Měli bychom jít ven. Už jsme tu zavření celý den

Měli bychom jít ven. Už jsme tu zavření celý den Zdroj: iStock.com

Patříte do Indoor generace? Možná je čas to změnit. Ocení to vaše tělo i psychika

Kolik času trávíte venku? Jak často vyběhnete z kanceláře na oběd ven? Sportujete častěji ve fitku, nebo v nedalekém parku? Zkuste si promítnout vaše dny. V létě je to lepší, ale blíží se nám podzim. Jak si s tím poradíte? Nestanete se také součástí Indoor generace?

Statistiky uvádějí, že až 90 % svého času trávíme "indoor" – v kancelářích, posilovnách, restauracích, kinech či nákupních centrech. Pokud ale vysloveně nechceme, nemusíme chodit ani tam, existuje totiž home office, jídlo až domů, Netflix a my nemusíme vytáhnout paty z domu. Proč nás ale tento pohodlný svět spíš ubíjí, energii více vysává, než dává, a dokonce nás z něj přepadají deprese nebo jsme často nemocní? Může za to nedostatek přirozeného slunečního světla, absence pohybu, špatná kvalita ovzduší ve vnitřních prostorách, záření monitorů atd. Nebojte se ale, hromadný úprk z kanceláří do lesa nebude potřeba, stačí si jen vzít k srdci několik vcelku jednoduše realizovatelných rad.

Pokračování 2 / 6

Pusťte k sobě světlo

Všichni známe rčení, že kam nemůže světlo, tam musí doktor. Přirozené denní světlo synchronizuje naše biorytmy s přírodou, což má značný vliv na bdělost během dne a naopak schopnost usnout a nerušeně spát v noci. Charakteristickým onemocněním, které je spojené s nedostatkem denního světla, je sezónní afektivní porucha (SAD) – jde o poruchu nálady, která vzniká v souvislosti se změnou ročních období. Další pozitivum, které nám slunce přináší, je tvorba vitamínu D, který je zcela nepostradatelný pro zdraví kostí a pokožky. I když si myslíte, že je váš byt světlý a celý den do něj svítí slunce, okna k vám propustí jen 18 % záření potřebného pro syntézu vitaminu D. Pro to, aby naše tělo mohlo tvořit optimální množství vitaminu D, je nutné se vystavovat vlivu slunce přímo – tedy venku.

Pokračování 3 / 6

Dopřejte si větší rozhled pro oči

Dalším neblahým důsledkem indoor života je fakt, že přibývá poškození očí. Informace o tom, že zrak kazí i nadbytek tzv. modrého světla vydávaného obrazovkami a displeji elektroniky, je ale mýtem. Faktem však je, že světlo z monitorů, televizí, telefonů a dalších elektronických zařízení oči namáhá, ty se tak brzy unaví, což se může projevit pocitem suchých očí, bolestí hlavy, rozmazaným či zhoršeným viděním.

Dlouhé koukání do počítačů a tabletů však očím zdaleka neškodí pouze jejich světlem. Stejně jako při dlouhodobém čtení a práci na krátkou vzdálenost vše vyžaduje ostrý obraz do blízka a tím se unavuje oko. „Zvýšený výskyt očních vad tedy souvisí s přetěžováním očí zaostřováním na krátkou vzdálenost a s únavou zrakového orgánu,“ vysvětluje doc. MUDr. Šárka Skorkovská, primářka brněnské oční kliniky NeoVize. Vašim očím se tedy uleví, když mají možnost se také podívat do dálky a za přirozeného denního světla – tedy kde jinde než venku. Tak vyběhněte na kopec a dopřejte si pořádný rozhled!

Pokračování 4 / 6

Zůstaňte v pohybu

Studie výzkumné agentury YouGov dokazuje, že osm z deseti lidí stráví každý den bezmála 22 hodin v indoor prostředí s tím, že každému šestému člověku dokonce vyhovuje, když může uvnitř zůstat kompletně celý den. Krom toho, že u indoor generace prokazatelně ochabuje imunitní systém, často je tento – v zásadě sedavý způsob života – také provázen nadváhou či dokonce obezitou. „Ano, nedostatečný pohyb je jednou z příčin vzniku nadváhy,“ připouští výživová poradkyně programu Cambridge Weight Plan Ing. Renata Štěpánová, a dodává: „Čerstvý vzduch, přirozený sluneční svit a kontakt s přírodou, která na nás působí svými barvami, vůněmi a zvuky, výrazně přispívají k odreagování, snížení stresu, posílení imunitního systému i k lepšímu spánku.“ Je tedy zcela na místě vyhradit si každý den pár minut na fyzickou aktivitu a jít ji provozovat ven. Záleží přitom jen na vás, jakou formu pohybu zvolíte – jestli místo autem pojedete do práce na kole, nebo zda půjdete před večeří na procházku se psem. Možností je nepřeberné množství.

Pokračování 5 / 6

Vneste přírodu do vaší komfortní zóny

Pravdou je, že díky napěchovaným pracovním rozvrhům a rodinným závazkům jsou zkrátka dny, kdy se nedostanete ven na tak dlouho, jak byste si přáli, nebo dokonce vůbec. V takových okamžicích je na místě vnést trochu přírody do vašich domovů. Ať už tím, že jednoduše odhrnete všechny žaluzie a závěsy a pořádně vyvětráte, nebo tím, že do bytu umístíte rostliny. Ty pomohou s pročištěním vzduchu a zároveň pozitivně působí na naši psychiku.

Pokračování 6 / 6

Buďte všímaví

I když není pochyb o tom, že moderní způsob života přinesl zlepšení v celé řadě oblastí (celková životní úroveň, dostupnost produktů i zážitků), na mnohé z nás má i neblahé vedlejší účinky. Jsou to třeba poruchy spánku, deprese nebo rostoucí počet lidí s diabetem. Právě proto byste nikdy neměli přestat být všímaví, a to nejen ke svému okolí, ale i sami k sobě, respektive k potřebám vašeho organismu. Ne vždycky například únava znamená, že jste v noci málo spali. Někdy za ní totiž stojí přepracovaná a příliš vypjatá mysl, které spíš než spánek pomůže procházka na čerstvém vzduchu. Naučit se vnímat potřeby těla je tedy zcela zásadní.