Pharell Williams

Pharell Williams Zdroj: shutterstock.com

Pharrell Williams: Mág, který nás dokáže roztančit

Nevím, jestli jste na tom stejně jako já, ale když zaslechnu v rádiu písničku Happy od Pharrella Williamse, celá se doslova roztančím. Příprava večeře se stává zábavnou taneční kreací, při řízení auta jsem "šťastným" řidičem, kterému nevadí téměř nic. Celý den si ji pobrukuji a nejde vyhnat z hlavy. Kdo je ten muž, co dokáže písní zcela ovládnout naši mysl. Kouzelník? Tak trochu ano.

Hudební a stylová ikona Pharrell Williams, který se narodil 5. dubna 1973, je dnes zpěvákem, podnikatelem a velmi nadaným producentem, jenž patří mezi špičku hudebního průmyslu. Často vystupuje jako Pha-real, Lil' Skateboard P nebo P. Willy. Sám moc nezpívá, spíš se věnuje produkci. Je zakladatelem skupiny N.E.R.D. a polovinou producentské dvojice The Neptunes. Za čím stojí jeho úspěch? Nebál se přijít s něčím zcela jiným. Riskuje a nebojí se lidem nabídnout zcela nezvyklé postupy.

Co se mu povedlo

Je zakladatel labelu Star Trak Records.

V roce 2002 získali on a jeho kolegové cenu pro producenty roku jak na předávání cen časopisu Source, tak na předávání cen Billboard.

Seznam velikánů hudebního průmyslu, se kterými Pharrell a jeho kolegové pracovali, se pyšní takovými jmény, jako jsou rapper Jay-Z, rappeři Nelly a Snoop Dogg, zpěvačka Kelis, zpěvák Usher, Justine Timberlake a v posledních letech elektronické duo Daft Punk.

Je držitelem deseti cen Grammy. Pharrell tvoří jednu část známého producentského dua The Neptunes, které tvořil s Chadem Hugem. Také je leaderem rockové skupiny N.E.R.D. a spoluzakladatelem módních značek Billionaire Boys Club a Ice Cream Clothing.

V roce 2014 získal nominaci na cenu Oscar za píseň "Happy".

Je čtyřnásobným otcem. V únoru tohoto roku k synovi Rocketovi přibyla trojčata. A šestičlenná rodina je na světě.

Pharell Williams
Pharell Williams | Zdroj: shutterstock.com

Co o něm možná nevíme

Jeho první pracovní zkušenosti byly na hony vzdálené muzice. Týkaly se obsluhy zákazníků v restauracích a fast foodech. Ani jeho rodina nebyla políbena múzou hudby. Pharrellův otec byl údržbářem a matka učitelka. K hudbě si našel cestu na střední škole, kde byl členem školního orchestru a hrál na bubny.

Jeho velkým koníčkem a vášní, která hraničí až se závislostí, jsou luxusní auta. Mezi jeho miláčky patří Mercedes-Benz SLR, McLaren Roadster, Ferrari Enzo, Rolls Royce Phantom nebo Porsche Spyder 550. Většina z těchto vozidel má černou barvu, kterou Pharrell miluje.

Ani móda mu není cizí. Kromě aut je ještě posedlý botami. Navrhl dokonce speciální kolekci šperků s názvem „Blason“ pro módní dům Louis Vuitton.

Songy, které milujeme

Je jich dost. Mezi písničky, které pobláznily veřejnost, patří např. Number One (feat. Kenya West), Boys (feat. Britney Spears), Drop It Like It's Hot (feat. Snoop Dogg), nebo On And On (feat. Missy Elliot) a megahit „Happy“, který na konci roku 2013 válcoval hitparády po celém světě a na YouTube má nyní více než 616 milionů zhlédnutí.

Singl původně pocházel ze soundtracku k filmu Já, padouch 2. Píseň se stala hitem a vedla k rozhodnutí, že Pharrell po osmi letech vydá nové sólové album. Deska Girl byla vydána v březnu 2014. Ve stejné době singl "Happy" dosáhl prvního místa v žebříčku Billboard Hot 100, jedná se tak o jeho nejúspěšnější sólo singl. V USA se píseň stala 6x platinovou s prodejem kolem šesti milionů kusů.