...

... Zdroj: iStock.com

Pít, či nepít: Tipy na letní drinky, po kterých zbytečně nepřiberete

Tak jako patří k Vánocům cukroví a bramborový salát nebo k narozeninám dort, k létu patří osvěžující drinky. A spousta z nich bez alkoholu zkrátka nemá šmrnc. Můžeme si užít letní popíjení bez překážek v plnění cílů, které jsme si nastavili?

Mnoho odborníků se shoduje, že ano. Důležité je, abychom zůstali hydratovaní, vyhnuli se velkému množství cukru a dalším sladkým přísadám v koktejlech a přidali čerstvé citrusy a bylinky.

Hon za zdravým drinkem

Lepší jeden kalorický drink, který si užijete a naplno vychutnáte, než mnoho „zdravých“ nízkokalorických nápojů. Nealko pivo nebo domácí limonáda v nás často budí pocit, že jich můžeme vypít neomezeně. I pití bez alkoholu ale obsahuje cukr a kalorie, na to byste si měli dát pozor. Jediné nekalorické nápoje jsou čistá voda, neslazené čaje, případně nápoje s umělými sladidly.

TIP NA VIDEO: Čím se v létě osvěžit? Zkuste okurkovou limonádu!

Alkohol je jen jeden

Sice můžeme mezi sebou porovnávat složení různých koktejlů, piva a vína, ale alkohol v nich bude vždy jen jeden. Neexistuje tvrdý a měkký. Vždy jde o stejnou látku, které se chemicky říká etanol, a záleží jen na jejím množství v daném nápoji.

Je hodně zavádějící soustředit se pouze na obsah kalorií ve 100 ml pití. U alkoholických nápojů totiž záleží hlavně na tom, v jaké jednotce se běžně popíjejí. U druhů, jako je vodka, rum nebo tequilla, to bývá panák, většinou o objemu 0,4 dl, u vína 2 dl a u piva nejčastěji půllitr. Při přepočítání na kalorie pak zjistíte, že panák tvrdého jich má méně než půllitrové pivo.

Kalorie v alkoholických nápojích

vodka 1 panák / (0,4 dl) / 80–90 kcal

gin 1 panák / (0,4 dl) / 70–80 kcal

tequilla / 1 panák (0,4 dl) / 100 kcal

rum / 1 panák (0,4 dl) / 80–90 kcal

šampaňské, prosecco / 2 dl / 130–160 kcal

cidre (suchý) / 0,5 l / 227 kcal

bílé víno (suché) / 2 dl / 120–140 kcal

pivo světlé 10° / 0,5 l / 180–200 kcal

aperol spritz / 0,2 dl / 200–230 kcal

mojito / 0,3 dl / 200–220 kcal

gin s tonikem / 0,3 dl / 140–180 kcal

Kalorie v nealkoholických nápojích

nealko prosecco / 2 dl / 40–50 kcal

nealko šampaňské / 2 dl / 40–50 kcal

nealko pivo světlé / 0,5 l / 100 kcal

nealko pivo ovocné / 0,5 l / 130–200 kcal

tonik / 3 dl / 80–100 kcal

Chcete tipy na nízkokalorické koktejly? Pokračujte na další kapitolu. >>>

Pokračování 2 / 3

Připravte si koktejl na míru

Nejdřív si vyberte takový nápoj, u kterého víte, že vám doopravdy udělá radost a budete ho pít s chutí. Máte-li více oblíbených drinků, pak už můžete vybírat ten méně kalorický. Příkladem kalorické bomby je třeba oblíbená smetanová piňa colada, která se směle vyrovná kousku dortu. Proč byste si ale nedali kus dortu, když máte narozeniny? A proč byste si s přáteli nedali jednu piňa coladu, když ji máte tak rádi? Navíc můžete přidat více ledu, ubrat ananasového džusu a kokosového mléka nebo zvolit méně tučnou smetanu. Promyslete, jestli váš drink obsahuje sladký sirup, džus, limonádu nebo cukr navíc, jako například mojito. Část sladké složky můžete nahradit třeba neochucenou sodovkou, šťávou z citrusů a dochutit bylinkami.

