...

... Zdroj: istock.com

Ořechy: Vlašské pro zdravé srdce, mandle na imunitu!

Dřív jsme si na nich pochutnávali hlavně ve vánočním cukroví, ve zdravé výživě jsou ale ořechy skvělou volbou ke svačině nebo pro doplnění energie. A zvládnou toho mnohem víc.

V Čechách jsou nejznámější lískové a vlašské ořechy, jako děti jsme mlsali arašídy, ale v posledních letech se čím dál víc do popředí dostávají i další, o něco exotičtější druhy jako ořechy pistáciové, piniové, pekanové, makadamové, para, kešú nebo mandle. Ořechy jsou zdrojem nenasycených tuků a vysoce kvalitních bílkovin. Obsahují mnoho vitaminů, minerálů a železo. Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, prospívají nervové soustavě a jsou skvělým zdrojem energie a svačinkou zvláště, pokud chcete snižovat svou váhu.

Pozor ale na jejich množství, protože jsou docela dost energeticky vydatné. Stačí tedy hrstka denně. Zajímavě je rozdělila na svém blogu Zdravě bez překážek mistryně světa v běhu na 400 m překážek Zuzana Hejnová. Podle jejích, ale i světových doporučení, je zdravé jíst denně 30 g oříšků. Zaženete tak hlad a chuť, když vás honí mlsná. Ideální samozřejmě je vybírat si oříšky přírodní, nepražené, nesolené a pokud možno neobalené v čokoládě. A omezit ty nejkaloričtější – makadamové a pekanové.

Kešú pro krásu a vytrvalost

Obsahují měď, a tak budete mít díky nim zdravou pleť a krásné vlasy. Navíc podporují svalovou činnost a jsou nezbytné pro správnou stavbu kostí. Pravidelná konzumace zlepšuje imunitu a koncentraci.

Mandle na imunitu

Jsou bohaté na vápník, fosfor, vlákninu, hořčík a vitamin E, pomohou vám podpořit vaši imunitu a udrží vás v dobré kondici.

Vlašské ořechy pro zdravé srdce

V ČR jsou velmi oblíbené a snadno dostupné, obsahují až 70 % tuků, z toho převážně omega-3 nenasycené mastné kyseliny, a mnoho bílkovin. Snižují riziko infarktu, jsou protizánětlivé, regulují krevní tlak a snižují cholesterol.

Arašídy pro chytrý mozek

Jsou bohaté na kyselinu listovou a díky ní podporují činnost mozku. Jsou ideální pro nastávající maminky.

Pekanové ořechy pro správné chlapy

Jsou nejbohatším zdrojem selenu a zinku. Podporují plodnost, růst a chrání také proti rakovině prostaty. Pozor, stačí ale jen 2 až 4 denně.

Lískové oříšky na nervy

Patří k nejzdravějším ořechům vůbec. Zvyšují odolnost vůči stresu, posilují nervy, pomáhají s pamětí, posilují imunitu a snižují špatný cholesterol.

Pistácie pro sportovce

Sportujete? Vsaďte na pistácie. Obsahují hodně bílkovin a draslíku, ovlivňují pozitivně krevní tlak, zavodňují organismus a obsahují také lutein, který pomáhá udržet vaše oči zdravé.

Článek vyšel v prosincovém vydání magazínu Dieta!