...

... Zdroj: iStock.com

Podzim podle feng-šuej: Pokliďte si doma a pozor na rozchody!

Jedním z nejdůležitějších pravidel feng-šuej je řídit se co nejvíc energií právě probíhajícího času a místem, kde se nacházíme. Proto se náš domov podle feng-šuej proměňuje s příchodem každého ročního období. Jak ho tedy připravit na podzim? 

„Energie podzimu řadíme k takzvané fázi kovu,“ říká poradce feng ren shui Jiří Černák. „Kov zajišťuje přežití v nadcházejícím období zimy. Energie se tak stahuje dovnitř a posléze i dolů, aby nebyla zničena mrazem. V přírodě vše usychá, rostliny si stahují energii do kořenů, aby přečkaly zimu, a zvířata se začínají chránit hustou srstí… Kov nás tak má chránit.“

A jak konkrétně se může sezona kovu projevit v našich domácnostech, když pod pojmem „podzimní materiály“ si většina z nás představí spíš teplé a hřejivé textury jako hebký svetr, kožešinu nebo chlupatou deku? „Fáze kovu od nás žádá pořádek, čistotu a fungování. Nejprve bychom měli řádně uskladnit vše, co již nepoužíváme, poklidit svůj domov a vyčistit ho. Dále můžeme do interiéru vnést energii podzimní přírody.

Můžete si udělat výzdobu z podzimních plodů, jako jsou jablka, švestky, ořechy, hroznové víno, dýně a další. Využít můžete i pestrou škálu barevného listí. Ideální jsou květinové věnce, které můžete pověsit třeba na vchodové dveře, protože ty by měly vždy být zvýrazněné a něčím zkrášlené.“ Ve feng ren shui se ovšem pracuje se šesti rozhraními prostoru, kromě interiéru je to také dům, okolí domu, krajina, oblečení a tělo. „Doma je pak důležité mít dobré světlo. Ideální je svítidlo zdobené, které přinese i energii krásy,“ dodává Jiří Černák.

Období sklizně a setkávání

Podzim má podle Jiřího Černáka stejnou energii jako pozdní odpoledne či brzký večer: „To jsou chvíle, které jsou vhodné pro ukončení práce a vychutnávání si radostí života. Stejně tak i podzim by měl přinášet možnost užít si plodů a úspěchů naší práce v průběhu roku. Měli bychom tedy oslavovat naše úspěchy. I proto jsou časté různé dožínky, vinobraní a podobně.“

Další způsob, jak oslavit čas sklizně, je také setkávat se s lidmi, kteří jsou pro náš život důležití, trávit s nimi více času, slavit s nimi své nebo jejich úspěchy a užívat si plodů života. „Rozhodně je důležité vyhýbat se samotě. Energie se stahují dovnitř, a lidé tak často propadají do svého nitra. Zabývají se niterními pocity, které je mohou stahovat dolů až do depresí. Zde si musí dávat velký pozor hlavně lidé, kteří mají ve své typologii feng ren shui energii Hada. Ti mají k hlubokým depresím sklony a listopad pro ně bývá nejtěžší měsíc,“ říká Jiří Černák. Nastává ideální období pro společenské aktivity, kulturu, návštěvy divadel a restaurací.

Na podzim také pozor na rozchody. Kov vylučuje ze života to, co již nefunguje, a právě na podzim se to může projevit v různých oblastech života. U rozchodů je důležité, aby člověk nezůstal sám a měl podporu své rodiny a přátel,“ doplňuje kouč.

Feng-šuej, česky „vítr a voda“, je tradiční čínské učení, které se zabývá vztahem člověka a jeho životního prostoru v čase. Pokouší se nastolit harmonii v prostoru a umožnit nerušené plynutí energie čchi.

Vítr a voda

Další skvělé články najdete v listopadovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie