Okurková limonáda je do tepla ideální.

Okurková limonáda je do tepla ideální. Zdroj: iStock

Pitný režim je v létě důležitý! Připravte si proto osvěžující okurkovou limonádu

Existuje něco, co vás v letním počasí osvěží víc než pořádně vychlazená okurková limonáda? Určitě ne! Zásadní otázka zní: loupat, nebo neloupat?

Ingredience:

Na 1 l okurkového základu (tedy na asi 1,5 l okurkové limonády): 1 salátová okurka, 0,5 l studené neperlivé vody, 2 lžíce třtinového cukru, pár lístků máty, špetka soli, šťáva z 1 citronu (možná i víc, záleží na vašich chutích)

Postup:

1. Pokud fandíte krásně zelené barvě, loupejte. Pokud ne, nakrájejte okurku na podlouhlé části a pak na kostičky, zrníčka vyjímat nemusíte. Připravenou okurku vložte do mixéru nebo blenderu na smoothie.

2. Přidejte půl litru neperlivé vody a dvě lžíce cukru na jednu okurku. Ač se to zdá při výrobě limonády zvláštní, přihoďte i špetku soli. Chybět samozřejmě nesmí ani hrst mátových lístků.

3. Kvete-li vám máta, nechte si kvítky na finální ozdobu! Vše rozmixujte, dokud nebudete mít hladkou kašovitou hmotu. Poté ji nechte půl hodiny odpočinout, ať se chutě rozloží.

4. Vezměte si rendlík nebo misku, síto a plátýnko a poté celou směs přeceďte, pasírujte ji pěkně jako omáčku. Zbylé okurkové pyré můžete ještě vymačkat.

5. Poslední chuť, která chybí, je kyselost. Do okurkového základu tedy přidejte citronovou šťávu, nezapomeňte však výslednou směs před každým použitím protřepat – kyselost totiž základ poněkud srazí (nebo můžete kyselit vždycky až před podáváním).

6. Okurkový základ pořádně zachlaďte. Ve sklenicích podávejte hostům mix základu a sodovky (obojí vychlazené, zhruba v poměru 2:1). Limonádu ještě můžete doplnit ledem, cukrem či citronem a na závěr ji doladit, ať lahodí i oku: Použijte mátové lístky, kvítky a okurkové plátky.

Hotovo!