Na F.O.O.D. pikniku budete moct ochutnat i můj vlastnoručně upečený quiche. Ten rozhodně stojí za to, alespoň se to říká.

Na F.O.O.D. pikniku budete moct ochutnat i můj vlastnoručně upečený quiche. Ten rozhodně stojí za to, alespoň se to říká. Zdroj: Johana Střížková

Piknik pro 21. století: Jíst venku je sexy

Ano, tohle není malá, ale velká domů, jde totiž o velkou věc. Jako šéfredaktor časopisu o jídle člověk nedělá jen ten časopis a jen to jídlo, kterým je třeba časák naplnit, ale třeba i megapiknik pro tisíce lidí. A to už je výzva: neděle, 1. září, pražská Ladronka.

Na takový megapiknik máte samozřejmě tým, někdo musí dát dohromady stovku prodejců nejlepšího street foodu a všemožných dobrot. A taky zajistit pro akci partnery, protože každá sranda něco stojí. A všechno to vykomunikovat… Na vás pak už jen zbudou takové ty filozofické drobnosti, jako třeba co takový piknik vůbec historicky obnáší a proč ho v dnešní době dělat. Přeháním jen trochu.

Stačí vzít přátele a přijít

Každopádně pravdou je, že na F.O.O.D. pikniku budete moci ochutnat produkty od sto třiceti „farmářů“, což je náš interní výraz pro výrobce nejrůznějších dobrot. A pro prvních 800 zájemců jsou připravené piknikové koše plné produktů od našich partnerů. Nesmírně vám to celé zjednodušujeme, stačí si vzít kámoše a přijít, všechno ostatní dodáme: jídlo, pití, piknikové koše i deky a taky zábavu.

Kdysi, ví se o tom od roku 1692, se výraz pique-nique používal ve Francii ve smyslu „přinést něco malého“, konkrétně víno do restaurace. S tím by vás dneska hnali, nicméně termín se vžil pro hodování pod širým nebem. V 18. století byl piknik spojován hlavně s loveckými výpravami do lesů; pánové na chvíli přerušili lov, dámy se přidaly, služebnictvo připravilo občerstvení. Od 19. století získal piknik svou romantickou podobu – prostě se vyrazilo do přírody s piknikovým košem plným jídla. Tahle kratochvíle přežila i 20. století, byť v našich krajích byla po většinu té éry vnímaná jako buržoazní rozmařilost, a tudíž se nepraktikovala skoro vůbec, pokud nemluvíme o svačině na mezi během bramborové brigády.

S kým jste se dlouho neviděli?

O to víc si užíváme pikniků ve století 21., pro něž je příznačný i gastronomický boom, který se nese ruku v ruce se životním stylem a způsobem trávení volného času. Už není sexy makat do bezvědomí, trendem je užívat života. A proto piknik!

Na F.O.O.D. pikniku se zaručeně potkáte s dobrým jídlem, přichystáno tu pro vás bude na sto stánků a food tracků s tím nejlepším street foodem a skvělým pitím. Dnem bude provázet náš spolupracovník Lukáš Hejlík, autor aplikace a knihy Gastromapa, zakladatel Gastrokroužku.

Své recepty vám naživo uvařím i já, naše kolegyně Karolína Fourová a lektoři z Gourmet Academy – Markéta Pavleye, Gianfranco Coizza, Martin Staněk a teatender Jiří Boháč.

Potkat se můžete i s celou redakcí, budeme tu pro vás! O další setkání se ale budete muset postarat sami: F.O.O.D. piknik je skvělá příležitost ke schůzce s někým, s kým jste se dlouho neviděli, ačkoliv si to dlouho slibujete nebo na to myslíte. Takže se domluvte se spolužačkou ze základky, s kamarády z dětství nebo se svou milou vzdálenou sestřenicí. Nad dobrým jídlem se přece staré vzpomínky oživují nejlépe.

Recept: Chlebíčky s ančovičkami a fenyklem

Připravte si tři bulvy fenyklu, asi čtyři stonky řapíkatého celeru a svazek ředkviček, zeleninu očistěte a nakrájejte na tenké plátky. Dobře vám k tomu poslouží nástroj zvaný mandolína. Z 60 ml olivového oleje, dvou lžic citronové šťávy, soli a pepře připravte zálivku a dobře ji promíchejte se zeleninou. Salát dejte do krabice, kterou lze dobře uzavřít. Chlebíčky se budou kompletovat až na pikniku, takže přibalte krajíce žitného chleba, svazek kopru, asi 40 ančoviček (ty si doma rozeberte, ať se s tím v terénu nepatláte, velký řecký jogurt a pár hrstí klíčků, třeba řeřichu. Na místě už pak jen na krajíce nandejte poctivou porci salátu, přidejte jogurt, kopr, tak dvě ančovičky a klíčky. Je to chuťová exploze, a když něco bouchne i na zem, nevadí, jsme na ­pikniku.