Lime vodka

Jedním z nejméně kalorických drinků je vodka se sodou. Pokud ale potřebujete aspoň trochu té sladké chuti, abyste si svůj letní drink užili, nebojte, dále se najdou recepty i pro vás.

Recept: Tři kostky ledu zalijte jedním panákem čisté vodky do vyšší sklenky, dolijte neslazenou sodovkou a přidejte šťávu z limety.

Gin s tonikem

Paradoxně v tomto nápoji dělá větší neplechu sladký tonik než panák ginu. Druhů toniku je spousta, a tak se můžete dostat klidně až na pár lžiček cukru v jednom drinku. Při jeho výběru se proto dívejte na složení a porovnejte, kolik cukru obsahuje. Další možností je drink „naředit“ domácí okurkovou limonádou, která s chutí ginu skvěle ladí.

Recept: Pár plátků dobře omyté salátové okurky zalijte neochucenou sodovkou do sklenice o objemu asi 2 dl a přidejte trochu šťávy z citronu. Lžící okurku pomačkejte o stěnu sklenice, aby se uvolnila vůně a chuť, a nechte chvíli louhovat. Ve větší sklenici zalijte 3 kostky ledu panákem ginu, přidejte 50 až 100 ml toniku a přes sítko dolijte okurkovou sodovkou.

Prosecco pink

Šampaňské, sekt nebo bílé víno jsou na tom s obsahem kalorií také celkem dobře. Když přidáte ledovou tříšť, získáte osvěžující letní drink, po kterém nebude bolet hlava.

Recept: Do výkonného mixéru vložte několik kostek ledu, 4 jahody a pár lístků čerstvé máty. Rozmixujte na tříšť, přelijte ji do větší sklenice s nožkou a zalijte proseccem.

Paloma

Standardně se do tohoto drinku přidává i trochu sirupu z agáve, pokud ale chcete ubrat cukr, doslaďte ho třeba sladidlem ze stévie.

Recept: Na pár kostek ledu ve vyšší sklenici nalijte panáka tequilly, přidejte 80 ml neochucené sodovky, 40 ml šťávy z grepu a 20 ml šťávy z limety.

Jaké jsou nejčastější mýty o alkoholu? >>>

Pokračování 3 / 3

Věděli jste, že:

Alkohol není sacharid? Hlavně na internetu koluje mylná informace, že alkohol je sacharid. Alkohol je ale po bílkovinách, sacharidech a tucích čtvrtým a samostatným energetickým substrátem. Lidské tělo využívá energii z těchto látek tak, že je rozloží na jednodušší.

Zdroj: Institut moderní výživy

Střídmé pití je (ne)zdravé? Střídmé pití, především pokud jde o víno a jednu skleničku denně, se dlouhodobě považuje za zdraví prospěšné. Poslední dobou se ale objevuje stále víc výzkumů na toto téma, například rozsáhlá 3 roky stará studie o konzumaci alkoholu nám sděluje opak. Tedy že ani malé množství alkoholu nemůžeme považovat za zdravé. Jak s touto informací naložit? Pití alkoholu bylo vždy spojeno s různými společenskými událostmi, oslavami, užíváním si chuti oblíbeného nápoje. Proto si sklenku alkoholu nedávejme „na zdraví“, ale právě za těmito speciálními účely.

Zdroj: Studie publikovaná v The Lancet, 2018

Po pivu se (ne)tloustne? Důvodem přibírání po pivu není pivo samotné, ale fakt, že ho díky nižšímu obsahu alkoholu dokážeme vypít více. Při častém pití většího množství alkoholu roste břicho kvůli zatížení jater jeho spalováním, namísto toho, aby spalovala tuk. Pivo navíc dokáže zvýšit chuť k jídlu a nejčastěji si ho dopřáváme s tučnými a smaženými pokrmy.

Zdroj: Michael Jensen, M. D., expert na výzkum obezity na Mayo Clinic

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Dieta. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Titulní strana časopisu Dieta s Marianou Prachařovou.
Titulní strana časopisu Dieta s Marianou Prachařovou. | Zdroj: CNC