...

... Zdroj: istock.com

Netradiční dýňová polévka: Vyzkoušejte ji s hruškami a javorovým sirupem!

Dýňovou polévku lze připravit na spoustu způsobů. Tím méně známým je kombinace s pečenou hruškou a javorovým sirupem, které polévce dodají netradiční příchuť.

Suroviny: 1 dýně Hokkaidó, 1 cibule, 2 hrušky, 2 stroužky česneku, 2 lžíce olivového oleje, 1,5 litru zeleninového vývaru, javorový sirup, citronová šťáva, 100 ml smetany ke šlehání, mletá sladká paprika, petrželka, sůl a mletý pepř

Postup:

1. Troubu rozehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Hrušky oloupejte, rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte jádřince. Dýni překrojte napůl, vydlabejte semínka. Dužninu nakrájejte na měsíčky, rozložte je na plech a pečte doměkka asi 25 minut.

2. Mezitím cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte olivový olej a nechte na něm zesklovatět cibuli, pak přidejte i česnek a ještě chvíli restujte (česnek nesmí zhnědnout).

3. Přidejte upečenou dýni a hrušky, zalijte vývarem a povařte asi 5 minut. Polévku rozmixujte pomocí tyčového mixéru a ochuťte javorovým sirupem, citronovou šťávou, solí a pepřem. Zjemněte smetanou. Na talířích ozdobte špetkou sladké papriky a nasekanou petrželí.

Tip: Pokud chcete prohloubit chuť dýně, zastříkněte ji ve finále dýňovým olejem.

Další skvělé recepty (nejen na polévky) najdete na webu Recepty.cz!