Video placeholde

O čem se mlčí: Hemoroidy nejsou ostuda. „Nemoc cyklistů“ může potkat každého

Nemoc, o které se nemluví – a přitom je tak běžná. Hemoroidy a další onemocnění konečníku jsou v naší společnosti stále tak trochu tabu. Podle studií lidé s těmito problémy pomoc lékaře vyhledají až za 17 měsíců, kdy je trápí bolest a další nepříjemné příznaky. To v dalším díle pořadu O čem se mlčí probírá moderátor Honza Vojtko s psycholožkou docentkou Laurou Janáčkovou a s proktologem doktorem Martinem Koudou z projektu Konec tabu.

Poměrně běžný zdravotní problém, který se dá léčit, ale zároveň může způsobit velké trápení, pokud ho člověk neřeší. Právě to ale u hemoroidů bývá často hlavním kamenem úrazu. Své o tom ví Eva, kterou tato nemoc postihla po porodu druhé dcery. A protože onemocnění konečníku jsou v naší společnosti pořád tak trochu tabu, Eva stejně jako mnoho dalších tiše trpěla, než začala situaci řešit s odborníkem.

„Dost dlouho jsem zkoušela různé doplňky stravy, různé superpotraviny, které mi měly ulevit, koupele v dubové kůře a mastičky. Vždy to na chvilku polevilo, ale pokud jsem je nepoužívala stále, což etikety na mastičkách vyloženě nedoporučovaly, potíže se vracely,“ popisuje Eva. Jenže bolest, svědění a krvácení se postupně stále zhoršovaly a období, kdy příznaky mizely, se zkracovala. „Už se nedalo čekat a musela jsem s tím začít dělat něco efektivnějšího. Vždyť já už nevěděla, jak si mám sednout, a čas strávený na toaletě byl utrpení,“ vzpomíná.

Hemoroidy jsou intimní problém, se kterým má řada lidí potíž se svěřit.
Hemoroidy jsou intimní problém, se kterým má řada lidí potíž se svěřit. | Zdroj: iStock.com

První odhodlání

Nejprve se zmínila o problému své praktické lékařce. „Ani jsem nemusela potíže nijak extra rozebírat, protože už od prvních popsaných příznaků měla jasno. Bylo to hemoroidální onemocnění.“ Eva dostala vysvětlení, že hemoroidy jsou žilní pleteně, které přirozeně uzavírají konečník. Pokud na ně vzniká tlak, třeba při opakované zácpě, při nedostatku pohybu, nadváze nebo třeba při porodu, začnou způsobovat diskomfort, pocity svědění a pálení. Často mívají problémy lidé, jejichž rodiče trpí žilním onemocněním.

Podle studií lidé kvůli hemoroidům a dalším onemocněním konečníku vyhledají pomoc lékaře až po 17 měsících.

„Vybavila jsem si své dva složité porody, těhotenskou zácpu a nohy mé maminky, plné křečových žil, a vše mi začalo zapadat do sebe. Od paní doktorky jsem získala doporučení na proktologa, specialistu na konečník, s apelem, že jestli budu dál projevy ignorovat, bude se problém dál zhoršovat. Pokud se objednám včas, je možné použít v případě potřeby mírnější metody, které tolik nebolí a nemusím po nich zůstávat v nemocnici nebo doma.“ Z ordinace Eva odcházela alespoň s léky na zpevnění žilní stěny, které se podávají při chronickém žilním i hemoroidálním onemocnění.

Sex na bodě mrazu

Eva byla přesvědčená, že hned následující týden zvedne telefon a objedná se. „Jenomže mladší dceři byly dva roky a já musela nastoupit do práce alespoň na poloviční úvazek. Ačkoli jsem pracovala prakticky z domu, vyzvedávat jedno dítě ze školky, druhé z dětských klubů nebo od babiček mi zabralo čas a energii. Na návštěvu specialisty jsem si vždy vzpomněla až večer, když jsem uložila děti,“ dodává. Jenže potíže samozřejmě neustávaly a vše se začalo projevovat také na Evině intimním vztahu s manželem.

„Nikdy jsme s manželem neměli problémy se sexem, ale postupem času začaly přibývat situace, kdy jsem se intimním chvílím vyhýbala. Nejprve jsem se vymlouvala, že nás uslyší děti nebo že jsem unavená z celého dne. Jenomže tohle nešlo dělat donekonečna. Manžel začal být protivný a nervózní, protože jsme spolu nespali už několik měsíců a jemu to chybělo. Mně samozřejmě také a mnoho chvil jsem probrečela, protože jsem měla dojem, že se náš vztah rozpadá. Ale styděla jsem se mu říct, co za vším ve skutečnosti stojí,“ svěřuje se Eva.

Poslední kapka

„Naše poslední hádka mě ale utvrdila v tom, že takhle to dál nejde a musím začít něco dělat,“ říká Eva a dodává, že hned ráno se objednala k proktologovi a dva týdny nato stála v jeho ordinaci. „Když jsem specialistovi řekla, jak dlouho mám s hemoroidy problémy, nebyl ani moc překvapený. Asi nejsem sama, kdo návštěvu odkládá. Ze samotného vyšetření jsem byla pořádně nervózní, což pan doktor samozřejmě poznal. Mile mi vysvětlil, že za dvacet let praxe specialisty na konečník už viděl ledacos a já určitě z jeho denní rutiny nevybočím. Došlo mi, že má pravdu. Nemůžu říct, že by bylo vyšetření extra příjemné, ale úplně v pohodě se dalo zvládnout,“ popisuje Eva. Hemoroidy byly ve druhém stadiu ze čtyř. Společně s lékařem se dohodli na odstranění nechirurgickou cestou a termínu zákroku, který probíhá v ambulanci a není třeba si brát neschopenku.

Eva si domů z ordinace přinesla informace k prostudování. „Hned ten den doma jsem si vše pročetla a trochu jsem se do toho ponořila, takže když mi došlo, že jsem měla už dávno vyzvednout dítě ze školky, vystřelila jsem z bytu a papíry nechala na stole. Domů jsem se vrátila až po manželovi. Neříkal nic. Až poté, co jsme uložili holky, vzal letáky a začal mě zpovídat. Všechno jsem mu vyklopila a popsala, kolik let mě už onemocnění trápí a že po naší poslední hádce jsem se konečně objednala k lékaři. Víc jsem říkat nemusela, protože mu došlo, proč oba žijeme prakticky v celibátu. Dostala jsem samozřejmě vynadáno, proč jsem mu to neřekla a čeho jsem se jako bála. Popravdě nevím, a když si na to vzpomenu zpětně, přijde mi můj tehdejší strach a stud úplně absurdní,“ pokračuje Eva.

Na zákrok už šla Eva společně s manželem. „Samozřejmě to nebylo nic příjemného, ale všichni se snažili, abych se cítila co nejlépe. V ordinaci to šlo rychle. Do půl hodiny bylo hotovo a já si mohla oddychnout. Vím, že aby se mi nemoc neobjevila znovu, musím něco změnit. Největší výzvou je pro mě úprava jídelníčku a častější pití, abych zabránila zácpě. Od zákroku uplynulo už přes půl roku a zatím je vše v pořádku, problémy mi nedělá ani dlouhé sezení doma nebo v kanceláři. Tak doufám, že to tak zůstane napořád,“ uzavírá Eva.

Pořad O čem se mlčí vzniká ve spolupráci s časopisem Moje psychologie. Aktuální číslo si můžete koupit v on-line trafice iKiosek.cz. Dnes objednáte, zítra ho máte ve schránce. A doprava je zdarma!

.
. | Zdroj: Lucie Robinson