.

. Zdroj: INNEX

.
2
Fotogalerie

Pohodlné bydlení se vším všudy v 1+kk? Jde to!

Ať už se stěhujete do svého prvního samostatného bydlení, zařizujete investiční byt nebo se vzhledem k výši nájmů a hypoték zkrátka potřebujete vměstnat do bytu, který počtem čtverečních metrů právě neoplývá, určitě řešíte tu zapeklitou otázku: Jak do něj jenom všechno dostat? Jak v jedné místnosti vytvořit prostor na vaření, spaní i relaxování? Připravili jsme pro vás pár tipů, jak na malé byty vyzrát.

1. Rozvrhněte si zóny v prostoru

I u malého bytu byste se měli zamyslet nad jeho jednotlivými zónami a rozvrhnout si, kde bude prostor pro vaření, spaní, odpočinek či práci. Ne vždy to jde v plném rozsahu, v malých prostorech musíte počítat s kompromisy. Pomoci může řešení prostoru nejen horizontálně, ale i vertikálně – nevešlo by se vám do bytu spací patro nebo úložné prostory nade dveřmi? Případně šikovně schovaná postel zasunutá v pódiu nebo vyklápěcí ze zdi?

2. Nábytek na míru

Je sice dražší a na jeho zhotovení budete chvíli čekat, ale věřte, že investice do něj se vám mnohonásobně vrátí. Pomocí na míru zhotovených vestavěných skříní získáte daleko více úložného prostoru, navíc se šikovný truhlář popasuje i s různými atypickými prvky v bytě a využije je k vašemu prospěchu. Nábytek přímo pro vás pak můžete ozvláštnit o běžnější typové kousky.

.
. | Zdroj: INNEX

3. Skrytý komfort

Technologie i v této oblasti sice pokročily, ale dlouhodobé spaní na rozkládací pohovce vaše záda stejně odnesou. Opravdu kvalitní rozkládací pohovka vás navíc vyjde skoro na stejné peníze jako další místo šetřící vynález: sklápěcí postel! Dnes už se u ní nemusíte bát ani podivných sklápěcích mechanismů a každovečerní námahy při jejím stahování. Všechno za vás provede elektrické ovládání s dálkovým ovládáním. Navíc, pokud se podle bodu číslo jedna domluvíte s šikovným truhlářem, vyklápěcí postel můžete mít schovanou ve vestavné stěně, a do interiéru vám tak perfektně zapadne – a v bytě bude rázem místo i na jógu či taneční trénink.

.
. | Zdroj: INNEX

4. V kuchyni skromně, ale pohodlně

V garsonce nebo malém 1+kk dvacet kamarádů zkrátka nepohostíte, nevešli by se vám tam. A to ani se sklápěcí postelí. Na to, že se v bytě budete stravovat maximálně ve čtyřech, myslete i při zařizování kuchyně. Místo velké lednice zvolte menší variantu, která se vám šikovně vejde pod troubu kombinovanou s mikrovlnkou. Místo velké varné desky zvolte dvouplotýnku. A určitě si vystačíte také s užší verzí myčky. I v koupelně nakombinujte pračku se sušičkou.

.
. | Zdroj: INNEX

5. Sedačka nebo křeslo se vejde

Mít takzvanou relaxační zónu, ve které si večer přečtete knížku, podíváte se na televizi nebo si zahrajete hru, jde i v malém bytě. Prostorová i finanční investice do křesla či menší sedačky se vyplatí, už jen proto, že vám případná návštěva doslova „nevynese spaní“. Navíc, při stále častější práci z domova bude určitě na online poradě se šéfem vypadat líp, když budete sedět v křesle než se válet v posteli…

6. Dopřejte si jídelní stůl

Stejně jako relaxační zónu je v bytě důležité mít si kde sníst jídlo. V posteli nebo na gauči to totiž není právě ideální. Jídelní stoly se dnes dělají v nejrůznějších velikostech i tvarech, či dokonce sklopné, výsuvné nebo rozkládací a poskytnou místo nejen při stolování, ale třeba i při už zmíněné práci z domova.

7. Prostor opticky zvětšete

Dostatek přírodního světla leckterý malý byt mít nebude, proto použijte světlé barvy, zrcadla a vzdušné kusy nábytku na vyšších nožkách. Opticky tím prostor zvětšíte, i když do něj umístíte všechny výše popsané kousky nábytku. Tmavé odstíny použijte jen jako doplňky nebo pro vyniknutí. V malém bytě by velké tmavé plochy vytvořily akorát stísněný pocit.

.
. | Zdroj: INNEX

8. Zajděte za odborníkem

Pořád vám nejde do hlavy, jak do bytu všechno naskládat? Pak je čas vyrazit za odborníkem! Kromě rozmístění nábytku v interiéru vám poradí i s barvami a vychytávkami pro malé prostory nebo se stíněním třeba v pražské firmě Innex. Ta si pro svoje zákazníky v obchodním domě Kotva dokonce připravila ukázkovou garsonku, ve které všechny výše uvedené principy uvidíte fyzicky. Sklápěcí postel si budete moci vyzkoušet v akci a rovnou si můžete pohrát i s dalšími prvky chytré domácnosti. Více informací najdete na www.innex.cz.