Video placeholde

Nebojte se avokáda! Pomůže zhubnout a prospěje zdraví!

Avokádo je považováno za jeden z nejzdravějších plodů. Obsahuje spoustu kvalitních tuků, vitamíny a minerály. Dávno už neplatí, že lidé, kteří si hlídají váhu, by se měli avokáda vzdát. Naopak – ukazuje se, že pomáhá zasytit, a tím i zhubnout!

Avokádo obsahuje velké množství tuku a donedávna se s dietním jídelníčkem prostě neslučovalo. Díky novým studiím se ovšem ukazuje, že lidé, kteří denně snědli alespoň půlku avokáda, vážili na konci testu o 7 kilogramů méně než lidé, kteří do stravy toto ovoce nezařadili. Ale jak je to možné?

Jedním z možných vysvětlení je, že se při konzumaci avokáda cítíte plní díky zdravému mononenasycenému tuku (mastným kyselinám). Další výzkumy totiž prokázaly, že přidání avokáda do pravidelně konzumovaných pokrmů zvýšilo výživovou hodnotu daného pokrmu. U těchto lidí také došlo ke snížení pocitu hladu, cítili se sytí a plní. Zdá se tedy, že toto „zázračné“ ovoce nám může bránit i v přejídání.

Mimochodem – španělská potravinářská společnost Isla Bonita prodává nový, light druh avokáda, který obsahuje o 30 procent méně tuku než tradiční plody. Konkrétnější zprávy o pěstitelské technice nové verze ovoce zmiňovaná společnost neposkytla. Neznáme ani celkové informace o jeho nutriční hodnotě. Navíc nová odrůda je k dispozici zatím pouze ve Španělsku.

Měly by ho jíst i kojící a těhotné ženy

Kromě zmiňovaného zdravého tuku obsahuje avokádo i antioxidanty, které nám pomáhají udržovat stabilní tělesnou hmotnost. Navíc vitamíny v něm obsažené jsou skvělou obranou proti různým virózám a zánětům.

Výše uvedené potvrdil i další zajímavý test. Jedna skupina lidí jedla hamburgery bez avokáda a druhá polovina s avokádem. Následně se zjistilo, že ti, kteří tuhle pochoutku konzumovali s námi sledovanou potravinou, produkovali později méně zánětlivých látek. Obecně je jeho konzumace dobrá pro těhotné a kojící ženy. Avokádo také reguluje cholesterol v těle a snižuje krevní tlak. Jeho konzumace se doporučuje i při nervových onemocněních, při problémech s játry i při zánětech močových cest.

Jaké živiny má avokádo?

Pravidelná konzumace avokáda vám navíc zajistí i dostatečný zdroj dalších blahodárných látek. Poskytuje totiž vlákninu a přibližně dalších 20 klíčových živin včetně vitamínů E a K, hořčíku a draslíku. Avokádo navíc významně zvyšuje vstřebávání některých antioxidantů a vitamínů rozpustných v tucích.

Samozřejmě vás nevybízíme, abyste od teď jedla jen avokádo. Všeho moc škodí, takže zkuste do vašeho jídelníčku častěji zařadit i další zdravé potraviny, jako jsou ořechy, různá semínka či například olivy. Vždy je totiž dobré tělu zajistit větší spektrum živin.

Jak upravit avokádo?

Teď už tedy víme, že avokádo je skutečně zdravé. Jak si ho ale nejlépe připravit? Velmi oblíbené jsou například avokádové pomazánky, různé koktejly, saláty, polévky či pudinky. Oblíbené je i v podobě dipu. Tohle ovoce je oblíbené i zapečené s dalšími surovinami.

Avokádo se ale používá i v kosmetice, dělají se z něj různé pleťové masky nebo masky na vlasy či oleje na suchou pokožku. Avokádový olej navíc pomáhá proti únavě a celkově nám zlepšuje imunitu. Je také skvělou prevencí před kardiovaskulárními nemocemi.

Tipy na jídla s avokádem najdete na recepty.cz.

Více informací o zdravém životním stylu čtěte na mojezdravi.cz.