Video placeholde

Past na turisty? Víme, jak nakupovat na cestách

Dejte sbohem všem magnetům na ledničku, tričkům s rádoby vtipnými nápisy a soškám, na které se jen snáší prach. Tenhle průvodce nejstylovějšími suvenýry z cest vás donutí pořídit si letenku už kvůli takovému zážitku z nakupování.

Kategorie „suvenýry z cest“ by si zasloužila detailnější analýzu: Proč má většina z nás nutkání obohatit se nejen dobrodružstvím, ale také typickým artefaktem? Chceme tak navždy zakonzervovat vzpomínku na místo, kam se možná už nepodíváme? Když jsem byla malá a svého tátu jsem na každých prázdninách mučila otázkami, kdy konečně vyrazíme nakupovat, vysvětloval mi, že dárkem je pro nás už přece výlet samotný a suvenýry patří těm blízkým, které jsme nemohli vzít s sebou.

Moc jsem si takový altruistický přístup k srdci nebrala, a tak se postupem let dostal do mého šatníku kabát z Barcelony, který jsem si koupila během studentské výměny, šíleně vysoké jehlové lodičky ze severu Itálie, kam jsem přijela dělat rozhovor, nebo maska na posvátný indonéský tanec kathak.

Věci, které jsem si dovezla, mě doteď těší. Ale předcházel tomu zdlouhavý proces pochopení, jak přestat padat do „pastí na turisty“ a umět vybrat to, co potěší i v době, kdy vzpomínky na dovolenou dávno vybledly.

Nakupovat totiž v nejrůznějších koutech světa suvenýry tak, aby korespondovaly s vaším stylem a tvořily harmonický celek, je dovednost.

Video placeholde

Inspirativní přístup má k prázdninovým nákupům pětadevadesátiletá americká módní ikona Iris Apfel. Interiérová designérka, která dekorovala prostory Bílého domu devíti americkým prezidentům, procestovala celý svět a osvojila si onen jedinečný talent nakupovat ty nejstylovější suvenýry.

„Miluju bleší trhy, ať už jsem přijela do Itálie nebo Pákistánu, vždy jsem vyrazila tam. I tam ale musíte dávat pozor na to, co kupujete. Jen proto, že se jedná o vintage záležitost, to nemusí znamenat, že je stylová,“ prohlásila v jednom z rozhovorů.

Zjistěte, kam chodí domorodci. Ať už je to trh, tržnice, lokální známý secondhand, pekárna. V době Googlu takovou informaci vypátráte raz dva. • Vyhněte se turistickému klišé: přívěskům na klíče s Eiffelovkou a dalším podobným kýčům, kterými nepotěšíte ani sebe, ani ty, pro něž je pořizujete. • Předtím, než vyrazíte nakupovat, informujte se o místních zvycích. Smlouvá se v dané zemi? Pokud ano, jakým způsobem? • Pokud toužíte po nějakém typickém artefaktu, jakým je třeba japonské kimono, najděte si dopředu informace. Zjistěte, jaké parametry má mít to kvalitní, aby vás nikdo nenapálil s cenou či materiálem.

Pravidla pro nakupování na cestách

Pokračování 2 / 5

Co zajímavého si odkud přivézt

Bali: Exotický ráj, kam v poslední době jezdí čím dál víc Čechů, je právě místem, kde snadno propadnete nakupovací mánii. Každičký trh kdekoli vás doslova omámí, ale pozor, některé jsou hlavně pro turisty. Zajděte raději tam, kde se vyskytuje více místních.

Pořídit si můžete etno dekorace do bytu v podobě sošek, váz či menších vyřezávaných objektů ze dřeva. Ve městě Ubud je spousta butiků s módou místních návrhářů, která výrazně překračuje naše představy o tom, že se zde nosí hlavně sarong. Za přijatelnou cenu tu můžete pořídit outfit, ve kterém v Čechách oslníte.

Dánsko: Země kultury „hygge“ alias pohody, jež z jejích obyvatel dělá jedny z nejspokojenějších obyvatel planety, kteří jsou velmi hrdí na lokální výrobky. K dostání tu jsou stylové stříbrné šperky i příbory, typická bílomodrá keramika Grondahl i opravdu vkusné vánoční dekorace.

Pokračování 3 / 5

Island: Díky levným letenkám se na tento ostrov proslulý drsnou i okouzlující přírodou můžete dostat raz dva. Letenka je ale asi tak to jediné, na čem můžete ušetřit, jinak je zde vše v průměru tak šestkrát dražší než u nás. V případě, že je váš budget štědřejší, pořiďte si svetr se severskými motivy, který se vyrábí z vlny zdejších ovcí.

Na Islandu je několik volně přístupných pletacích manufaktur, kde svetr pořídíte o něco levněji než v obchodech. Další variantou je ulovit ho v secondhandu v Reykjavíku, ale ani tam neklesne cena pod tři tisíce korun. S menším rozpočtem lze koupit černou lávovou sůl, bylinné čaje bájných islandských kouzelnic či kosmetiku obohacenou o výtažky z místních rostlin.

Izrael: Doporučuji se vyhnout veškerému klišé o svaté zemi a nepořizovat si nic z kýčovitých suvenýrů s motivy Jeruzaléma. Místo toho vzhůru na trh, který je populární jak v Tel Avivu, tak Jeruzalémě. Seženete tu nejlepší olivový olej na světě (nepřeháním), koření se sezamem hyssop, které udělá z obyčejného salátu nebo kuskusu gurmánský počin.

Mlsouni budou v extázi ze všech druhů orientálních sladkostí, jako jsou halvy nebo baklavy, a mohu zaručit, že tolik druhů v životě neviděli. Doporučuji si nákupy z trhu uložit do příručního zavazadla a ukázat je pak při bezpečnostní kontrole na letišti, vyhnete se zdlouhavému vybalování kufru.

Pokračování 4 / 5

Japonsko: Nebudu vás přesvědčovat o investici do kimona či vějíře, byť si myslím, že pořídit si ho v zemi vycházejícího slunce je přímo povinnost. Kimono nemusíte nosit jen jako župan, ale také jako kabát. Vějíř je úžasný pomocník do neklimatizovaných prostor MHD, kde se jím můžete půvabně ovíjet jako gejša.

Pokud vám chutná čaj z prášku matcha, zažijete zde opravdové orgie. Přibližte je svým blízkým tak, že jim dovezete bonbony a další cukrovinky právě z matchy. Vtipným dárkem může být instantní polévka ramen, která ale chutná kupodivu dobře. Módemani budou možná chtít investovat do tradičního barevného oděvu yukata, který se obléká mnohem snadněji než zmiňované kimono a prodává se dokonce v některých supermarketech.

Kostarika: Při cestování touhle středoamerickou zemí vás překvapí počet barev, které jsou tu všude k vidění. Budete-li si chtít přivézt něco z kostarické inspirace do svého domova, všímejte si, zda sošky nebo polštářky kupujete v obchodě, který nabízí opravdu zdejší autentický design.

Řadu míst totiž vlastní Argentinci, a tak se vám může stát, že si pořídíte výrobek z úplně jiné latinskoamerické země. Na co se ale můžete stoprocentně spolehnout, je zdejší lahodná káva, kterou gurmáni řadí k nejchutnější na světě. Hezkým a praktickým suvenýrem je pak kromě balíčku kávy také zdejší přístroj na její přípravu.

Pokračování 5 / 5

Nepál: Možná si říkáte, kde se v jednom z nejvýše položených království světa dá nakupovat. Stejně jako už na většině míst světa, i zde, na úpatí Himálaje, najdete řadu obchůdků, v nichž pořídíte plakáty i obrazy s modrým Buddhou, hrající mísy, které mají údajně léčivé tóny, a především nefalšované kašmírové šály. Dejte si ale pozor, aby zrovna váš šátek či šál byl vyroben skutečně v Nepálu, protože se tu vyrojilo dost čínských podvrhů.

Nový Zéland: Častá destinace české mládeže, která sem jezdí brigádničit na zdejší farmy. Panuje tu hezký zvyk, že pokud pořídíte náhrdelník typický pro původní maorské obyvatele, musíte ho někomu darovat, jinak vám nepřinese štěstí. Pověry stranou, loterii vyhrajete s čokoládou, která je zde chutnější než ta belgická. Díky velkému výskytu ovcí se na Novém Zélandu prodává veškeré pletené zboží z merino vlny – od rukavic, ponožek po svetry.

Portugalsko: Jak napsala jedna známá na sociální síti – „Portugalsko je láska!“ Jezdit právě sem je v posledních letech velkým trendem. Možná jste ale netušili, že v Lisabonu narazíte na úžasná papírnictví, kde si musíte pořídit alespoň jeden malý notýsek od lokálního výrobce.

Článek připravil časopis Moje psychologie.