...

... Zdroj: iStock.com

Novoroční předsevzetí, která OPRAVDU budete chtít dodržovat

Varování redakce: Dodržování těchto předsevzetí vám nezaručí, že zhubnete, uběhnete půlmaraton nebo se konečně naučíte anglicky. Ale rozhodně vás bude víc bavit váš každodenní život.

Každý den jeden kompliment

„Máš dnes hezké vlasy.“ „Ten tvůj štrúdl je přímo legendární!“ „Ten kabát ti hrozně sluší!“ Dejte si předsevzetí, že na podobné pochvaly už nikdy nebudete reagovat slovy: „No to určitě“ nebo „To mám jenom ze sekáče.“ Prostě si zapamatujte, že na komplimenty se odpovídá úsměvem a slovem „děkuji“. Když přestanete dobře míněná slova shazovat ze stolu, uvidíte, že budete šťastnější.

Nebudu nosit boty, které tlačí

I kdyby byly krásné. I kdyby byly krásné a zlevněné. Protože opravdu žádné boty nejsou tak krásné, aby vám to dokázalo vynahradit hodiny mírného, ale kontinuálního utrpení, které vám způsobí. Nehledě k tomu, že nepohodlné boty naruší vaši chůzi i držení těla, takže budete působit mnohem méně ladně.

Každý den se budu mít na co těšit

Těšení samo o sobě je zážitkem, který dokáže prozářit i nejvšednější den. Víte například, že podle výzkumů jsme během dnů před dovolenou ještě šťastnější než na samotné dovolené? Může za to právě těšení. Přilákejte si ho do života trochu víc třeba tím, že si předem koupíte lístky na koncert nebo do divadla.

Budu jíst dobře a kvalitně

Možná účinnější než dodržovat jakoukoli dietu je jednou provždy vynechat ze svého jídelníčku všechny bagety v celofánu, gumové šátečky a další prefabrikované dobroty, které nám vlastně nechutnají a konzumujeme je jenom proto, že máme hlad a jsou po ruce. Dejte si předsevzetí, že budete svému jídlu věnovat alespoň nezbytné minimum času, abyste si mohli opatřit něco, co potěší vaše smysly a nabije vás energií.

Budu nosit jenom hezké prádlo

Všechny zaprané spodní kalhoty, podprsenky s vyčuhující kosticí, děravé ponožky a punčocháče půjdou z domu, protože už tím, že je nosíte, si nenápadně snižujete své životní standardy. Připomínejte si i tímto způsobem, že si zasloužíte dobré zacházení.

Hezké věci si nebudu schovávat na potom

Také se vám někdy stává, že si luxusní bonboniéru schováváte „na lepší příležitost“ tak dlouho, až zjistíte, že má prošlou záruční lhůtu? Myslete na to, že hezké věci jsou tu proto, aby zpříjemňovaly naše obyčejné dny. Neschovávejte si je na výjimečnou příležitost, která nikdy nemusí přijít.

Klidně zůstanu večer doma

Nemusíte bezhlavě přijímat všechna pozvání jenom proto, že je nedokážete odmítnout, anebo proto, že se bojíte, abyste o něco nepřišla. Nedovolte, aby vám život řídil fenomén FOMO, tedy „fear of missing out“, strach, že něco zmeškám. Právě naopak: s radostí zmeškejte cokoli, co pro vás není opravdu důležité, ale dopřejte si večer o samotě s knihou nebo vanou plnou pěny.

Budu spát do růžova

Dostatečně se vyspat je jeden z klíčů ke každodenní pohodě, který sice máme ve svých rukou, ale… znáte to. Jak často se vám stává, že sice padáte únavou, ale ze setrvačnosti sedíte před televizí nebo u počítače ještě po půlnoci? A ráno zatípáváte budík? Dejte si tedy předsevzetí, že půjdete spát, jakmile začnete být ospalá. (Nejen) druhý den si za to poděkujete.

