OKL a.s.

OKL a.s. Zdroj: OKL a.s.

Ozvláštněte saláty speciálními octy

Ocet hraje v kuchyni důležitou úlohu, ale nesmíte podcenit jeho správný výběr. Může totiž mít na chuť a kvalitu jídel zásadní vliv. Kromě lihových octů, vhodných především pro nakládání, je k dochucování lepší použít ty ovocné.

Kapka ovocného octa totiž může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I troška dodá výjimečnost čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochutí pečeni a dušené pokrmy.

Pojďme se s jednotlivými druhy seznámit blíž. Jsou zdravé, chutné a ty vysoce kvalitní, se značkou Bzenecký ocet, do vaší kuchyně hezky zapadnou i díky designu láhví. Klikněte a dozvíte se víc.

OKL a.s.
OKL a.s. | Zdroj: OKL a.s.

Jablečný kvasný ocet

Přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Přidává se do salátů a zeleninových pokrmů, jimž dodává nenapodobitelnou chuť. Je charakteristický silnou a ostrou chutí, vhodný všude tam, kde doplňujeme další ingredience.

Vinný kvasný ocet

Vinné octy se vyrábějí z bílého nebo červeného vína. Jejich kvalita závisí na kvalitě vína, takže existuje tolik druhů octů, kolik je druhů vín. Jsou vyráběny přímým biologickým kvasným procesem, kdy veškerý alkohol z vína je přeměněn na kyselinu octovou. V takto vyrobeném octě jsou obsaženy všechny příznivě působící komponenty obsažené v původním víně před kvašením.

Vinné octy jsou ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád. Ocet z bílého vína se znamenitě hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině, ten z červeného je zase vhodný pro všestranné použití v kuchyni.

OKL a.s.
OKL a.s. | Zdroj: OKL a.s.

Balsamico – originál z Modeny

Stále populárnější je i balsamikový ocet, vhodný právě nyní do sezonních salátů. Vyrábí se ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano, nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Ten pravý pochází z Modeny, kde má dlouholetou tradici už od počátku 17. století. Jeho výroba se řídí speciálními italskými předpisy.

Jaký vybrat pro zavařování?

Pro nakládané křupavé okurky zvolte ocet kvasný lihový. Abyste se vyhnuli nemilému překvapení v podobě rozměklých, šedých a chuťově úplně jiných, než jste byli zvyklí, připravte nálev z kvalitního octa. Ideální je tradiční bzenecký obsahující voňavý estragon a karamel, které chuť a vůni nálevu dokonale vyzdvihnou. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný.

OKL a.s.
OKL a.s. | Zdroj: OKL a.s.

Spoustu receptů na úžasné saláty, návodů na zavařování a nakládání, fígle pro ochucování a tipy ke zdobení naleznete zde.