Ivanka Trump

Ivanka Trump Zdroj: shutterstock.com

Ashlee Simpson
Blake Lively
Beyoncé
  Kim Kardashian
Iggy Azalea
13
Fotogalerie

„Nový“ nos, nebo oční víčka. Udělá z vás plastika jiného člověka?

Žasnete nad krásou hereček, které bez jediné chybičky kráčí po červeném koberci. Tiše závidíte pleť jak z alabastru, oči bez vrásek a dokonale souměrný obličej. Matka příroda je mocná, ale plastičtí chirurgové jsou ještě šikovnější. Také už si nějaký čas pohráváte s myšlenkou, že si necháte upravit víčka, nos…? Ale víte, co vás čeká?

Jakákoliv operace obličeje může výrazně změnit jeho vzhled. I když jsou ale plastičtí chirurgové mocní mágové, je zapotřebí každou operaci důkladně zvážit. Vzhled nosu má totiž na výraz osobnosti největší vliv.

Jaký nos si přejete?

Úprava tvaru nosu (rhinoplastika) je u nás poměrně častou záležitostí. Nos je vnímán jako dominantní součást obličeje. Jeho velikost a tvar dává každému obličeji určitý výraz. Při většině operací nosu je třeba počítat s tím, že se změní profil obličeje. „Nos je natolik nápadný, že se často setkáváme pouze s požadavkem na změnu tvaru a profilu právě nosu, zatímco ostatní části obličeje, které přitom dotvářejí jeho profil a výraz, nejsou vnímány tak výrazně,“ vysvětluje MUDr. Dušan Záruba, primář Ústavu estetické medicíny v Praze.

Rhinoplastika je obecně vhodnější do 35. roku věku, nicméně i tuto hranici lze překročit. Hledí se totiž především na elasticitu kůže kolem nosu. Velký rozdíl je také mezi požadavky u žen a mužů. Ženy preferují spíše jemnější „pršáčky“.

Jste rozhodnutá svůj nos přetvořit? Je důležité být opravdu přesvědčená. Před samotnou operací je důležitý hlavně psychický stav, protože se musíte připravit na rozličné reakce okolí i na to, že už jednoduše nebudete vypadat jako dříve. Bude se jednat o operaci, takže se neobejdete bez předoperačních vyšetření. A co je pozitivní, že se nemusíte bát jizev, protože se operace provádí skrze nosní dírky. Nutná je i následná regenerace, několikadenní klidový režim a fixace dlahou. Tkáň se úplně zhojí zhruba za tři měsíce.

Pro plastiku nosu se rozhodla i manažerka logistiky Linda: “Můj nos vybočoval na levou stranu a z profilu byl dost velký. V okolí si toho všímal málo kdo, ale já to viděla při každém pohledu do zrcadla. Operace jsem se trochu bála, ale podstupovala jsem ji u vyhlášeného chirurga a bála jsem se jí tedy méně než extrakce zubu moudrosti. Operace trvala méně než hodinu, v nemocnici jsem strávila dvě noci, propustili mě po vyjmutí tamponády. Výsledný tvar nosu si definitivně sedne údajně až po měsících. Já se cítím dobře, kůže na nose je ještě trochu ztuhlá, ale to ustoupí díky masážím. Co bylo nejhorší? Že po operaci bylo venku opravdu teplo a já měla na obličeji přilepenou tu sádru. Obličej se mi teplem potil, ale já si ho nemohla pořádně vyčistit, takže byl celý takový ulepený.“

Plánujete-li jakoukoliv plastickou úpravu, v létě se na vše připravte, ale samotnou operaci odborníci doporučují spíše v zimních obdobích.

Kukadla jako zrcadla

Avšak k nejrozšířenějším estetickým zákrokům, patří operace horních a dolních očních víček (blefaroplastika). Jedná se o nejžádanějším zákrok estetické medicíny v ČR. Určitě byste našli i někoho ve vašem okolí, kdo tento zákrok podstoupil. Výjimkou nejsou ani celebrity českého showbyznysu.

Ženy i muži ji podstupují nejen z důvodů estetických, ale hlavně zdravotních a funkčních. Zbaví je nepříjemného pocitu únavy a špatného vidění, které někdy způsobují i bolesti hlavy. „Plastika víček vyžaduje velikou zkušenost operatéra a preciznost provedení, pak nejsou patrné žádné jizvy a operace má dlouhodobý efekt. Nejčastěji se provádí ve věku 40 až 50 let věku, kdy projevem stárnutí dochází k povolování kůže. Při vrozených dispozicích zeslabené struktury dolních víček se operace může provádět již mezi 25 – 30 lety. Ale pokud se s plastickou operací víček rozhodnete počkat až do věku 50 – 60 let. U horních víček sice vlivem neustálého pohybu dochází zhruba po 10 letech k vytvoření mírného nadbytku kůže, ale nikdy již ne v takovém rozsahu jako bez operace,“ uvádí MUDr. Dušan Záruba, primář oddělení plastické chirurgie Ústavu estetické medicíny, uem.cz.

Podívejte se, jak se známé celebrity "proměnily" po svých estetických úpravách.

„Nový“ nos, nebo oční víčka. Udělá z vás plastika jiného člověka?

  Ivanka Trump
Ivanka Trump | Zdroj: shutterstock.com
Ashlee Simpson
Ashlee Simpson | Zdroj: istock.com, archiv
Blake Lively
Blake Lively | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
Beyoncé
Beyoncé | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
  Kim Kardashian
Kim Kardashian | Zdroj: istock.com
Iggy Azalea
Iggy Azalea | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
S plastikou jiný člověk?
S plastikou jiný člověk? | Zdroj: istock.com
Cameron Diaz
Cameron Diaz | Zdroj: shutterstock.com; archiv
Jennifer Lopez
Jennifer Lopez | Zdroj: shutterstock.com; istock.com
Zac Efron
Zac Efron | Zdroj: shutterstock.com
Jennifer Aniston
Jennifer Aniston | Zdroj: shutterstock.com
Scarlett Johansson
Scarlett Johansson | Zdroj: shutterstock.com
Christina Aquilera
Christina Aquilera | Zdroj: istock.com, archiv