...

... Zdroj: iStock.com

Nejdůležitější rada pro vaše finance? Uvědomte si, po čem v životě opravdu toužíte

Chceme být jako Němci, ale myslíme jako Řekové, zněl nedávný novinový titulek. Článek pojednával o tom, že si coby národ přejeme myslet ekonomicky a úsporně, ale kvůli koupi bytu se klidně zadlužíme na zbytek života. Co na tom, že se jedná o garsonku na okraji města v polích, u které netušíme, zda v případě nutnosti půjde skutečně tak snadno prodat. Investice do vlastního bydlení vnímáme jako garanci jistoty, ačkoli si často odmítáme odpovědět na otázky, zda je to pro nás opravdu výhodné rozhodnutí, jež nás učiní spokojenými. 

Právě v poznání vlastního přání je skryta alfa a omega všeho. Jsme naučeni nerozhazovat, nakupovat ve slevách, třikrát obrátit korunu, než ji pustíme. Platit si služby, které nám mohou zlepšit každodenní život, je ve většině společnosti považované stále za nepřiměřený luxus. Zkuste, a to obzvlášť před starší generací, přiznat, že využíváte služeb paní na úklid, že když nestíháte nebo nemáte chuť vařit, objednáte si rozvoz jídla domů či že pravidelně chodíte na pedikúru.

Ale pak jsou rodiny, které jsou ochotné využít krátkodobých a často velmi nevýhodných půjček jen proto, aby si pořídily novou televizi či dárky k Vánocům podle svých představ. Spatřuji v tom velkou disharmonii, kdy pohodlí každodenního života omezujete na minimum, ale poté investujete větší sumu do něčeho, co má ve skutečnosti na to, jak budete trávit svůj čas, jen velmi malý vliv.

A o to jde přece nejvíc. Ne o to, že máte 1+1 na sídlišti, které pečlivě splácíte, živíte se kvůli hypotéce rohlíky, ale před sebou máte iluzi, že „vložit peníze do nemovitosti“ je to nejlepší. A vlastně, jste si tím tak jisti, že si většinu vaší výplaty, vašeho snažení a životního času zaslouží představa toho, že jste majitelem nemovitosti? Obyvatelé Prahy jsou na tom, co se týče poměru platů, dostupnosti bytů a jejich cen, hůře než obyvatelé Kodaně, Mnichova, Vídně či Ženevy.

Hlad po vlastnickém bydlení samozřejmě pochází z nedostatku, kterým si naše společnost musela před rokem 1989 projít, ale už tehdy existovalo vlastnictví ve formě chalup. A jako tehdy téměř všichni vlastnili tohle rekreační bydlení, nyní je zvykem, že většina lidí si chce koupit byt.

Co vám přinese štěstí

Nyní se ale pojďme vrátit k otázce, co doopravdy chcete? Možná to není ta domnělá iluze „gruntu“ – vlastního pozemku či bytu, jak vám vštěpovali rodiče. Třeba se vám líbí nápad vašeho kamaráda založit si své podnikání nebo podpořit jeho začínající firmu. Věnujte čas nejen pečlivému nastudování si možností hypoték, investic či půjček, ale především zkoumání vlastních přání a hlavně temperamentu. Co by pro vás znamenala ztráta? Věříte tomu, že dokážete vydělat peníze znovu? To jsou klíčové otázky, na které potřebujete znát odpovědi. Stejně jako to, jaká nejhorší situace by se mohla přihodit, pokud nebudete moct splácet nebo vaše podnikání nevyjde.

Podle psychologů lidé, kteří jsou při investování nejúspěšnější, musejí být dostatečně svědomití, otevření, emocionálně stabilní, ale také vykazovat nutnou dávku schopnosti uzavírat dohody. Další důležitou vlastností je způsob, jakým se vyrovnáváte se ztrátou. Pokud vás neúspěch v dlouhodobém měřítku motivuje, učíte se prožívat nepohodlí snadněji, jste dobrým kandidátem pro rozumné riskování s penězi. Prohru totiž naše psychika pociťuje výrazně silněji než výhru. Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Daniel Kahneman, psycholog z Princetonské univerzity, vysvětluje, jaké pohnutky nás vedou k nejrůznějším rozhodnutím ohledně peněz. Jako všechno, co v životě děláme, je i zacházení s majetkem odrazem našeho vztahu k sobě samým. Při přemýšlení o tom, jak s penězi naložíme, do hry vstupují nejrůznější projekce, převzaté chování, emoce a sentiment. Což často nebývají ti nejlepší rádci.

Ať už se rozhodujete se svými penězi nakládat jakkoli, dovolím si jednu nevyžádanou radu na závěr. Zkuste se vrátit sami k sobě a v tichosti přemítat nad tím, co by vám investice měly přinést. Seberealizaci? Víc vzrušení? Zajímavější náplň života? Status, kterým budete chtít někoho ohromovat? Jen nehledejte pocit jistoty, protože ten je i přes všechny propočty velmi iluzorní a už zítra může být vše jinak.

Článek vyšel v časopise Moje psychologie.