Video placeholde

Pět pohybových aktivit na doma, když nemáte ráda cvičení. Zkuste je!

Většina vašich přátel možná běduje nad uzavřenými tělocvičnami, vám to ale nevadí. Sport není totiž vaší oblíbenou aktivitou a na zběsilé fitness poskakování před televizí vás zrovna neužije. Avšak víte, že hýbat se je potřeba. Jaký pohyb tedy zvolit, aby vás to bavilo a alespoň trochu zvedlo tepovku?

Lockdown nás uzamkl v domácím cvičení, a i ty duše, které nejsou milovnice síly, kardia a jógy, se pod vlivem Instagramových postů a zdravotních doporučení pustily do cvičení. Jak dlouho vydržely? Prvních deset minut či jedno opakování. Super vymakané fitness girls je odradily hned ze začátku, při poskakování je neskutečně bolela kolena a po několikaminutové výdrži v jógové pozici začaly zívat. Někdo zkrátka na sport není, ale to neznamená, že se doma nemůže hýbat. Naštěstí totiž existují alternativní způsoby, jak se dostat do kondice. Podle trenérů je důležité, aby vás aktivita bavila, s chutí jste ji opakovala a tím na sobě pracovala. Klíčem k jakékoli činnosti je objem (jak dlouho cvičíte) a důslednost (jak pravidelně to děláte). Vybrali jsme pro vás pět aktivit, které by vás mohly bavit, když nejste sportovní nadšenkyně. Kterou vyzkoušíte?

TIP NA VIDEO: Zkuste toto HIIT cvičení, díky kterému se prokrvíte a budete rychleji spalovat!

Video placeholde

Pokračování 2 / 6

Tanec

Teď nemyslíme ten klasický, kdy potřebujete partnera a krásnou róbu, ale spíš si zkuste vzpomenout, jak jste si užívala na diskotéce, rockovém koncertu či párty. Tancovala jste na hudbu ve vlastním rytmu a vlastními pohyby. Proč, když vás tancování baví, si jej neužít i doma, a ještě tím neposílit tělo? Vyberte si oblíbenou muziku, sestavte playlist minimálně na 30 minut, ideálně na hodinu, a tancujte. Své taneční hodiny si naordinujte dvakrát nebo třikrát týdně. Budete se hýbat, posilovat tělo, zapomenete na všechny strati a bude vám dobře. Navíc si poslechnete hudbu, kterou máte ráda.

Pokračování 3 / 6

Kurz sebeobrany

Pokud chcete posílit tělo a zároveň se naučit, jak zůstat v bezpečí, vyzkoušejte kurzy sebeobrany. Většina kurzů je tvořena s ohledem na začátečníky, takže se můžete naučit používat své tělo jako zbraň bez nutnosti ovládat bojová umění. A navíc si zacvičíte. Posílíte ruce, střed těla ale i nohy. Zapojit můžete celou rodinu. Mrkněte na lekce Krav Maga.

Pokračování 4 / 6

Balet

Zbožňovala jste jako malá baletní sukénky a snila o piškotách? I když nejste v baletu zběhlá, spíše se vám jen líbí jeho noblesa, klidně si ho doma můžete zkoušet. I pouhými začátečnickými tréninky a učením se základních póz posílíte tělo, zpevníte ho a zapracujete na rovnováze. I mnoho celebrit zařadilo balet do svých aktivit. Díky spoustě on-line kurzů můžete začít hned a nemusíte mít předchozí zkušenosti.

Video placeholde

Pokračování 5 / 6

Trampolína venku i uvnitř

Pokud máte zahradu, můžete hopsat na velké venkovní trampolíně, pokud ne, můžete si koupit domácí fitness trampolínu a přihlásit se na on-line lekci či mrknout na skákací video na YouTube. Skákání na trampolíně je cvičení bez tvrdých dopadů. Mezitím co hopsáte, budujete sílu a snižujete krevní tlak. Jestli vás skákání na trampolíně opravdu baví, dejte si fitness trénink třikrát týdně 30 minut.

Pokračování 6 / 6

Švihadlo

Jste na místě a potřebujete jen jedno malé náčiní, které vlastní vaše dítě anebo je ještě schované ve skříni z dob vašeho mládí. Zkuste to s ním. „Skákáním získáte skvělý kardio trénink a zlepšíte si koordinaci,“ říká osobní trenér Michael Bennett. „Je to forma kardia s nízkým dopadem, protože neskáčete tak vysoko, což představuje menší zátěž pro kolena a boky.“ Abyste zaznamenala účinek a efekt na postavě, doporučuje se skákat přes švihadlo mezi 45 až 75 minutami, čtyřikrát týdně.