Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

Slunce a klid: Kde najdete nejkrásnější pláže v Evropě, na kterých budete téměř sami?

Pláže, na kterých budete úplně sami, byly vždy jedním z nejlákavějších míst, kde strávit dovolenou. A v době naplno obnoveného turistického ruchu po pandemii to platí dvojnásob. Důvodem většinou ale není jen romantika a klid, ale také bezpečnost, díky níž si můžete užít koupání bez toho, aniž byste se stále ohlíželi k dece, na níž máte pod trikem schované své cennosti. Kde tedy zapomenuté a přitom krásné kouty evropského pobřeží hledat?

Pláž Mónsul, Andalusie, Španělsko

Jde o jednu z krásných nedotčených písečných plážípřírodního parku Cabo de Gata na jižním výběžku Španělska, který sám o sobě stojí za výlet. Různě barevné skály na jeho pobřeží střídají majáky a právě i poklidné pobřeží. Krajinou to tu připomíná Mexiko, a navíc se zde natáčel Indiana Jones.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: iStock.com

Pláž Petani, Kefalonia, Řecko

K zálivové pláži, jejíž název znamená v řečtině biblická, lze dojet autem, a navíc se zde můžete občerstvit ve dvou tavernách. Pláž je ale dostatečně velká na to, abyste ostatní mohli pozorovat pěkně z dálky. Moře je tu průzračně čisté a pláž písčitá. Petani obklopují vysoké skály, z nichž je nádherný výhled. Nespokojte se tu proto jen s koupáním a sluněním, ale vyrazte i na malou procházku.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: iStock.com

Pláž Chia, Sardinie

Hodinu od hlavního města Sardinie Cagliari leží vesnička Chia. Sama se sice nenachází přímo u moře, ale jmenuje se po ní i řada nedotčených zátok s dlouhými a často i prázdnými plážemi. Zkuste třeba Capo Spartivento, což je nejjižnější bod Sardinie. Společnost vám tu možná bude dělat jen hrstka surfařů a skupina plameňáků, kteří se do místní laguny vydávají nakrmit.

Pláž Chia, Sardinie
Pláž Chia, Sardinie | Zdroj: istock.com

Pláž Cala Pregonda, Menorca

Menorca je známá jako klidnější sestra Mallorky. Pokud se navíc vydáte na ještě tišší sever, najdete skutečně téměř zapomenutá místa. Pláž Pregonda je dlouhá a písčitá a také neobvyklá – její písek je stejně jako skály, které ji lemují, oranžový. Klidné je tu i moře, neboť záliv chrání před větrem malé ostrůvky. Počítejte však s tím, že samota je tu vykoupená tím, že tu nenajdete žádné občerstvení. Nezapomeňte si proto přibalit věci na piknik, a hlavně spoustu pitné vody.

Pláž Cala Pregonda, Menorca
Pláž Cala Pregonda, Menorca | Zdroj: istock.com

Pláž Île de Porquerolles, Côte d’Azur, Francie

Francouzská riviéra patří k nejoblíbenějším letním destinacím, přesto i tady můžete najít nádherná zákoutí, kde vás téměř nikdo nebude rušit. Stačí si půjčit loď nebo člun – spousta těchto míst je totiž přístupná jen z vody. Ostrov Porquerolles se nachází mezi Marseille a Cannes. Jezdí sem pravidelná lodní linka, přesto je tu božský klid. Ostrov byl totiž dlouho soukromým majetkem, a tak se jej podařilo uchránit před přílišnou zástavbou. Pomohlo i to, že je od 70. let součástí národního parku, a tak tu nejsou hotelové resorty, ale třeba botanická zahrada, strmé útesy nebo zátoky s překrásnými plážemi.

Pláž Île de Porquerolles na Francouzské Riviéře
Pláž Île de Porquerolles na Francouzské Riviéře | Zdroj: istock.com

Pláž Palagruža, Chorvatsko

Mysleli jste si, že najít absolutní klid v Chorvatsku je nemožné? Vydejte se na odlehlý ostrov Palagruža, ležící mezi italským a chorvatským pobřežím. Důležitost jeho polohy připomíná i maják, tyčící se vysoko na skále, který zároveň ostrovu dodává romantickou atmosféru lehce zapomenutého místa. Na jižní straně ostrova, v zátoce Velo Žalo, pak najdete jednu z nejkrásnějších pláží celého Jadranu.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: iStock.com

Pobřeží Tyulenovo, Bulharsko

Dokonce i v Bulharsku lze najít pobřeží, které byste si klidně mohli splést s tím v Austrálii nebo přinejmenším na Madeiře. Tyulenovo si zamilují milovníci potápění, turistiky nebo šplhání po skalách, ale i ti, kdo hledají nedotčené divoké pláže. Opravdu jde o nejfotogeničtější místo široko daleko. Jedinou nevýhodou je lehce matoucí název – poslední tuleni odtud bohužel zmizeli už v 70. letech.

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie | Zdroj: iStock.com