figura 2

figura 2 Zdroj: red

Nejlepší hubnutí? Podle toho, kde se vám ukládá tuk. Co zabere vám?

Každému se tuk ukládá trochu jinde. Některé z nás přibírají hlavně na břiše, jiné zase v oblasti hýždí a stehen. Souvisí to s genetikou a také se stylem stravování. A abyste se nechtěných tukových polštářů zbavila, potřebujete pro každou partii trochu jiný přístup, aby vaše hubnutí bylo efektivnější. Na co se tedy zaměřit?

Tuk se ukládá po celém těle, hlavně v horní polovině

obezita, figura 1
obezita, figura 1 | Zdroj: red

Jedná se o nejčastější typ obezity. Pokud se vám ukládá tuk zejména v horní polovině těla, přijímáte příliš mnoho kalorií, a to především v podobě sacharidů.

Tady pomůže změna jídelníčku, a to především omezení sacharidů. Tedy pečiva a příloh – ty nahraďte kvalitní bílkovinou a nemusíte se vyhýbat ani zdravým tukům. Důležitou zprávou je, že vaše úsilí umocní pohyb. Začněte třeba tím, že zkusíte chodit alespoň třicet minut denně svižnou chůzí.

Pokračování 2 / 5

Tuk máte po celém obvodu pasu

figura 2
figura 2 | Zdroj: red

Pokud se vám ukládá tuk především v oblasti břicha a pasu, možná máte tendenci řešit stres nebo úzkosti jídlem. Zkuste následující test: Ve chvíli, kdy budete mít chuť na chipsy, čokoládu nebo skleničku alkoholu, zkuste si představit, že byste si místo toho dali křupavé jablko, které je zároveň i sladké. Pokud vás tato představa neláká a trváte na čokoládě nebo hranolkách, pravděpodobně si tím řešíte něco jiného než hlad nebo tělesnou potřebu energie.

Může to být nepříjemná myšlenka, stres nebo i úzkost. Zkuste svou chuť na sladké nebo další nezdravé bomby zahnat. Nepříjemné myšlenky jsou běžnou věcí, někomu pomáhá uvědomit si něco pozitivního, někdo je zkouší rozdýchat nebo rozchodit.

Pokračování 3 / 5

Na hýždích

figura 3
figura 3 | Zdroj: red

Pokud se vám tuk ukládá především v oblasti hýždí, viníků může být hned několik: strava přespříliš bohatá na lepek, sedavé zaměstnání a nedostatek pohybu. Někdy je tento typ obezity spojován i s hormonální nerovnováhou.

Zkuste omezit – ne úplně vynechat – pečivo a těstoviny a nahradit je více bílkovinami a zeleninou. V praxi to vypadá například tak, že nesníte k snídani dva chleby s dvěma plátky šunky, ale jeden, kuřecí šunky klidně 100 gramů a ještě si dáte rajče. Určitě se vyhněte kouření a pokud pracujete celý den vsedě, zkuste se alespoň jednou za hodinu pořádně protáhnout, třeba na toaletě.

Pokračování 4 / 5

Na břiše

figura 4
figura 4 | Zdroj: red

Pokud se vám hromadí tuk především v přední části břicha, zaměřte se na bílkoviny. Zvyšte jejich příjem a omezte tuky. Kvalitní bílkoviny jsou například cottage sýr, balkánský sýr, luštěniny, maso (především ryby a drůbež, libové vepřové, hovězí), řecké jogurty nebo skyr, tvaroh a další.

V kombinaci s vhodným cvičením vám pomohou budovat svaly a zpevňovat břišní stěnu. Vyhýbejte se kouření, můžete být náchylní k problémům s dýcháním.

Pokračování 5 / 5

Na stehnech a nohou

figura 5
figura 5 | Zdroj: red

Tento typ postavy je často podmíněn geneticky. Určitě pomůže zvolit vhodný jídelníček, ideální je konzultovat ho s výživovým poradcem. A určitě vám prospěje, pokud budete pokud možno všechny schody, které za den potkáte, zdolávat po svých.