Vonné tyčinky Palo santo & skořice, 10 ks 250 Kč, Jungle Way

Vonné tyčinky Palo santo & skořice, 10 ks 250 Kč, Jungle Way Zdroj: archiv značky

Peruánská Myrha -15 g Myrha a skleněné pouzdro, 220 Kč, Jungle Way (až na 5 vykuřování)
AROMA DIFUZÉR DO AUTA STROM ŽIVOTA & OIL BLEND 5ML, 550 Kč, Kantu.cz
WELLNESS HIMALÁJSKÁ SŮL RŮŽOVÁ HRUBÁ 10 KG, 299 Kč, 4slim.cz
AROMA DIFUZÉR SKYE, 2200 Kč, Kantu.cz
Očista mého domu
14
Fotogalerie

Očistěte si domov vůněmi podle tipů Marie Kondo. Co si zapálit?

Filozofie úklidu Marie Kondo přesahuje hmatatelné. To, co nevidíme, na nás stále působí včetně vzduchu, který dýcháme. Proto je důležité udržovat v našich prostorech čistou, očištěnou energii, která se výrazně dotýká našeho života.

V Japonsku jsou zvyky čištění neboli harae velmi obvyklé. Před vstupem do šintoistické svatyně se návštěvníci musí u dveří chrámu „očistit“ vodou. Tyto čisticí akty představují sjednocení s přírodním světem a zajišťují, že atmosféra v chrámu zůstane posvátná. Japonský rituál inspiroval Marii Kondo k očistě prostor, kde se pohybujeme, a to je domov a pracovní prostředí. Sama odbornice na úklid doporučuje hned několik možností, jak vyčistit své osobní prostory.

Čerstvý vzduch

Nejjednodušší způsob, jak vyčistit prostor, je vpustit dovnitř čerstvý vzduch. Marie každé ráno otevírá okna a dveře, aby po celém domě cirkuloval vzduch. Než začnete svůj den, nechte také svůj prostor dýchat. Uvolněte cestu nové energii, kterou využijete vy i váš domov.

Palo santo

„Dřevo svatých“, jinak známé jako palo santo, bylo používáno při duchovních praktikách a uzdravovacích obřadech již v říši Inků. Jeho metafyzické vlastnosti jsou četné, ale jeho primární role spočívá v očištění. Díky své posvátné povaze lze palo santo, které je původem z Jižní Ameriky, sklízet pouze ze stromů, které zemřely přirozenou smrtí.

Jak používat:

Zapalte tyčinku palo santo a nechte plamen hořet až jednu minutu. Sfoukněte a projděte oblasti, které si přejete očistit, a nechte kouř projít místností. S duchem vděčnosti požádejte kouř o jeho požehnání a ochranu. Když už máte prostor vyčištěn, zaměřte se na sebe. Spojení posvátného dřeva palo santo s peruánskou skořicí vám s tím pomůže. „Tato kombinace vůní reguluje stres a podrážděnost, odstraňuje špatnou náladu, navozuje pocit pohody a harmonizuje ducha i tělo,“ poukazuje na účinek vůní na ducha i tělo Denisa Lhotová, zakladatelka Jungle Way. Skořice dále pomáhá k uzemnění, stimuluje rozpoznávací a pracovní paměť a aktivuje kořenovou čakru. Tuto kombinaci vůní můžete použít nejen po těžkém dni doma, ale i třeba při práci z domova. Skořice má totiž povzbuzující účinky, zatočí s únavou a ospalostí.

Sůl

V šintoistické tradici je sůl symbolem čistoty. Marie ji používá k rozloučení se s vděčností k sentimentálním předmětům nebo upomínkám a také k pozvednutí nálady při svém koupacím rituálu. Inspirovat se mimo jiné můžete i japonskou praxí mori-shio, při které kolem místnosti nebo dveří umístíte malé hromádky soli, abyste odvrátili negativní energii.

Jak používat:

Nasypte malou hromádku soli do misky. Umístěte ji ke svým vchodovým dveřím, aby k vám domů nevnikla negativní energie. Nebo nasypte špetku soli do každého rohu místnosti, kterou chcete očistit. Udržujte oblast kolem soli čistou a dále od ostatních předmětů (v případě potřeby rohy poprašte). Nechejte sůl jeden až dva dny „vyprázdnit“ a poté zameťte nebo vysajte.

Kadidlo

V Japonsku tradice kadidla sahá až do šestého století, kdy se objevilo v očistných rituálech pro císaře a jeho dvůr. Do té doby Egypťané používali kadidlo ve svých uzdravovacích rituálech a Babyloňané na něj spoléhali při modlitbě k božským věštcům. Zatímco nejčastěji je známo pro svou vůni, kadidlo může mít také silné antibakteriální vlastnosti. Marie začíná každý den otevřením oken a zapálením kadidla za účelem vyčištění vzduchu domova.

Jak používat:

Zapalte konec vonné tyčinky a nechte plamen hořet po dobu deseti sekund. Sfoukněte plamen a ujistěte se, že je konec stále osvětlený, a následně vložte tyčinku do držáku kadidla. Nechte kadidlo hořet, dokud úplně nezhasne nebo dle pokynů výrobce.

Éterické oleje

Éterické oleje jsou klíčovou součástí Mariiny večerní rutiny. Používá je k odpočinku a přemýšlení o proběhlém dni. K dobrému usínání používá vůni levandule. Nejlepší způsob, jak využít jejich terapeutických a aromatických výhod, je pomocí difuzoru, který odpařuje oleje do vzduchu, eliminuje nečistoty a zajišťuje rovnoměrné uvolňování.

Jak používat:

Éterické oleje jsou vysoce koncentrované látky, proto by se neměly používat nezředěné přímo na kůži. Jana Štumpová Konicarová, zakladatelka Kantu.cz, která se vášnivě věnuje aromaterapii, doporučuje různé cesty: „Nejpoužívanější je vdechování buď z aromalampy, difuzéru nebo v rozprašovači. Můžete také použít závěsné difuzéry, kam se kápne éterický olej na dřevo a nechá se evaporovat. Krásně pak přirozeně provoní prostor kolem sebe. Další velký prostor pro využití éterických olejů je v masážních olejích nebo kosmetice obecně. Je však nutné dodržet doporučené ředění do nosných olejů.“ Jak začít? Naplňte vodní nádrž vašeho difuzoru až po rysku plnění a pokapejte kapkami oleje do difuzoru. Zvolte nastavení intenzity a užívejte si očistu.