Půjdu na kafe s…

Ať už je to babička, teta nebo kamarádka, která žije v jiném městě, každý máme ve svém životě lidi, se kterými se z nějakého důvodu vídáme méně, než bychom chtěli. Napravte to! I když vám to nepřipadá zrovna moc přirozené a spontánní, zvedněte prostě telefon a pozvěte danou osobu na kafe. Uvidíte, že bude mít radost.

Začnu zpívat, tančit, malovat

…prostě dělat cokoli, co vám kdysi přinášelo radost, ale přestala jste s tím, protože vám kdosi řekl, že v tom nejste dobrá. Ať už to byli rodiče („prosím tě, ty radši nikde nezpívej“) nebo paní učitelka („takhle se sluníčko nekreslí“). Umění není něco, na co potřebujete mít speciální povolení. Umění je způsob náhledu na život. Nenechte si ho ukrást.

Budu se hýbat, jak si tělo řekne

Jak jsme slíbili, toto má být výčet předsevzetí veskrze příjemných, které budete dodržovat s radostí. Takže ne, nebudeme vás vyzývat k tomu, abyste začala v lednových mrazech každé ráno běhat. Spíš vás chceme inspirovat, abyste vyzkoušela pohyb, který vás vždycky lákal. Anebo abyste si zašla na jógu, když se po dlouhém dni u počítače potřebujete protáhnout.

Nebudu žít jen kvůli víkendům

Věřte tomu nebo ne, ale 71 a půl procenta vašeho života se odehrává v pracovních dnech od pondělí do pátku. Myslete na to, že ten čas bychom neměli jen přežívat v očekávání víkendu. Měli bychom ho doopravdy žít. Každý den. Dokonce i v pondělí!

Častěji budu říkat: „Mám tě ráda.“

Naprostá většina z nás slýchá slova „mám tě rád“ nebo „miluji tě“ méně často, než by si přála. Říct je si žádá určitou odvahu, pro některé z nás to je vystoupení z komfortní zóny, ale… doopravdy to stojí za to!

Budu jíst u stolu

Alespoň jednou denně zasedněte k jídlu se svou rodinou nebo s jiným blízkým člověkem. Posaďte se k jídelnímu stolu, ne ke konferenčnímu stolu v obýváku, vypněte všechny obrazovky, které jsou v dohledu, a odložte chytré telefony. A povídejte si. Víte, že děti z rodin, které pravidelně společně večeří, mají v průměru lepší známky, čtou víc knih a méně často propadají závislostem?

Každý den aspoň deset minut pro sebe

Dopřejte si každý den chvíli samoty. Ať už doma nebo pod širým nebem. V parku nebo v kavárně. Dejte si deset minut, kdy budete jen tak zírat před sebe a necháte své myšlenky, ať se zklidní. Můžete tomu říkat meditace. Ale taky nemusíte.

Budu si připomínat to dobré

V posledních letech se stalo trendem vést si jakési „zápisníky vděčnosti“, deníky, v nichž člověk vypočítává, co pěkného mu v životě bylo dáno a za co je vděčný. Nemusíte si vést podobné zápisky v písemné podobě. Stačí, když si čas od času uvědomíte, kolik je ve vašem životě dobrých věcí, kolik se vám toho povedlo a že ty pozitivní momenty často převažují.

Budu se usmívat

Víte, že když se usmíváte, automaticky si tím zlepšujete náladu? Při úsměvu totiž mozek začne vylučovat hormony štěstí a dodatečně tak sladí vaši náladu s výrazem vaší tváře. Kromě toho úsměv většině z nás sluší víc než urputně zpruzený výraz modelky na přehlídkovém mole.

Nebudu ztrácet čas a energii

…něčím, co za to nestojí. Například zíráním na seriály, o kterých si myslíte, že jsou mizerné, nebo čtením bulvárních zpráv o celebritách, o kterých ani netušíte, proč se proslavily. Nadáváním na publikum a kritizováním nezměnitelného.

Další skvělé články najdete v lednovém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší online trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 01/2020
Moje psychologie 01/2020 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie