Do jakého podniku vyrazit letos na Valentýna? Podívejte se, co nabízejí pražské cukrárny.

Do jakého podniku vyrazit letos na Valentýna? Podívejte se, co nabízejí pražské cukrárny. Zdroj: Archiv firem

Je libo jahodový věneček nebo srdcový strom? Nejkrásnější valentýnské dobroty z pražských cukráren

Pokud letos nestíháte vyrazit na valentýnskou večeři nebo si nepotrpíte na okázalé dárky, pak si určitě nenechte ujít limitky, které si letos přichystaly cukrárny či čokoládovny. Pro inspiraci vám přinášíme přehled těch pražských. Protože, jak říká známá cukrářka Iveta Fabešová, nejkrásnější dárky jsou ty, které se dají sníst.

Sladkosti s valentýnským nádechem mají jednu nespornou výhodu: Mohou být růžové, mohou na nich být srdíčka, mohou být obskurně kýčovité, a stejně to nevadí, protože je prostě sníte. To je povyšuje na nejpraktičtější a dost možná nejlepší valentýnský dárek i pro lidi, kteří tento importovaný svátek nijak neslaví. Dortíky, větrníky nebo makronky s růžovou náplní jsou nyní tím, čím byly před dvěma měsíci krabičky s cukrovím a láhve vaječňáku – čím dál víc se stávají neodmyslitelnou součástí sváteční nálady.

TIP NA VIDEO: Nejkrásnější doplňky na valentýnské rande podle Skandinávek

Video placeholde

Speciální valentýnské limitky se přitom v tuzemských cukrárnách a kavárnách ustálily v době pandemie, kdy se podniky snažily přilákat zákazníky alespoň k okénkům. Například kavárna Myšák tehdy debutovala růžovým věnečkem ve tvaru srdce, který se každoročně vrací. Letos bude ozdobený nejen lyofilizovanými jahodami, ale také srdíčky z jahodové čokolády. Vedle toho nebudou chybět pusinky, pralinky a pro velký úspěch se vracejí i jahodové kočičí jazýčky.

S Valentýnem vám může pomoci i sousedský podnik Bjukitchen, který otevřel teprve loni. Jeho majitelka a kreativní duše Bára Karpíšková připravuje dárkové krabičky s čokoládovými dortíky v klasické i bezlepkové verzi. Nutno je ovšem zarezervovat přes e-mail (viz instagramový příspěvek níže).

Známá cukrářka Iveta Fabešová, která kouzlí ve Werichově vile, si tentokrát připravila opravdový majstrštyk – strom lásky. Je vyroben z čokoládových pralinek ve tvaru srdce plněných vícero druhy ganache. Stojí 1900 Kč a je třeba ho objednat nejméně 24 hodin dopředu. Vedle toho známá cukrářka chystá i limitovanou edici valentýnských dortíků. Sázkou na jistotu však může být i oblíbený dort či zákusek ve tvaru růže. Z cukrárny Saint-Tropez si zase odnesete srdíčkový cheesecake.

Speciální valentýnský zákusek každoročně připravuje i cukrář Lukáš Skála ze stejnojmenné cukrárny. Letos vás rozmazlí krémem z mascarpone a tonka fazolí, kremrolí s cointreau a v neposlední řadě dvěma druhy pralinek. A pražský výčet by nebyl úplný bez královny cupcaků Lelí Hnidákové, která si letos navíc připravila i perníčky nebo malinový elixír lásky. Podívali jsme se také na letošní nabídku českých čokoládoven či pralinkáren. Ať už vás mlsný jazýček zavede kamkoli, určitě budete doma slavit úspěch. Inspiraci můžete nasát z instagramových příspěvků níže.