Obzvlášť pokud jste pracovali nebo pracujete na home office, dostal váš den pravděpodobně úplně jiný řád. Najednou nebylo nutné připravovat svačinu a balit věci, ale naopak doma za každým rohem číhal prach na poličkách nebo koš plný prádla. Při všech těch změnách v denním režimu a chaosu se mohlo stát, že jste stihli udělat méně věcí, ale stejně vám zabraly celý den. I pro ty, kteří tvrdí, že nikdy nic neplánují, má denní rutina velký význam. Některé biologické pochody v našem těle totiž neoklameme.

Stejně jako míváme to-do list, hodí se při návratu do rutiny také not-to-do list, seznam toho, co nedělat.

TIP: Jestli jste si dosud nevytvořili pevnou rutinu před spaním a při vstávání, právě teď je ten správný čas. Místo ranního odsouvání budíku zkuste najít něco, na co se daný den těšíte, a vstaňte při prvním zazvonění. V krátkosti se projděte, dejte si sklenku vody a popřemýšlejte nad náplní dne. Pak se vrhněte na ranní hygienu a další úkony. Převlečte se do jiného než spacího oblečení, i pokud zůstáváte doma. Před usnutím odložte práci a povinnosti, které jste nestihli. Už je nejspíš stejně nedoženete a bude lépe, když si odpočinete.

Nedostatek pohybu

Sportovním aktivitám poslední měsíce nepřály. Na nějakou dobu jsme přišli o skupinové sporty a špatné držení těla při práci z pohovek nám také zrovna neprospělo. Ať už jste nikdy nesportovali a chtěli byste začít, nebo jste vypadli ze cviku a plánujete se vrátit do kondice, je čas tělo rozhýbat, nedat šanci bolestem a špatné náladě.

TIP: Pokud při práci sedíte, vraťte se ke stolu a kvalitní židli. Před návratem ke sportu zhodnoťte, jak na tom jste. Stanovte si cíle a vyhraďte si čas na pohyb. Dokud nebude mít aktivita svůj prostor v kalendáři, bude hrozit, že ji odsunete.

...
... | Zdroj: iStock.com

Strhnutí okolím

Ať už jde o stravování, nebo nastavení mysli, je snadné nechat se strhnout okolím. Krabice dortíků v kolektivu chutná ještě líp a vynechání tréninku je mnohem snazší, když ani nikdo ze známých necvičí. Trápení blízkých padá i na nás a kvůli nejistotě, co bude dál, se zdá být nekončící.

TIP: Až se vám nebude chtít cokoli měnit a dělat, vzpomeňte si na tajemství úspěchu všech dobrých inovátorů. I když ostatní zastaví, oni stále jedou dál. A ještě víc než jindy teď pomůže hledání radostí v maličkostech.

Málo času pro sebe

Podobně jako některé sporty, odpadly i další koníčky a činnosti. Možná jste je nahradili jinými, ale myslete teď chvilku jen sami na sebe. Fyzické i psychické zdraví dostalo zabrat. Chyběl osobní kontakt i oblíbené akce a o klid nás okrádaly pocity nejistoty.

TIP: Jakmile to půjde, zajděte si do kadeřnictví, na kosmetiku, kamkoli, kde jste už tak dlouho nebyli. Kupte si něco pěkného jen pro sebe a naplánujte schůzky s přáteli a známými, se kterými jste se dlouho neviděli. Napravte zlozvyky z jara a možná se vám uvolní prostor pro novou činnost, kterou jste si vždycky přáli dělat.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Dieta 07/2021
Dieta 07/2021 | Zdroj: Archiv časopisu Dieta